Hlavní obsah

S pergolou se každá zahradní party vydaří bez ohledu na počasí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prostor pod pergolou lze využít jako prodlouženou část obývacího pokoje nebo kuchyně, záleží na preferencích. Je to místo, kam se vejde mnoho lidí, místo, kde se dá grilovat, vařit, pořádat zahradní party i malou oslavu. A to beze strachu, že se spustí déšť…

Foto: Gardeon

Důležitým faktorem při výběru pergoly je kvalita a materiál konstrukce. A také nás zajímá, jakou péči bude vyžadovat.

Článek

Pergoly určitě oživte zelenými rostlinami, nejlépe popínavkou, skvělé jsou i samozavlažovací truhlíky, designové květináče s bylinkami, jež putují rovnou na talíř. S okolím konstrukce pergoly by měl souznít i zvolený nábytek, a to stylem i použitým materiálem.

Pergola či altán poskytnou vlídné zázemí

Zahrada

A kam s ní? Nejdříve se rozhodněte, zda pergola bude stát samostatně, nebo navazovat na stěnu domu. Solitérní pergoly jsou úžasné, ale pozor: musí citlivě zapadnout do zahrady a nečnít jako něco cizorodého. Vyberte klidné zákoutí v zadní části zahrady, aby splynula se zelení.

Druhou možností je umístit pergolu přímo ke stěně domu a navázat na interiér, obytný prostor. Důležité je, aby plocha byla dokonale rovná. Pokud tomu tak není, počítejte se srovnáním pozemku. A pamatujte na to, že na plochu 25 m2 a výšku 5 m nepotřebujete k realizaci ani stavební povolení.

Foto: Gardeon

Pergola přisazená ke stěně domu má své výhody: větší soukromí, klidné zákoutí, závětří a prodlužuje interiér domu.

Foto: Isotra

Moderní pergoly mají střechu rozdělenou i do nezávislých sekcí a lamely lze v každé části nastavit jinak. Při náhlé bouřce se sklopí vodorovně.

Dřevo, nebo kov?

Dřevo do zahrady patří, je to přírodní materiál a mnozí mu právem dají jednoznačnou přednost. Náročnější je však údržba, ošetření dřeva, samotné zhotovení konstrukce a mnohdy i cena. Dřevo musíte chránit před plísněmi, hmyzem a dřevokaznými houbami, pravidelně je natírat. Zvláště pokud je konstrukce zčásti porostlá zelení. Střecha pergoly má zastřešení z latí či trámků, může být pokryta popínavou rostlinou, ale když se spustí prudký déšť, stěhujeme se domů.

Ve prospěch kovu (oceli, hliníku) mluví jiná fakta: je to levnější řešení, přitom konstrukce, která je lehčí než dřevo, je mnohem stabilnější, montáž trvá pár hodin. „Pergoly lze mít podle své fantazie, zákazníci si vše mohou naprojektovat online. Životnost kovové konstrukce je velmi dlouhá,“ dodává Rastislav Matuška ze společnosti Gardeon.

Moderní variantu pergoly nabízejí modely z hliníku. Materiál nepodléhá degradaci, nevyžaduje nátěry ani jinou péči. Stačí ho otřít, maximálně vyčistit odpadní kanálky a střechu od napadaných větví a listí. Stylově se hodí k moderní stavbě.

Foto: Vekra

Subtilnější kovové konstrukce šetří prostor a vejdou se i na malou plochu.

Foto: Vekra

Pergolu lze ukotvit k domu, ale může stát i jako samostatný prvek v zahradě. Lamely se díky čidlům umějí samy automaticky naklápět a zavírat.

Bioklimatické pergoly

Bioklimatická pergola stíní, odvětrává, chrání před sluncem, deštěm i sněhem. Je tak univerzální, že díky ní můžete na terase a čerstvém vzduchu relaxovat po celý rok. Navíc je z hliníkové konstrukce a její údržba je minimální. V horní části má vyklápěcí lamely, které lze nastavit a regulovat podle potřeby až do úhlu 130°. „Bioklimatické pergoly s naklápěcími střešními lamelami tvoří přirozené propojení interiéru a exteriéru domu, i za špatného počasí lze pobýt na čerstvém vzduchu,“ vysvětluje Erich Stavař ze společnosti Isotra.

Bioklimatická pergola dokáže odolat dešti i prudkému větru. Součástí konstrukce je také systém odvodňovacích kanálků, který efektivně odvádí dešťovou vodu. Pod touto pergolou budete zkrátka v suchu i během intenzivních přeháněk. „Můžete na ni také připojit sluneční a deštivé čidlo, které automaticky přizpůsobí chování pergoly podle aktuálního počasí. Jakmile začne pršet nebo svítit ostré slunce, spustí se čidlo a lamely se samy uzavřou,“ upřesňuje Tomáš Pilský z Vekry.

Anketa

Plánujete si postavit na zahradě pergolu?
Ano, máme to v plánu na letošní rok
23,2 %
Asi výhledově ano...
17,3 %
Ne, nepotřebujeme ji
7,3 %
Ne, už ji máme
52,2 %
Celkem hlasovalo 531 čtenářů.

Proměňte terasu v příjemnou oázu

Tipy a trendy

Reklama

Související témata:

Související články

Vykouzlete malý ráj z terasy, patia či dvorku

Venkovní prostor u domu nebo chalupy s příchodem jara vybízí k zabydlení. Kvalitní podlaha a zahradní nábytek jsou základ. Útulnost do místa zábavy, stravování...

Výběr článků

Načítám