Hlavní obsah

To je ale proměna! Z prázdného suchopáru majitelka vytvořila kvetoucí oázu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se manželé Owersovi nastěhovali do novostavby v anglickém městě Bishop’s Stortford a podívali se na zahradu za ní, bylo jim do pláče. Její povrch tvořily jen hlína a bláto. Bylo to zrovna uprostřed pandemie, a tak potřeba mít za domem kousek něčeho hezkého byla o to intenzivnější. Dnes je jejich pozemek malou kvetoucí oázou s atmosférou chaty uprostřed města.

Blátivý prostor za domem majitelka s pomocí manžela proměnila v rozkvetlou oázu s atmosférou venkovských zahrad.Video: AP

 
Článek

Když v roce 2020 Charlotte a Ben Owersovi, oba třicátníci, kupovali svůj první rodinný domek, byla to spíš z nouze ctnost. Původně totiž chtěli dům na venkově. Jenomže nakonec to dopadlo tak, že si pořídili novostavbu ve městě. U domu byla alespoň zahrada, a tak se rozhodli, že do ní atmosféru venkova přenesou.

Když si ji však prohlédli důkladněji, naplnil je pocit smutku. Její povrch pokrývaly hlína a bláto. Po dešti nebylo doslova kam šlápnout, aby se člověk nezamazal.

A tak se Charlotte pustila s vervou do práce. Měla v jistém ohledu štěstí. Byla pandemie covidu, a tak musela doma trávit nezvyklou spoustu času.

KVÍZ: Jak dobře znáte drobné tvory, které můžete potkat na zahradě?

Zahrada

Do zahradničení se doslova zamilovala. Společně s manželem na zahradě vytvořili plochy vyhrazené pro zelinářskou zahradu, pro odpočinek, malou dílničku a nechybí ani skleník a přístěnek pro přípravu sazenic. V jistém smyslu je až neuvěřitelné, co vše se jim na zahradu podařilo umístit, a přitom nepůsobí nijak přeplněně.

„Chtěli jsme navodit styl venkovské zahrady, a ne nějaké sterilní romantické estetično. Chtěla jsem, aby to vypadalo, jako kdyby tu ta zahrada byla odjakživa,“ svěřila se Charlotte webu Wales Online.

K venkovské poetice samozřejmě patří i nějaká ta patina a upcyklace starých věcí. A tak se Charlotte zaměřila na staré a vysloužilé předměty a začala nakupovat květináče, ale také třeba lavory a kyblíky, které proměnila v pěstební nádoby. Podařilo se jí objevit i vyřazené cihly, které s manželem využili k vydláždění dvorku přímo před domem.

Rozvržení toho, co kde na zahradě přesně bude, není náhodné. „Naše zahrada je orientovaná na jih. A všimli jsme si, že na večer máme slunce až na jejím konci. Proto jsme posezení postavili právě tam. Přes den tak můžeme sedět na dvorku u domu a večer si jdeme posedět dozadu,“ popisuje Charlotte s tím, že stačilo vykopat pár drnů, vysypat vše kačírkem a k posezení vede pěkná kamínková cestička.

Charlottiným nejoblíbenějším místem je ovšem skleník, který vlastnoručně postavil Ben, a zeleninová zahrada. „To jsou části, které připomínají tradiční zahrady u novostaveb ze všeho nejméně. Tam také trávím nejvíc času, protože si pěstuji rostliny ze semínek. Strašně ráda něco sázím. Myslím, že na zahradě máme okolo osmdesáti nádob, ve kterých něco roste,“ odhaduje Charlotte.

Oba s manželem za zařízení zahrady utratili podle webu DailyMail okolo čtyř tisíc liber (v přepočtu 117 tisíc korun) a ani v nejmenším nelitují. Pro každého, kdo by chtěl se zahradničením začít, má pak Charlotte tři rady:

  • Nespěchejte, promyslete si důkladně, co chcete na zahradě dělat, k čemu ji chcete využívat a jak chcete, aby fungovala.
  • Vše si rozvrhněte. Určete, co chcete na samém konci zahrady, a odtud postupujte dopředu.
  • Nezapomeňte, že zahrada není hotová nikdy.

Zkrocená divočina Johna Ruskina

Zahrada

Reklama

Související články

Srdce zahrady může mít mnoho podob

Srdce zahrady je tam, kde to naše hned poskočí radostí. Může být hravé, romantické i voňavé, osvěžovat zelení nebo hýřit barvami duhy. Na nás záleží také to,...

V království okrasných trav

Jakmile chomáče nepřehlédnutelného vzezření ovládnou scénu, nic jiného ke slovu nepustí. Chvějí se, vlají a kolébají a přitom ševelí a šustí. Jemné melodie...

Výběr článků

Načítám