Hlavní obsah

Jak by se mohlo proměnit okolí Pražského hradu pod taktovkou architekta Pleskota? Vodítka jsou například v Litomyšli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový český prezident Petr Pavel už v jednom z prvních rozhovorů po svém zvolení zmínil, že by rád k architektonické spolupráci na proměně Pražského hradu přizval architekta Josefa Pleskota. Podle jeho návrhu už byl v areálu Pražského hradu před lety upraven průchod valem Prašného mostu v Jelením příkopu. Od té doby ale uběhlo více než dvacet let. Jak by se okolí hradu mohlo proměnit? Vodítka nalezneme například v Litomyšli.

Foto: Archiv České ceny za architekturu

V klání Česká cena za architekturu byla před časem oceněna revitalizace zámeckého návrší v Litomyšli.

Článek

Pozice hradního architekta je bezpochyby významnou úlohou a velkou poctou. „Na architektovi Pleskotovi se mi líbí jeho snaha prosazovat nové věci, jeho práce vyniká přirozeností a otevřeností, a to koresponduje i s mou vizí fungování Hradu. Určitě by uměl pomoci i s tématem udržitelné architektury a citlivého zabudování ekologických prvků do hradního areálu,“ uvedl nově zvolený prezident Petr Pavel pro Novinky.cz.

Architekt Josef Pleskot má talent na spojování starší a soudobé architektury. Úctu k původním architektonickým objektům a cit pro kombinaci s novými architektonickými prvky už během své tvorby mnohokrát projevil. Je to znát na řadě jeho realizací.

Pleskot dokázal bravurně spojit staré s novým v Ostravě

Jednu z nich bezpochyby nalezneme v Ostravě. Porota soutěže Architekt roku v roce 2014 ocenila, jak Pleskot proměnil nevyužívané postindustriální budovy Vítkovických železáren v Ostravě. Ty se změnily v populárně naučné centrum s názvem Velký svět techniky a lákají mladé návštěvníky, kteří rádi poznávají technické vychytávky.

Foto: Svět techniky Ostrava

Velký svět techniky je moderní stavbou, která zároveň skvěle zapadá do industriálního prostředí.

Pleskotovi se podařilo nenásilně propojit moderní a industriální architekturu. „Cenu jsme udělili za pokračující sérii architektonických realizací snad všech měřítek i zadání, které patří bezesporu k oborové špičce toho, co vzniká v České republice,“ odůvodnila tehdy udělení ceny porota.

Architektem roku je Josef Pleskot, porota ocenila jeho Svět techniky v Ostravě

Tipy a trendy

V Litomyšli Pleskot prokázal, že dovede citlivě pracovat s historickým odkazem

Vodítko, jak by mohla spolupráce na proměnách Pražského hradu vypadat, pak najdeme při pohledu na revitalizaci zámeckého návrší v Litomyšli od architektova AP Atelieru. Architekt se musel při návrzích přizpůsobit památce. „Prvotní návrhy na řešení místa a program byly zásadně změněny, jakmile byly zpřístupněny výsledky historicky důležitého archeologického průzkumu. Výsledná omezení přinutila klienta i architekta, aby pozměnili strategii,“ uvedla v roce 2016 porota České ceny za architektury, když se revitalizace stala finalistou soutěže.

Foto: Archiv České ceny za architekturu

Archeologické muzeum ilustruje spojení historie a soudobých architektonických prvků.

Rozsáhlý projekt revitalizace zámeckého návrší v Litomyšli nicméně přinesl nový komfort pro návštěvníky, včetně dobře řešeného vstupu, hygienického zázemí, prostupů pro pořádání dočasných výstav, umožnil bezbariérový provoz, interaktivní pojetí dlouhodobých expozic, poskytl prostor dětským programům, vzdělávacím aktivitám a také umožnil otevření muzea nejbližšímu okolí i celému městu. Vznikl také moderní archiv a v zámeckém pivovaru restaurátorské dílny muzea.

Foto: Archiv České ceny za architekturu

Vstupní objekt zaujme soudobým architektonickým řešením.

V Litomyšli vznikla společenská aktivní zóna okolo budovy, vlastně veřejný prostor pro živelné občanské využívání. Nechybí schody pro odpočinek, plošina nebo kašna. Samotná revitalizace zámeckého návrší byla doplněna i o úpravu hlavního prostranství, které dostalo podobu skutečného veřejného prostranství ve formě náměstí.

Architektův rukopis nesou hlavně města Ostrava, Litomyšl a Praha

K sedmdesátým narozeninám architekta Josefa Pleskota připravilo Museum Kampa výstavu s názvem Josef Pleskot: Města. Výstava probíhá až do 12. 2. 2023. Čtyři sály výstavy provázejí několika městy, pro které Pleskot navrhl významná místa, „Ostravou“, „Litomyšlí“ a „Prahou“. Ta by nyní mohla být obohacena o další Pleskotovy realizace. Podobně jako Václav Havel spolupracoval s Bořkem Šípkem nebo T.G.M. s Josipem Plečnikem, mohla by být i spolupráce Josefa Pleskota s Petrem Pavlem kreativně plodná.

Města. Výstava připomíná díla architekta Josefa Pleskota

Kultura

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám