Hlavní obsah

Druhý největší ostravský park čeká proměna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sad Dr. Milady Horákové u Domu kultury města Ostravy čekají změny. Skončila totiž krajinářsko-architektonická soutěž na jeho proměnu, kterou vyhlásilo město. Zvítězil návrh ateliéru míza architekti. Porota vybírala z osmi soutěžních prací.

Foto: Archiv architektů

Návaznost parku na přístavbu koncertního sálu – louka s altánem pro kulturní a společenské události.

Článek

„Vítězný projekt vyzdvihuje přednosti současného parku a nenásilně do něj doplňuje nové prvky. Jedním z nich je např. prosvětlený altán umístěný na louku za budoucí novostavbou koncertního sálu, který umožní rozšíření akcí Janáčkovy filharmonie a kulturního domu do venkovního prostoru,“ sdělila mluvčí Městského ateliéru prostorového plánování a architektury (MAPPA) Zuzana Kotyzová.

Kavárna i ovocný sad

Mluvčí podotkla, že se na louce mohou konat i jiné události. „Bude sloužit jako univerzální místo pro společenské aktivity,“ upřesnila.

Návrh počítá také s tím, že u současného dětského hřiště vznikne kavárna a veřejné toalety. V plánu je i založení ovocného sadu, který herní zónu oddělí od zbytku parku, který je druhým největším v Ostravě.

Foto: Archiv architektů

Kruhové prostranství a obnovený vodní prvek s mlžítkem

Foto: Archiv architektů

Pohled na navrhovanou kavárnu u dětského hřiště s průhledem do parku

Další herní a odpočinkové prostory s posezením vzniknou na okraji sadu podél městské třídy 28. října.

„Směrem dovnitř se park rozvolňuje v zelenou krajinu protkanou pěšími stezkami. Trasa cyklostezky vedoucí parkem bude upravena, čímž bude zajištěno funkční propojení od ulice Varenské k třídě 28. října. V území bývalého židovského hřbitova jsou navrženy úzké ztrácející se pěšiny, které kopírují některé trasy původní cestní sítě. Připomínají tak historii tohoto místa a jeho pietní význam,“ dodala Kotyzová. Obnoven bude i vodní prvek.

Proměna v roce 2026

Předseda poroty krajinářský architekt Petr Velička řekl, že vítězný návrh zaujal zejména celistvostí a kvalitou, ale i funkčním propojením parku s okolím a plánovanou koncertní halou.

„Autoři zohlednili všechna specifika parku, ať už se jedná o jeho historii, množství uměleckých děl, která se v něm nacházejí, nebo dnešní stav rostlinstva,“ upřesnil Velička.

Foto: Archiv architektů

Vítězný návrh zaujal zejména celistvostí a kvalitou

Foto: archiv města Ostravy

Letecký pohled na stávající podobu sadu Dr. Milady Horákové

Odhadované náklady na proměnu parku, která má začít za tři roky, jsou 250 milionů korun bez DPH. S novou podobou sadu se bude moci veřejnost seznámit na výstavě soutěžních návrhů, která bude v březnu v prostoru Za výlohou ateliéru MAPPA.

Anketa

Líbí se vám návrh nové podoby sadu?
Ano
67,4 %
Moc si to neumím představit.
10 %
Moc ne.
22,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1278 čtenářů.

Rodinný domek s výhledem na fotbalové hřiště má příhodný název - Tribuna

Tipy a trendy

Reklama

Související témata:
Míza architekti

Související články

Výběr článků

Načítám