Hlavní obsah

Nevýhodu pozemku obrátil majitel ve svůj prospěch, ušetřil přes 150 tisíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Buchlovice

V lázeňské oblasti Smradavky Buchlovice si náš čtenář Roman postavil chatku. K dispozici byl v dané lokalitě ale jen nepraktický, úzký pozemek, na kterém bylo těžké cokoli rozumně postavit. Díky své šikovnosti ale na jeho ceně ušetřil nemalé peníze.

Foto: Archiv čtenáře

Majitel si na úzkém svažitém pozemku postavil menší chatku, která zvídavě vyhlíží do okolní krajiny.

Článek

„Naskytl se velice levný stavební pozemek o velikosti 391 m² za 25 tisíc z původních 180 tisíc korun. Pozemek byl velice krásný s výhledem do krajiny směrem na lovecký zámeček, ale byl úzký, proto se mi na místě podařilo vyjednat s realitní kanceláří takovou cenu,” začíná své vyprávění pan Roman.

Původně při plánování chatky pomýšlel na to, že si vybere některý z modulových domků, a ten si pak nechá prostě postavit. Jenomže pozemek věci zkomplikoval.

„V nabídce je mnoho obytných modulů, ale bohužel větší technika by na pozemek nenajela, proto jsem se potkal s projektantem Zemánkem, a začal projekt přizpůsobovat pro daný pozemek,” popisuje náš čtenář.

Zbytečně menší chatka

Velkou nepříjemností bylo pro Romana zjištění, že stavitel na sousedním pozemku v minulosti svou stavbu přiblížil ke společné hranici o 1,5 metru, což znamenalo, že on sám, aby dodržel vyhláškou stavebního zákona vyžadovaný desetimetrový odstup od sousedovic domu, musel stavět o 1,5 metru dále. Jeho chatka má tak půdorys 3 x 7 metru namísto 4,5, x 7 metru. Když totiž žádal stavební úřad o výjimku, ve svém vyjednávání tentokrát neuspěl.

„Myslím, že takové situace by měl ošetřovat zákon. V současnosti v praxi platí, že jestliže je jedna stavba přiblížena k hranici svého pozemku, vedlejší pozemek bez stavby tak v budoucnu bude muset tuto vzdálenost vynahradit. Stavební úřady to nechávají jedině na dohodě majitelů, ale málokdo vyjde vstříc,” zamýšlí se Roman.

„Papírovaní bylo náročné, ale stavební úřad v Buchlovicích byl bezvadný, stejně tak paní starostka. Bylo ještě potřeba právně ošetřit příjezdovou cestu, ale se vším právě pomohl obecní úřad a město Uherské Hradiště,” pochvaluje si.

Foto: Archiv čtenáře

Velké prosklené dveře přivádějí do hlavní místnosti chatky světlo a v létě ji propojují s terasou.

Pozemek je na skále, na které se také stavělo. Chata má klasickou základovou desku a zděný spodek. V něm je plánován prostor pro hosty. Horní část je řešena již jako plně zateplená dřevostavba. K vytápění slouží menší dvojspalinová litinová kamna na dřevo.

„Investice se do nich vyplatila, kamna drží dlouho teplo a spotřeba dřeva je úžasně malá, a hlavně kamna vůbec nekouří a táhnou velice dobře. Dále se topí klimatizací vzduch-vzduch. Jednotka je připojena na internet a zatopit lze přes aplikaci v telefonu, kdy stačí 20 minut před příjezdem pustit jednotku na dálku,” vysvětluje Roman. Do chaty je zaveden elektrický proud.

Vystačí si jen s dešťovou vodou

Čtenář s rodinou využívá plně dešťovou vodu, již zadržuje nádrž s kapacitou pět kubíků. Je umístěna v podzemí, kde je nejenom chlad, ale i temno.

Vodu upravuje pomocí chloru a do chaty ji dopravuje pomocí automatického ponorného čerpadla. Zde slouží ke splachování WC, ke sprchování a také ke všem pracím v dřezu. K ohřevu slouží průtokový ohřívač vody.

Rekonstrukce podkroví 70 let starého rodinného domu se povedla. Letos dojde na přízemí

Tipy a trendy

Plná závislost na dešťové vodě byla vzhledem k charakteru lokality nutností. Vrt by se ve skalnatém terénu neúměrně prodražil, tím spíš, že je k dispozici sirnatý pramen.

Podle čtenářových zkušeností není zatím k hledání jiného zdroje vody důvod, v místě totiž prší často a v létě prý množství v nádrži nekleslo pod 80 procent. Chata je napojena na jímku.

Dispozice chaty

„Všude se muselo šetřit místem, proto je vše navrženo na míru. Je to byt na víkendy v krásné krajině Chřibů. V patře je pódium na spaní pro tři, sedačka je rozkládací. V místnosti pro hosty se počítá taktéž s rozkládacím gaučem a křeslem,” plánuje čtenář.

Foto: Archiv čtenáře

Jediná místnost slouží jako obývací pokoj, jídelna i kuchyň.

Do budoucna rovněž počítá ještě s úpravou terasy tak, aby bylo možné lépe využít místo, které poskytuje.

Až se doba uklidní

„Chata je obložena moravským modřínem a naolejována. Zastavěná plocha je 21 m², obytná plocha je 42 m² a cena vyšla na 1,2 milionu i s pozemkem. Stavbu prováděla firma, zděnou část jiná, dřevěnou mistr tesař, což byl člověk k nezaplacení,” chválí své zkušenosti s řemeslníky Roman.

Veškeré práce probíhaly v době pandemie. Proto jej čekají ještě různé dokončovací práce, například na zahradě. Jak píše, to vše ale musí počkat, „až se doba uklidní”.

Anketa

Také jste řešili nedostatečný odstup stavby na sousedním pozemku?
Ano, bohužel také.
39,4 %
Netuším, o co se jedná.
10 %
Naštěstí ne.
50,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2231 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám