Hlavní obsah

Hitem hřejivého povlečení je mixování

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trendu mix & match, jenž podporuje vlastní styl v módě i v interiérovém designu, vycházejí vstříc mnohé značky. Při výběru ložního textilu pro chladné měsíce se tak setkáte s bohatostí barev, odstínů a vzorů, které můžete libovolně kombinovat.

Foto: Bonami

Modrý ložní textil Grand Pleasantly dánské značky Juna zaujme drobným květinovým designem a měkkostí organického saténu. Cena 1790 Kč (140/200 cm)

Článek

Povlak na polštář, povlečení na přikrývku a prostěradlo v jedné barvě jsou sice zárukou úhledné ložnice, jenže možná i trochu nudné. Že dekory zvířat, ptáků, listí a květin nepatří na jednu peřinu? A na dvoulůžku nejde mít jednu přikrývku povlečenou do květin a druhou do pruhů či kostek? Nenechte se mýlit.

Bezbřehá a vkusná fantazie

Osobitá a módní je například exkluzivní kolekce povlečení Mi Casa od návrháře Osmanyho Laffity, inspirovaná jeho rodnou Kubou a vzpomínkami na dětství.

„Nechte se společně se mnou unést a hýčkat luxusním materiálem, karibskými motivy a barvami, které se skrze vzpomínky každý den dotýkají mého srdce,“ představuje kolekci její autor. Malebné exotické květy vládnou saténu ze 100% bavlny v kreativních variacích samostatně, zaujmou i vedle pestrého kolibříka nebo chladivých kapradin.

Zachumlejte se do hřejivého povlečení i peřiny

Tipy a trendy

Sortiment výrobců ložního textilu umožňuje zákazníkovi promítnout do výsledného výběru své představy, aniž by byl omezen pevně stanovenými sety. Skvělé je povlečení s rozdílně řešenými stranami, vzhled lůžka pak snadno změníte a s ním i atmosféru v ložnici. Není ani problém vlastnit pár sad od jedné oblíbené značky a ty mezi sebou míchat.

Styl mix & match

  • Nebojíme se tvořit kontrasty z barev i dekorů.
  • Syté barvy a mohutné motivy vyniknou v pokoji s neutrálními stěnami a zařízením. Na lůžko patří jen tolik malých polštářů, aby nepůsobilo přetíženě.
  • Volíme povlaky a povlečení ve stejné barvě, ale s různou intenzitou odstínu.
  • Jedno téma opakujeme na odlišných rozměrech a barvách povlečení.

Konzervativnější jedinci patrně zvolí barvy klidné a tlumenější. „Ve světlém prostoru krásně vyniknou i tmavé odstíny povlečení, zatímco v malé místnosti s nedostatkem světla mohou působit ponurým, až depresivním dojmem,“ říká kreativní ředitelka české firmy Lejaan Jana Hučíková.

Obecně se pokuste vyhnout agresivní červené a výrazným vzorům. Případný barevný doplněk i velký motiv postel oživí, neměly by však rušit celkový dojem.

Teploučké materiály pro spánek

Ideální volbou jsou přírodní vlákna. Rozšířená je 100% bavlna, kterou v nabídce podle vzhledu a způsobu zpracování nalezneme pod odlišnými názvy. Zimomřiví jedinci se rádi zachumlají do flanelu s vysokým vlasem vznikajícím počesáním na povrchu tkaniny. Jeho jemnější alternativa zvaná biber má kratší vlas, ale příjemně hřeje, nemačká se a nemusí se žehlit. Další je renforcé bavlna, nahusto tkaná látka z dlouhých česaných vláken.

Koktejl z klasiky

Trendové mixování nezavrhujeme ani v případě tradičních Vánoc. Sobi a stromky v různých velikostech i verzích vyniknou na bílém podkladu. Dynamickou červenou krotíme neutrální bílou a zemitou šedou, takže moderní kostka a dekor stromků spolu dokonale ladí.

K dražším variantám patří damašek z dlouhé příze luxusní egyptské bavlny. S vytkávaným vzorem, který lomí světlo, vypadá úchvatně při měnícím se osvětlení během dne. Má termoregulační schopnosti, v létě chladí a v zimě hřeje. Podobně funguje hladký bavlněný satén. Je příjemný na omak, lehce se leskne a působí luxusně. Jeho úprava je náročnější, protože nejlépe vypadá vyžehlený. Chybu neuděláte ani s perkálem, hustě tkanou bavlnou, a mušelínem, vzdušnou odolnou látkou s krepovým elegantním vzhledem. Výborně saje a je nenáročný na údržbu.

Z peřin obléknutých do exotiky se vám nebude chtít ven

Tipy a trendy

Vedle bavlny hřejivě poslouží i len, prodyšný materiál s vynikajícími termoregulačními vlastnostmi. Vyznačuje se vysokou pevností, je odolnější než bavlna, ale je třeba počítat s vyšší cenou.

Tencel (lyocell) je druh viskózy vyráběný z rozdrcených dřevěných vláken a následné celulózy. Lyocellové vlákno saje až o 50 % tekutiny více než bavlna, přitom zachová na pokožce pocit sucha. Nemačká se, je chladivé v létě a zahřeje v zimě.

Při výběru povlečení si všímejte plošné hmotnosti (gramáže) tkaniny. Čím hutnější je v rámci svého druhu, tím více zahřeje a déle vydrží.

Anketa

Dáváte přednost povlečení ve stejném designu, nebo raději kombinujete?
Raději kombinuji.
7,4 %
Je mi to úplně jedno.
10,6 %
Mám rád/a, když je vše v jednom designu.
82 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 376 čtenářů.

Užijte si spánek v záplavě květin

Bydlení

Reklama

Výběr článků

Načítám