Hlavní obsah

Neuvěřitelná romantika. Zámkem jako z pohádky překvapil architekt manželku k narozeninám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O americkém Los Angeles se díky tamnímu filmovému průmyslu někdy mluví jako o městě snů. A právě zámek jako z pohádky, nebo ze sna, navrhl ve 20. letech 20. století jako překvapení k narozeninám pro svou manželku architekt francouzského původu Earl LeMoine. Nyní je dům nazývaný Chateau Lemoine na prodej, a to v přepočtu za 138,5 milionu korun.

BEZ KOMENTÁŘE: Sídlo v Los Angeles připomínající pohádkový zámek je na prodejVideo: AP

 
Článek

Los Angeles je s filmem neodmyslitelně spjato prakticky od samého počátku tohoto uměleckého a zábavního žánru. Je jen logické, že tamní architektura patří k nejpestřejším na světě.

Prolínají se tu nejrůznější styly a vytvářejí tak velice pestré prostředí. Stojí tu vedle sebe klasické paláce postavené pro někdejší hvězdy stříbrného plátna i supermoderní budovy z oceli a skla. Nechybějí samozřejmě i středomořským stylem inspirované domy, výjimkou nejsou ani vyložené výstřelky.

Sem tam návštěvník narazí i na pohádková a ryze romantická sídla. Ta si nechávali často stavět filmoví tvůrci hlavně ve dvacátých letech minulého století. Snad proto, aby svou „pohádku” žili doslova a každodenně...

Průkopníkem tohoto svérázného architektonického stylu, jenž těží ze středověké a renesanční evropské architektury, byl dánský malíř Einar C. Petersen, jenž ve čtvrti Koreatown vytvořil výstřední komunitu venkovsky vyhlížejících chaloupek známou nyní jako Petersen Studio Court.

Obecně se pak sídla inspirovaná především evropskými pohádkami vyznačují věžičkami, prohnutými okraji střech, klenutými okny a dveřmi a obecně nejrůznějšími romantizujícími prvky.

Turecké město duchů v disneyovském stylu: Domy by nevydržely ani pět let

Tipy a trendy

Jednou z velice zdařilých ukázek tohoto svébytného stylu je pak Chateau Lemoine. Nejenomže samotný dům působí velice romanticky, ale i okolnosti jeho vzniku jsou velmi romantické.

Když žena francouzského architekta Earla LeMoinea navštívila losangeleskou čtvrť Brookside, doslova ji okouzlila místní klidná atmosféra a potůček, jenž tamními zahradami protékal.

Architekt se proto rozhodl svou ženu překvapit novým domem, který jí zde postavil k narozeninám. V jeho návrhu pak plně využil onu snovou pohádkovou atmosféru místa.

Dům se čtyřmi ložnicemi

Stavba je koncipovaná jako rodinný dům s užitnou plochou 418 m² se čtyřmi ložnicemi a pěti koupelnami, jehož srdcem je rozlehlý obývací pokoj s klenutým stropem s tmavě hnědými trámy a s kovovými lustry.

V kontrastu k nim jsou podlahy v místnosti světle hnědé, naopak s kovovými lustry hezky ladí dělení prosklených dveří.

Foto: AP

Interiér zámku Chateau Lemoine

Na první pohled zaujme i zařízení kuchyně, jejímž centrálním prvkem je kovová obruč svítidel nad pracovní plochou ostrůvku, na níž je zavěšeno měděné nádobí. Velmi dobře tomuto prvku pak sekunduje vyřezávaný kamenný kryt digestoře nad sporákem.

Romantika k neuvěření. Mexický architekt navrhl do parku ke starému zámku stromové domy

Tipy a trendy

Kromě kuchyně a obývacího pokoje je v domě rovněž formální jídelna, jejíž ladění je rovněž historizující, ale spíše odkazuje k 30. až 50. létům minulého století.

Dům ovšem prošel v minulosti rekonstrukcí, a tak je ve skutečnosti plně moderně vybaven.

Historie, romantika, výhled. To jsou přednosti bydlení ve vodárenské věži na pláži

Tipy a trendy

Romanticky laděná zahrada s potokem

Dům s šedobíle natřenými fasádami z kamene a špičatými stříškami zakončujícími disneyovské vížky stojí na pozemku o výměře necelých 1500 m².

Doplňuje ho podobně laděný domek pro hosty, bazén i romantická zákoutí, například s kamennou kašničkou ukrytou za mohutným živým plotem.

Rodinný dům podobný Tádž Mahalu postavil muž jako dar své ženě

Tipy a trendy

K odpočinku pak vyzývají zákoutí ve stínu ovocných stromů, zaposlouchat se lze do zurčení známého místního potoka Brook of Gardens (původním názvem Arroyo De Los Jardines), jenž dal místní čtvrti název - Brookside.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Dům je momentálně na prodej za 5,99 milionu dolarů, tedy zhruba 138,5 milionu korun.

Reklama

Související články

Starému mlýnu vládne romantika a břečťan

Velkolepý Stříbský mlýn ční nad levým břehem řeky Jihlavy už od časů, kdy se v nedalekých moravských Ivančicích překládala Bible kralická. Nahlédněte s námi do...

Výběr článků

Načítám