Hlavní obsah

Nejen odraz. V moderních interiérech mají zrcadla hned několik funkcí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zrcadlo v moderním interiéru nemusí sloužit jen k odrážení obrazu. Kromě této funkce a bezesporu i té estetické může plnit i další úkoly. Zrcadlovou plochu lze navíc v dnešní době umístit na nečekaná místa. Prakticky všude, kam se člověk podívá.

Foto: Saint Gobain Glass

Zrcadla lze použít i tam, kde se cvičí nebo odehrávají jiné divočejší akce, volíme však jejich bezpečnostní variantu.

Článek

Pokud jsou doplněna LED osvětlením, mohou se zrcadla stát téměř našimi dvojníky. Nejenže odrážejí náš vzhled, ale díky možnosti nastavení stupně a odstínu podsvícení mohou stejně dobře odrážet třeba naši náladu.

„Zrcadla mohou mít zabudované LED osvětlení, jehož intenzitu lze pomocí dotykového vypínače snadno regulovat podle toho, na co se zrovna cítíme nebo kolik světla při úpravě svého zevnějšku potřebujeme,“ popisuje Petr Blažek ze společnosti Dřevojas.

„Kromě intenzity lze u některých modelů měnit i teplotu osvětlení. V praxi to znamená, že si díky němu ráno můžeme zvolit chladnější odstíny, což přirozeně pomůže nabudit náš organismus, a večer pro navození pohody před spánkem spíše teplejší barvu světla,“ doplňuje. Navíc si zrcadlo poslední nastavení teploty světla pamatuje.

Volte vany odolné a útulné

Tipy a trendy

Zrcadlové skříňky

Ten, kdo nemá v koupelně dostatek místa na to, aby si dopřál samostatné zrcadlo, nemusí zoufat. Jeho funkci stejně dobře nahradí klasická zrcadlová skříňka neboli galerka, která zároveň nabídne i potřebný úložný prostor. Výhodou je, pokud má dvířka z oboustranného zrcadla. Po jejich otevření má člověk možnost prohlédnout se doslova ze všech stran.

Také galerky mívají LED osvětlení, vypínače, automatické světlo, a co je obzvláště praktické, i elektrickou zásuvku, která může být umístěna zvenčí, ale i uvnitř. Některé galerky mají i vestavěné čidlo, takže se osvětlení automaticky zapne při jejich otevření.

Galerky jsou ve většině případů vyráběny ve variantách s jedněmi až třemi dvířky, takže se pohodlně vejdou do koupelny jakékoli velikosti. Některé mají na spodní straně ještě niku, která je praktickým úložištěm nejčastěji používaných předmětů.

Foto: Dřevojas

Zrcadlo v koupelně může být zdrojem světla. Mnohá umožňují nastavit si teplotu, tak aby odpovídala naší aktuální potřebě.

Foto: Dřevojas

Je lepší, když má galerka zrcadlová dvířka oboustranná. Člověk se může díky odrazům mezi nimi prohlédnout ze všech stran.

Radiátor v roli zrcadla

Podsvícení v teplých tónech světla však není jedinou možností zrcadel. Ta mohou dnes i doslova hřát. Zvládnou to totiž radiátory se skleněným povrchem v zrcadlovém provedení. A nejde přitom o nijak robustní předmět. Rozměry se pohybují okolo půl metru šířky a mají zcela minimální tloušťku – pouhých 8 milimetrů. Díky výšce 180 centimetrů zajišťuje radiátor funkci velkého zrcadla, ve kterém se bez problému uvidíme od hlavy až k patě. Je vyroben z vrstveného bezpečnostního skla, v němž je zabudovaná topná fólie zajišťující okamžité příjemné sálavé teplo,“ říká Miroslav Váša ze společnosti Zehnder. Některé modely pak v závislosti na výšce radiátoru mohou mít na zadní straně jeden nebo dva výsuvné držáky pro rychlé sušení drobného textilu.

Dvířka kuchyňských skříněk jsou jako chameleon

Tipy a trendy

Zrcadlíme světlo

Efektním odrazem je možné ozdobit i elektroinstalaci. Zejména v moderně laděném interiéru velmi dobře vyniknou spínače a zásuvky se zrcadlovým odrazem na skleněných rámečcích. „Tento efekt vzniká aplikací bezolovnatého laku na vodní bázi. Rámečky se vyznačují neprůhledností, snadnou údržbou a vysokou odolností,“ prozrazuje Martina Obadalová ze společnosti Obzor Zlín a pokračuje: „Rámeček je ošetřen vůči setření a má povrchovou úpravu pro ochranu proti poškrábání a otiskům prstů.“ Při běžném úklidu je tak úplně stačí otřít a následně vyleštit suchou utěrkou. Abrazivním prostředkům se samozřejmě vyhneme.

Foto: Zehnder

Dvě zrcadla? Kdepak. To podlouhlé vlevo je ve skutečnosti radiátor.

Foto: Obzor

Zejména v moderních, minimalistických interiérech dobře vyniknou zásuvky a vypínače se zrcadlovými rámečky prostých hranatých tvarů.

Rozbije se, ale bezpečně

Zrcadla se velmi dobře uplatní i v domácích posilovnách, někdy třeba i v herně či jiné místnosti, kde bývá rušno a živo. V současnosti lze mít zrcadlo i v dětském pokoji, což bylo donedávna v některých případech zcela nemyslitelné. V těchto místnostech ale nebudeme používat běžná zrcadla. „Pro maximální bezpečnost bylo v minulosti nutné lepit na zrcadla speciální fólii. Nyní už jsou k dostání bezpečnostní zrcadla, jejichž součástí je vrstva pryskyřice, která v případě rozbití udrží až 98 % střepů,“ vysvětluje Michal Široký ze společnosti Saint-Gobain Glass.

V místech, kde je důležitá odolnost zrcadla vůči korozi, jako jsou koupelny, kuchyně či například sauny, je pak namístě zvážit pořízení skla se zrcadlovým efektem. „Nejedná se o klasické zrcadlo, ale o vysoce reflexní sklo, které jeho funkci nahradí. Je u něj také možnost tepelného tvrzení a oproti běžným zrcadlům odolává vlhkosti,“ doplňuje.

Trendem poslední doby je pak umisťování reflexních skel na fasády domů. Je to samozřejmě poněkud extravagantní volba, nicméně kdo se rád ubírá málo prozkoumanými cestičkami designu, nemusí se dnes už omezovat a může nechat zrcadlit okolí na svém domě bez rizika, že se vzhled zrcadel po krátkém čase zničí.

Anketa

Líbí se vám interiéry se zrcadly umístěnými na neobvyklých místech?
Ano, to je vždycky něčím zajímavé.
64,3 %
Asi by se mi líbily, ale žádné takové neznám.
19,6 %
Nevím, neumím to moc posoudit.
1,8 %
Moc ne.
1,8 %
Ne. Na zrcadla si příliš nepotrpím.
12,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 56 čtenářů.

Tichá dlažba umí zkrotit hluk

Tipy a trendy

Může se vám hodit na Zboží.cz: Zrcadla

Reklama

Související články

Světlo může i za to, jak se doma cítíte

Že je osvětlení důležité, ví snad každý. Utváří totiž celkový dojem z okolního prostoru. Samotná svítidla mají vliv na celkový styl místnosti, dokonce mohou...

Hitem hřejivého povlečení je mixování

Trendu mix & match, jenž podporuje vlastní styl v módě i v interiérovém designu, vycházejí vstříc mnohé značky. Při výběru ložního textilu pro chladné měsíce...

Výběr článků

Načítám