Hlavní obsah

Tichá dlažba umí zkrotit hluk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slyšet každý krok je nepříjemné, zvláště v bytech ve vícepodlažních domech. Odhlučnění keramické dlažby je však možné. Řešením je použití tzv. tiché dlažby, která je vhodná dokonce i na podlahy s elektrickým vytápěním.

Foto: Koupelny Ptáček

Zvukové textilní desky DSDI jsou vhodné i na podlahové vytápění. Elektrické rohože se kladou na ně, poté následuje aplikace hydroizolace. Dalším krokem je stěrkování flexibilním lepidlem.

Článek

Co je kročejová neprůzvučnost? Chůze bez klapotu s maximálním snížením přenosu hluku. Ten je způsobený mechanickými nárazy na povrch podlahové konstrukce.

Tlumení je řešeno separací nášlapné vrstvy a pevného podkladu zvukověizolační vložkou. Ta umí hlučnost utlumit dokonce o 14 decibelů. Jde v podstatě o materiál silný pouze šest mm, který se vkládá mezi vrstvy lepidla při jinak tradiční pokládce dlaždic.

Co potřebujeme?

Foto: Koupelny Ptáček

Potřebujeme: penetraci, kontaktní můstek, dilatační pásku, separační a zvukové desky, flexibilní lepidlo, samonivelační hmotu, váleček, zubové hladítko, klíny, spony, přísavky apod.

Pracovní postup je následující:

  1. Velmi savý podklad ošetříme penetrací. Sjednotí se savost stěn: sádrokarton, omítka, podlahy, beton, anhydrit.
  2. Nestandardní povrchy, jako jsou cementovláknité desky, ošetříme kontaktním můstkem, který zdrsní povrch. Můstek promícháme, při nanášení použijeme váleček nebo štětku. Necháme minimálně šest hodin schnout.
  3. Dilatační pásku DSAT přilepíme na stěnu po obvodu podlahy. Zajistí dilataci stěny od následné skladby na podlaze a zamezíme tím vzniku akustického mostu.
  4. Separační a zvukové desky zajistíme dle rozměru podlahy. Desky jsou textilní z polyesterového vlákna pojené latexem. Flexibilní lepidlo nanášíme zubovým hladítkem.
  5. Desky klademe do lepidla na sraz. Důkladně je poklepeme gumovým kladívkem a zatlačíme do lepidla. Spáry mezi deskami přelepíme běžnou krycí páskou pro malíře. Zamezíme tak vyplnění možných mezer lepidlem při pokládce dlaždic.
  6. Lepení dlaždic provádíme dvoukontaktně. Hladkou stranou hladítka nanášíme lepidlo i na rub dlaždice. Docílíme tak dokonalého spojení dlaždice s podkladem.
  7. Dilatační pásku DSAT odřízneme ve výšce předpokládané hrany obkládačky nebo soklu.
  8. Pečlivé rozměření je vždy základem dobrého výsledku. Velký důraz na rovinu se klade u první řady obkládaček.
Foto: Rako

Pracovní postup

Vlastní design a hra s barvami mě bavila, říká majitelka neotřelé epoxidové podlahy v rodinném domě

Tipy a trendy

Nahradí sádrokarton i zdivo

Při rekonstrukci koupelny obvykle sáhneme po lehkém sádrokartonu, ale máme i další možnost: prefabrikovanou konstrukční desku Uniplatte. Má skvělé vlastnosti: je lehká, dobře se s ní manipuluje, lze ji nařezat běžnými nástroji. Zvládne vysoké namáhání tlakem i vzdušnou vlhkost. Jde o tepelněizolační desku z extrudovaného polystyrenu.

Foto: Austrotherm

Dlažba může být právě tak tichá jako jiné krytiny.

Oboustranně je pokryta speciální maltou vyztuženou sklotextilní armovací mřížkou. Vhodná je pro rekonstrukci koupelen, wellness. Lehce s ní zhotovíte dělicí příčku, podhled, opláštíte vanu nebo předstěnové WC moduly.

Foto: Austrotherm

Tepelně izolační desky pro podklad dlažby

Superluxusní bydlení na vodě nabídne dosud nevídané zážitky

Tipy a trendy

Může se vám hodit na Firmy.cz: Pokládání dlažeb, Rekonstrukce a přestavby

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám