Hlavní obsah

Světlo může i za to, jak se doma cítíte

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Že je osvětlení důležité, ví snad každý. Utváří totiž celkový dojem z okolního prostoru. Samotná svítidla mají vliv na celkový styl místnosti, dokonce mohou být i dominantou. Vybírejte je proto s maximální pečlivostí, vyplatí se vám to.

Foto: Archiv výrobce

Působivé světelné efekty na každém běžném metru vykouzlíte zcela jednoduše díky pásku hue-LED Lightstrip Plus značky Philips.

Článek

Dnešní svítidla nabízejí nepřeberné možnosti. Na výběr jsou v nejrůznějších tvarech a velikostech i z různých materiálů. Mohou být decentní, stejně tak extravagantní či jinak nevšední. Nenechte se ale při nákupu strhnout jen emocemi. Později byste toho totiž mohli litovat.

Mějte na paměti, že svítidla by měla s interiérem automaticky splynout. Ať už jste vsadili na styl minimalistický, industriální, boho, nebo rustikální, držte se ho i u osvětlení. Kombinace odlišných interiérových stylů by vytvářela spíše dojem chaosu.

Na zřetel vezměte rovněž barvu stěn, koberců a podlahy. Podstatným faktorem je též velikost prostoru a práce s ním.

Dvířka kuchyňských skříněk jsou jako chameleon

Tipy a trendy

Pokud je obývací pokoj propojený s kuchyní, měla by svítidla v obou částech ladit a vytvářet harmonický celek.

V každé místnosti by mělo být jen jedno dominantní světlo, k němuž vybíráme další doplňková.

Odstín světla vyberte na míru

Pamatujte na to, že osvětlení není jen o viditelnosti, ale také o atmosféře. Slabé osvětlení může přispět k pocitu nepohodlí a může mít negativní dopad i na naši celkovou produktivitu.

„Při výběru osvětlení nezapomínejte na správnou intenzitu nebo teplotu světla,“ vysvětluje Jana Gottvaldová ze společnosti Bauhaus. Moderní zářivky mají proti klasickým žárovkám zpravidla „bělejší“ odstín, přibližují se tak více dennímu světlu. Jenže ne v každé situaci to bude ta správná volba.

Pro chvilky oddechu se hodí osvětlení s nádechem žluté, které někdy výrobci označují jako teplé bílé světlo. „Pro pracovní kout vyberte raději neutrální bílé, které pomáhá udržet koncentraci a bdělost,“ radí Jana Gottvaldová. Tato „denní bílá“ či „přirozená bílá“, jak bývá chladnější odstín bílé také označován, je vhodná i do kuchyně.

V kurzu je LED osvětlení

Nejpokročilejším a nejpoužívanějším světelným zdrojem je v současnosti luminiscenční dioda. Anglicky Light-Emitting Diode neboli LED. Ve srovnání s klasickými žárovkami „ledky“ přinášejí 80% až 90% úsporu.

„Tradiční žárovky potřebují teplo na to, aby se vlákno v žárovce rozsvítilo. To ale znamená, že spotřebují více energie - pouze 8 % spotřebované energie mění na světlo. LED žárovky fungují na jiném principu a jsou schopny přeměňovat až 90 % energie na produkci světla,“ popisuje Zlatko Sledobník, odborník z oddělení elektra v projektových marketech Hornbach.

„K vytvoření světla, které odpovídá čtyřicetiwattové žárovce, tak postačí pouze 4wattová LED žárovka,“ dodává. Díky nižší teplotě je jejich provoz také bezpečnější. A ve srovnání s klasickými žárovkami se pyšní i mnohem delší životností, a to až 50násobnou. Vyšší počáteční investice se tak určitě vyplatí.

Sviťte chytře

LED osvětlení můžete vybírat v různých barvách a teplotách. Výhodou je i možnost osvětlení kontrolovat - barvu, odstín, jas a distribuci lze totiž regulovat podle potřeb. Když je připojíte do systému „chytré domácnosti“, bude osvětlení možné ovládat prostřednictvím aplikace i na dálku. Když si v aplikaci nastavíte pravidla, můžete osvětlení ve své domácnosti automatizovat. Inteligentní systém totiž dokáže třeba automaticky zapnout světlo při vstupu do místnosti, nebo ho naopak ztlumit či zhasnout ve večerních hodinách.

Také nezhasnutá světla v době vaší nepřítomnosti mohou být minulostí. „Kromě toho, že si tak zvýšíte své pohodlí, také snížíte účty za spotřebovanou energii,“ dodává Zlatko Slebodník.

Anketa

Používáte doma světelné zdroje s různou teplotou světla?
Ano, máme to odlišné.
81,6 %
Teď nevím, nevybavuji si to.
0,6 %
Ne, máme po celé domácnosti světla stejné barvy.
17,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 163 čtenářů.

Správně vybrané stojací a stolní lampy vykouzlí jedinečnou atmosféru

Tipy a trendy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám