Hlavní obsah

Nad proslulými ostravskými Bazaly opraví lávku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Novou podobu už brzy dostane nevzhledná betonová lávka nad proslaveným fotbalovým stadionem Bazaly v Ostravě. Proměněná lávka bude netradičně zakončena rámem, který zde lidem umožní udělat si panoramatické fotky s krásným výhledem na město. Promění se také její okolí.

Foto: Archiv Slezské Ostravy, Master Design

Takto by měla po opravě vypadat lávka s vyhlídkou nad stadionem Bazaly.

Článek

„Současný stav lávky nad Bazaly je v porovnání s nově opraveným stadionem nevzhledným prvkem, který kazí celkový dojem takto impozantního místa. Je tedy nezbytné, aby se nové podoby dočkala nejen samotná lávka, ale i její přilehlá veřejná prostranství,“ vysvětlil starosta Slezské Ostravy Richard Vereš (ANO).

Realizace do dvou let

Upozornil, že původně měla být lávka jen klasicky opravena. „Ale přišlo nám to líto, tak jsme se dohodli s městem a společností Ostravské komunikace, která lávku spravuje. Chceme tuto populární ostravskou vyhlídku zatraktivnit. Je zde ojedinělý výhled na Ostravu,“ upřesnil starosta.

Foto: Archiv Slezské Ostravy, Master Design

Lávka nad stadionem Bazaly se dočká zasloužené rekonstrukce.

Obvod již má hotovou studii, která se nyní bude přepracovávat do projektové dokumentace. Realizace projektu je naplánována na rok 2022 nebo 2023.

„Přesné finanční náklady ještě nejsou známy, zatím je odhadujeme. Město Ostrava každopádně bude financovat opravu samotné lávky a městský obvod poskytne financování na proměnu veřejného prostranství,“ doplnil starosta.

Ostrava přestaví zchátralý 22patrový mrakodrap podle návrhu architektky Evy Jiřičné

Tipy a trendy

Zelený most

„Specifická poloha stadionu a silnice, která se obtáčí kolem terénního zářezu, vytváří unikátní podmínky pro vytvoření něčeho výjimečného. Nejdelší část mostové konstrukce dosahuje skoro 80 metrů. Z lávky pro pěší, která má na šířku pět metrů, se stane unikátní zelený most,“ řekla mluvčí Slezské Ostravy Jana Pondělíčková.

Foto: Archiv Slezské Ostravy

V současnosti není betonová lávka příliš atraktivní.

Foto: Archiv Slezské Ostravy

Spolu s lávkou se má změnit i vzhled zastávek autobusu.

Zelený pás má ukrojit celé dvě třetiny lávky. Bude ho tvořit tráva a různé květiny a rostliny.

„Samotný povrch lávky bude s největší pravděpodobností tvořen imitací dřeva. Z jedné strany rovněž přibude krajní zábradlí. Promění se i zastávky MHD, a to na pomyslné fotbalové střídačky s modrými sedačkami, které byly pro stadion Bazaly tak typické,“ shrnula mluvčí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám