Hlavní obsah

Interiér domova zařídila designérka podle moderní básně

Majiteli bytu v čínském Pekingu je mladý pár s přesně definovanými požadavky na design snů: pohodlný domov s vysoce kvalitními vlastnostmi a jedinečným smyslem pro luxus plynoucí z uměleckého a minimalistického přístupu. Architektka Wang Ruiová jim tedy zařídila domov v luxusním stylu po vlivem inspirace čínské básně Jedna noc ve Florencii. Projekt nazvala Honor Maison, tedy Dům cti.

Foto: Shi Yunfeng

Interiér bytu je zařízený tak, aby odpovídal náročnému vkusu majitelů.

Článek

Čínská designérka a architektka je přesvědčena o významu rituálů v životě každého člověka, každé rodiny. K tomu je ale třeba znát všechny malé detaily, z nichž se každodenní život skládá. A za jeden z nejdůležitějších pak pokládá rituál příchodu domů. Právě na něj se proto při návrhu interiéru domácnosti svých klientů zaměřila nejvíce.

Majitelé vstupující do bytu v jeho centrální části jsou ihned obklopeni vším, co jejich domov tvoří. Všechny zbytečné dělicí linie architektka nechala kvůli tomu odstranit.

Paní domu popisuje jako ukázněnou, jemnou a přitom pevně odhodlanou ženu. Vlastně by se na ni prý dala vztáhnout citace z milostného dopisu Jeana-Paula Sartera: „Vědí, že toto století je šílené, nelidské a zkažené, ale přesto zůstávají disciplinovaní, mírní a neposkvrnění.”

A z literatury pak připomíná ještě jedno dílo, které ji při volbě stylu, materiálu a zařízení bytu inspirovalo - báseň Jedna noc ve Florencii moderního čínského básníka Sü Č'-moa.

Režné cihly ozvláštňují domov, kde se chystají na příchod nového člena rodiny

Tipy a trendy

Podlahu v bytě proto pokrývá elegantní textura teracové dlažby (je vyrobena ze směsi cementu, ušlechtilých kamenných drtí a barviv), na zakázku vyrobené dřevěné dekorace vyplňují každý kout prostoru, nepředvídatelné výškové úrovně a povrchy jsou speciálně upraveny tak, aby si s nimi mohly hrát kočky majitelů.

Jsou dvě, stejného plemene a majitelé patří k zastáncům myšlenky, že spokojený život v domácnosti je bez mazlíčků zkrátka nemyslitelný.

„V obývacím pokoji, oblíbeném místě paní domu, najdeme prostor ohraničený velkou pohovkou, tvořící pohodlné, společenské prostředí. Poskytuje prostor k sezení, který zůstává svižný a průhledný, kde si tři až pět přátel může celé hodiny užívat neformálního setkání, bavit se a smát se v atmosféře, která pěstuje klid těla i mysli,” popisuje architektka.

Foto: Shi Yunfeng

Obývací pokoj nabízí spoustu místa pro posezení s přáteli a společné povídání.

Stěna tvořící pozadí televizní obrazovky má matný, kávově černý odstín, který zdůrazňuje texturu prostoru. Šedá zde slouží pak coby přechodová barva, jejímž účelem je zároveň zdůraznění krásy vybraných uměleckých děl.

Domov metalisty osvěžují mechově zelené prvky

Tipy a trendy

Na obývací pokoj volně navazuje jídelní zóna s jídelním stolem, který je dalším místem, kde se hosté rovněž mohou rozesadit, povídat si a bavit se a přitom být velmi rychle i obslouženi jídlem. Pohodlné jídelní židle předvádějí smysl pro rovnováhu mezi pohodlím a šarmem.

Na jídelní zónu navazuje kuchyň, která sice není zcela oddělena, přesto host jasně vnímá, kde už začíná království paní domu. Společenskou část bytu, jež zabírá celý centrální dlouhý prostor, lemuje ze všech stran trojice ložnic.

Centrálním prvkem obývacího pokoje je obří růžová sedací souprava

Tipy a trendy

Interiér bytu s užitnou plochou 240 čtverečních metrů zaujme kombinací dvou základních přístupů - maximální jednoduchosti a luxusu.

Architektka moudře volí jen minimum prostředků a doplňků, díky čemuž jejich hodnota a kvalita může dobře vyniknout. Podařilo se tak vytvořit domov, kde majitelé společně s dětmi a svými rodiči mohou trávit příjemné chvíle společně a věnovat pozornost jeden druhému, aniž by je cokoli rozptylovalo.

Anketa

Je pro vás příchod domů malým rituálem?
Ano, je.
49,1 %
Nenapadlo mě o tom takto uvažovat, ale asi ano.
27,9 %
To tedy nevím.
5,9 %
Neřekl/a bych.
9,1 %
To tedy rozhodně ne.
8 %
Celkem hlasovalo 580 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám