Hlavní obsah

Bubliny plné zeleně obtáčejí mrakodrap doslova jako had. Dokonce má i šupiny

Novinky, Jana Nesvadbová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jako živého zelenavého hada, který obtáčí mrakodrap tvořený hranatými bloky, tak přesně by mohli jednou vnímat obyvatelé japonského Tokia hypermoderní stavbu, jejíž projekt vytvořili tamní architekti z ateliéru Noiz Architects. Jejich nezvykle vyhlížející dílo je určeno do prostředí jednoho z nejteplejších míst japonské metropole. Název návrhu zní Shibuya Hyper Cast. 2.

Foto: Noiz Architects

Návrh domu je připraven pro nový styl života v blízké budoucnosti.

Článek

Styl života a bydlení v budoucnosti podle předpokladů architektů a urbanistů prodělá určité změny v porovnání se současnými trendy. Očekává se například, že společně s námi se budou po městech a mezi jednotlivými domy prohánět spousty dronů naprogramovaných k doručování nejrůznějších předmětů.

V hustě zastavěných částech měst by v porovnání s dneškem mělo být mnohem více zeleně, a to nejenom té okrasné, ale především té konzumovatelné. Větší či menší farmy pro lokální produkci potravin by se měly stát neoddělitelnou součástí života ve městech.

Také styl života, bydlení a především zvyklostí souvisí s novými domy, které mají v budoucnosti vznikat. Mají podporovat život v komunitách. Právě komunity rodin žijících pohromadě mají spolu pečovat o vertikální zahrady a hydroponicky pěstované plodiny a společně z nich mít užitek.

Foto: Noiz Architects

Dům může někomu připomínat stavbu, již ve svých smyčkách svírá obří had.

Ani cestování za prací by nemělo být obvyklé, protože spoustu pracovních příležitostí nabídne už dům samotný.

Architekti kompletně rekonstruovali mrakodrap za plného provozu firmy, jež v něm sídlí

Tipy a trendy

Jednou z takových staveb pro budoucí život je projekt japonských architektů, kteří v něm na základě přesného programování rozvrhli všechny potřebné funkční zóny tak, aby mohl fungovat jako samostatná jednotka.

Foto: Noiz Architects

Dílo představuje plán pro budovu začleněnou do stávající zástavby Tokia.

Dům je navržen jako mrakodrap, ovšem jak autoři říkají, ve skutečnosti vzali to nejlepší z městského prostředí a jeho pravidla a zákonitosti převedli z horizontálního uspořádání do vertikálního.

Dům přizpůsobitelný potřebám v období pandemie se stal vítězem soutěže mrakodrapů

Tipy a trendy

V jediném domě tak jeho obyvatelé či návštěvníci naleznou zóny určené k bydlení a pro společenský život, obchody, restaurace, místa a zařízení zaměřená na zábavu, relaxaci či sport, kanceláře, ale také zdravotnická zařízení i hotelové kapacity.

Jednotlivé zóny přitom nejsou na sebe pravidelně naskládané a oddělené jedna od druhé, ale naopak se mají spolu organicky prolínat, tak jak je tomu v běžné městské zástavbě. Oddělujícími prvky jsou tak jakési bubliny, které jsou vložené vždy s odstupem několika bloků od sebe a díky šupinatému povrchu tvořenému solárními panely působí jako tělo hada, který zčásti obtáčí a zčásti prochází skrz dům.

Foto: Noiz Architects

Důležitou roli v návrhu hraje zeleň a farmy.

Bubliny jsou navrženy tak, aby poskytly vhodné prostředí pro pěstování plodin bez závislosti na tom, jaké venku právě panuje počasí nebo jaké je zrovna roční období.

Ostatně vzhledem k tomu, že dům má mít své vlastní vnitřní klima, měl by se stát ideálním útočištěm pro obyvatele Tokia po celý rok, ale zejména pak v horkých dnech léta.

Anketa

Lákal by vás komunitní styl života?
Ano, to by mohlo být prima.
17,8 %
Možná ano, záleželo by na lidech.
9,7 %
Pod tím si neumím nic představit.
3,1 %
Ani ne.
7,7 %
Jenom to ne!!!
61,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3371 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám