Hlavní obsah

Nová muzejní budova připomíná zrcadlový kotlík. Slouží k uchovávání vzácných děl

Novinky, Jana Nesvadbová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Novou ikonickou budovu mají v nizozemském Rotterdamu. Je to nový depozitář tamního uměleckého Muzea Boijmans Van Beuningen. Objekt určený k uchovávání cenných uměleckých děl, která nejsou právě vystavovaná, vzbuzuje jednu základní otázku: Je to jen další budova spadající pod správu muzea, anebo další umělecký předmět čerstvě přidaný do jeho sbírek?

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Sklad Muzea Boijmans Van Beuningen je pokryt zrcadlyVideo: AP

 
Článek

Kotlík vyleštěný tak, až se jeho boky blyští a zrcadlí vše ve svém okolí. Tak vypadá nová budova rotterdamského Muzea Boijmans Van Beuningen, jež bude sloužit jako depozitář pro 151 tisíc uměleckých děl.

Zde na ně ovšem nebude (samozřejmě pouze pomyslně) pouze padat prach. Muzeum plánuje novou budovu už v příštím roce rovněž otevřít veřejnosti a nabídnout svým návštěvníkům možnost si je prohlížet.

Autorem návrhu depozitáře je architekt Winy Maas, který pro agenturu AP vysvětlil, že neměl za úkol vytvořit úložiště ve stylu amerického Fort Knox (místo, kde jsou uložené státní rezervy zlata), které by leželo kdesi na okraji města. Naopak, místo toho stojí v parku, v obklopení dalšími muzejními budovami v centru města.

Právě takto výjimečná poloha si nakonec vyžádala i vysloveně umělecké zpracování. První, čemu se chtěl architekt vyhnout, byly strohé hranaté tvary. Namísto toho budovu zaoblil. Také zmenšil půdorys stavby tím, že navrhl základnu menší než půdorys podlaží a střechy.

Netradiční věžáky, kde má každý svou vlastní zahradu přímo před bytem

Tipy a trendy

Budova má výšku 39,5 metru a tzv. zelenou střechu, z níž vyrůstá 75 bříz. Ty mají městu a jeho obyvatelům nahradit plochu parku, kterou stavba zabírá.

Zrcadlení okolí i sebereflexe příchozích

Výjimečný vzhled domu dodává jeho zrcadlové obložení. To jednak odráží okolní park, ale i město a zároveň naladí i přicházející návštěvníky do jakéhosi „reflexního” rozpoložení.

New Yorku roste nový ostrov, bude sloužit jako venkovní divadlo a park

Tipy a trendy

Skleněné desky, jimiž je stavba pokryta, mají i velmi symbolický význam. Lidé a společnosti si je mohli „odkoupit” za 1000 eur (zhruba 27 tisíc korun) a tím přispět na stavbu depozitáře. Celkové náklady se totiž vyšplhaly na 90 milionů eur, tj. 2,440 miliardy korun.

Depozitář, tím že má sloužit především jako úložiště muzejních exponátů, má poněkud strohý interiér v porovnání s běžným muzeem. Zavládne v něm ovšem čilý pracovní ruch. Právě zde budou totiž probíhat standardní muzejní práce.

Exponáty, které jsou určeny pro přepravu například do jiných muzeí, se připraví a zabalí zde, zde se rovněž výtvarná díla budou konzervovat atd.

Náměstí připomínající měsíční krajinu nabízí netradiční úkryty pro kola

Tipy a trendy

V budově je pět různých klimatických zón určených k ochraně neocenitelné sbírky umění, která sahá od křehkého skla až po obrazy starých mistrů, tisky a instalace moderního umění.

Depozitář otevřený návštěvníkům

Zároveň tu ale průvodci návštěvníkům čas od času ukážou, jak vypadá skrytá tvář muzea a péče o mistrovská díla, pokud nejsou právě vystavena.

Návštěvníci budou mít různé možnosti - buď vyrazí rovnou na střešní zahradu, anebo si koupí lístek a sami si prohlédnou prostory depozitáře, nejzajímavější ale pro ně bezpochyby bude zarezervovat si prohlídku s průvodcem, jenž jim přiblíží práci lidí v depozitáři.

Původní depozitář byl umístěn ve sklepení pod budovou muzea. Ten se ale ukázal nevyhovujícím. V případě záplav by cenná umělecká díla byla ohrožena. Proto se muzeum rozhodlo nechat si postavit depozitář nový, bezpečný.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Kromě sbírek muzea bude část kapacity vyhrazena také pro veřejnost, která si zde - za určitých podmínek - bude moci skladovat i své soukromé kusy a sbírky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám