Hlavní obsah

Nadzemní bazény potěší flexibilitou i cenou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nadzemní bazény obecně nabízejí lehkou instalaci. Některé typy můžeme přemístit i uschovávat na zimu. Příznivá pro peněženku je také jejich cena. Začíná na jednotkách tisíců a odvíjí se od vybraného materiálu a rozměru.

Foto: Mountfield

Nafukovací bazény je třeba vybírat z bezpečného pružného materiálu, který bude zároveň velmi odolný proti mechanickému poškození

Článek

Finančně nejvýhodněji vycházejí nadzemní bazény prodávané v setu se základním příslušenstvím, jako je např. bazénová filtrace a její náplň, skimmer (hladinový sběrač nečistot), bazénové hadice, schůdky a bazénová podložka.

Jaké druhy jsou oblíbené? „V posledních přibližně osmi letech výrazně roste zájem o bazény s trubkovou konstrukcí. V současné době tvoří zhruba dvě třetiny našich prodejů mobilních bazénů, zbytek připadá na klasické nafukovací,“ říká Martin Foltýn, ze společnosti Datart.

Velikost a montáž

Při zvažování rozměrů bazénu nejprve vyhodnotíme prostorové možnosti pozemku. Neopomeneme přitom počítat s prostranstvím, na němž budou stát bazénové schůdky, lehátka, venkovní nábytek a slunečník.

Zapuštěným bazénům nevadí malá ani svažitá zahrada

Tipy a trendy

Na trhu najdeme nadzemní bazény v kruhové, oválné obdélníkové variantě.

Rozměry šířek se pohybují od dvou do šesti metrů, což jsou poměrně dostačující parametry i pro souvislé plavání.

Důležitým kritériem je hloubka vody. Běžně jsou k dostání alternativy o hloubce od 50 do 150 cm, dospělý si zaplave v hloubce od 90 cm.

Z hlediska složitosti instalace oceníme nafukovací bazén. Nafoukneme prstenec po obvodu bazénu a zbytek práce odvede stoupající hladina vody. U typu s trubkovou konstrukcí již musíme protáhnout nosné tyče konstrukce bazénovou fólií, a to nejlépe ve dvou osobách.

Pro bazén s plechovou stěnou důkladně připravíme podloží podle doporučení výrobce, sestavíme plechové díly a navlékneme na ně vnitřní PVC fólii. Na druhou stranu, takový typ bazénu nemusíme pak stavět každý rok znovu.

Rovné plochy jsou ideální pro nafukovací bazény, zatímco bazény s pevnou konstrukcí zvládnou i terén s drobnými nerovnostmi.

Na sezonu, či celý rok?

Bazény nafukovací a s pevnou rámovou konstrukcí instalujeme na období teplých dnů. Na zimu je vypustíme, vyčistíme, složíme a skladujeme na suchém místě.

Celoroční bazény stačí zazimovat speciálními dezinfekčními přípravky a voda v nich vydrží do příští koupací sezony. „Celoroční bazén je kompletně vyrobený v závodě včetně instalací, stabilní podlahy a opláštění. Na místo určení se osadí autojeřábem, nejčastěji bývá umístěn jako nadzemní, při provedení adekvátní technické přípravy je však možné i částečné či plné zapuštění,“ vysvětluje Lukáš Dušek ze společnosti Baspa.

Může jít o samostatnou bazénovou vanu vybavenou protiproudem či zádržným systémem nebo o kombinaci plavecké a hydromasážní části - pro takový typ se používá označení swim spa.

S pergolou se každá zahradní party vydaří bez ohledu na počasí

Tipy a trendy

„Celoroční bazén musí mít dostatečně výkonný ohřev, vlastní řídicí systém a ideálně i automatickou úpravu vody. Důležitá je kvalita použitých komponentů a zcela zásadní je provedení tepelných izolací, které rozhoduje o výši provozních nákladů,“ dodává Lukáš Dušek.

S dobře izolovanou podlahou, stěnami a kvalitním termokrytem není problém využívat celoroční bazén za jakýchkoliv povětrnostních podmínek.

Vyplatí se vědět

  • Bazén má stát na rovném a stabilním slunném místě.
  • Situujeme ho dál od stromů, aby vodu neznečišťovalo padající listí.
  • V dosahu musí být připojení vody pro napuštění a elektřiny pro zapojení filtrace.

Dva druhy filtrace

Výkon filtrace by měl odpovídat množství vody, které je nutné přefiltrovat.

Kartušová filtrace je pro svůj nižší výkon vhodná spíše pro menší bazény zhruba do 5000 l. Během používání ji musíme pravidelně čistit či rovnou měnit. Výhodou je její nižší pořizovací cena.

Pískovou variantu uplatníme v bazénu s větším objemem vody. „Pracuje na přírodním principu filtrování vody přes pískovou náplň, kde se zachytávají nečistoty křemičitým pískem. Filtrování vody v bazénu tak zabere podstatně méně času než s kartuší,“ popisuje Markéta Šretrová ze společnosti Marimex.

Právě díky vysokému výkonu můžeme k pískové filtraci připojit další příslušenství, např. solární ohřev, bazénový vysavač či tepelné čerpadlo, které ubírá část výkonu pro vlastní provoz.

Filtraci se zvýšeným výkonem je také dobré pořídit, pokud je vzdálenost mezi filtrací a bazénem delší nebo členitá (záhyby, převýšení).

Bezpečné okolí bazénu sníží riziko úrazu

Tipy a trendy
Související témata:

Související články

Venkovní nábytek umí nabídnout pohodlí

Funkčnost, design a kvalita – hodnoty, které jsou pro nás důležité. Venkovní vybavení má co nejvíce vypadat jako interiérové. Ale také musí být schopné vydržet...

Výběr článků

Načítám