Hlavní obsah

Dvířka kuchyňských skříněk jsou jako chameleon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozmanité velikosti, hloubky a povrchy dvířek kuchyňských skříněk nám dovolí vytvořit nespočet zajímavých a nápaditých variant. Omezeni jsme jen prostorem, typy skříněk nikoliv.

Foto: Le bon

V domě majitelé zachovali původní modřínovou podlahu a k ní zvolili světlé tóny nábytku i pracovní desky. Příjemnou živost přináší v kuchyni decentní textura mramoru a drážky na ostrůvku.

Článek

Pozornost zaměříme na skříňky určené pro elektrospotřebiče. Lze je vzájemně kombinovat z mnoha prefabrikovaných modulů, ale není problém nechat si atyp vyrobit přesně na danou míru.

Povrchová úprava linky může být velmi pestrá. Dopřát si lze mnoho materiálů, jež mají své typické užitné vlastnosti i vzhled. Ovlivní údržbu i styl kuchyně, proto volte pečlivě. V nabídce jsou: akryláty, laky, fólie, masiv, nejmodernější nanolaminát či organické sklo. V provedení hladkém či frézovaném.

Umístění vestavěné trouby

Za pár týdnů bude pečicí trouba nejvytíženějším přístrojem v kuchyni. Příprava a pečení vánočního cukroví ji totiž dokonale prověří. Nejen její výkon, funkce, ale také logické umístění v kuchyňské lince. Klasická pozice pod varnou deskou není totiž nejvýhodnější. Daleko více ji oceníte v bloku vysokých či polovysokých skříní.

Při plánování kuchyně se zaměřte na typy nabízených skříní a možnosti zakomponování i dalších spotřebičů. V sestavách mohou být v rovině s pracovní deskou či pod její úrovní. Pak máte lepší přehled o pokrmech uvnitř trouby a lépe se manipuluje s pekáči, plechy.

Spotřebiče lze umístit nejen nad sebe, ale pokud máte dostatek místa, tak mohou být i horizontálně vedle sebe.

Textil na oknech dodá interiéru styl

Tipy a trendy

Funkčnost a variabilita

Kuchyňská studia mají v programu mnoho typů skříněk a skříní pro vestavné spotřebiče. Sestavu lze individuálně naplánovat na daný prostor kuchyně. K dispozici jsou např. výšky korpusů 1450, 1540, 2070, 2310, 1625, 2105, 2145 a 2275 mm, hloubka korpusů je 555 či 565 mm.

U skříní je nastavená i rozměrová variabilita dvířek, která odráží výšku zvoleného spotřebiče nebo jejich kombinace. A nejde jen o vestavnou troubu, své skříně na míru mají i mikrovlnné trouby, konvektomaty, chladničky, kombinované chladničky, mrazničky, myčky včetně myčky nad pracovní deskou s několika typy dvířek. Moduly jsou vybavené různě umístěnými výklenky pro spotřebiče, zvedacími i otvíracími dvířky pro úložné prostory, pevnými policemi nebo výsuvnými systémy.

Povrch dvířek nese styl

  • Tradiční fólie: Fóliovaná dvířka jsou nejčastějším řešením. Vyrábí se vakuovaným lisováním fólie na podkladovou desku, díky čemuž vzniká jediný spoj na zadní straně dvířek. Hrany tak netrpí zanášením nečistot a jsou odolné vlhku.
  • Rozmanitý lak: Velkou škálu barev, v matu i lesku, to nabízí stříkaný lakovaný nábytek. Dostupných je i 2000 odstínů, lesklé varianty dosahují téměř stoprocentního stupně lesklosti. Matné povrchy lze mít zase opatřené vrstvou nanolaku, který výrazně zvyšuje odolnost vůči mechanickému poškození.
  • Decentní frézování: Na výběr jsou varianty dvířek s plošným frézováním či pouze částečným. Frézovaná dvířka na kuchyňských dvířkách lze také spárovat s frézovaným dekorativním panelem, díky čemuž v prostoru vytvoříte designově efektní a opticky ucelený komplex.
  • Organické sklo: Jde o vysokopevnostní akrylát, jehož pohledová povrchová transparentní vrstva je smísená se skleněným prachem. Předností je nerozbitný povrch, který na rozdíl od běžného kaleného skla zvládne s přehledem řezání, frézování a vrtání.
  • Odolný akrylát: Působivý mat, odolný supermat a vysoký lesk, to jsou možnosti akrylátových dvířek. Přednosti: pestrost barevných odstínů, UV stabilní povrch, vysoká odolnost, možný je i antibakteriální povrch.
  • Klasické dřevo: Masivní dřevěná dvířka vnesou do kuchyně útulnost a krásu přírodního dřeva. Měkké dřevo reprezentuje smrk, tvrdé dub. Povrch může být upraven drásáním, čímž dochází ke zvýraznění přirozené plastické struktury přírodního materiálu.

Údržba povrchů

S úklidem začínejte vždy nahoře. V tuto chvíli oceníte skříně protažené až ke stropu, což je designový a funkční trend, jenž rozšiřuje úložné možnosti kuchyně. Navíc vás zbaví nejnáročnějšího úklidu na horních plochách, které bývají tradičně nejvíce znečištěné.

Na čištění čelních dvířek vždy používejte jemné a ve vodě rozpustné čisticí prostředky pro domácnost. Připravte si utěrky určené pro všechny materiály v kuchyni včetně těch z mikrovlákna. Použít lze i hadřík, který nepouští chloupky, třeba jelenici.

Nikdy nepoužívejte abrazivní prostředky (prášky a pasty) a rozpouštědla (ředidla)! Vhodné nejsou ani kyselé (citrusové či octové čisticí prostředky) nebo dezinfekční (kromě těch určených přímo na kuchyňský nábytek).

Anketa

Jaká hlavní barva se vám v kuchyni nejvíce líbí?
Bílá
42,2 %
Šedá
11,4 %
Červená
2,1 %
Černá
3,3 %
Žlutá
1,4 %
Zelená
2,8 %
Modrá
0,5 %
Přírodní dřevo
31,3 %
Jiná
5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 422 čtenářů.

Nechte v kuchyni vyniknout detaily

Tipy a trendy

Může se vám hodit na Zboží.cz: Kuchyňské skříňky, Čističe kuchyní, Vestavné trouby

Reklama

Výběr článků

Načítám