Hlavní obsah

Nad vilou zařízenou v balijském stylu se tají dech, stejně tak nad cenou. Je na prodej za 1,3 miliardy korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tento výjimečný dům má japonský název Kaizen House a jeho styl je inspirovaný kulturou Bali. S nerušenou vyhlídkou na Tichý oceán patří k nejokázalejším sídlům v kalifornském Malibu. Jeho interiér si mohou prohlédnout i běžní smrtelníci díky tomu, že je na prodej, a to po razantní slevě za stále hodně vysokou částku - 1,34 miliardy korun.

Největší dům v Malibu na prodej je k mání v přepočtu za 1,3 miliardy korunVideo: Reuters

 
Článek

Vila na adrese 11870 Ellice Street patří k největším domům, které jsou ve městě ležícím severně od Los Angeles momentálně k mání. Od podobně velkých nemovitostí, které mají papírově obdobnou užitnou plochu, se Kaizen House liší tím, že úctyhodných 1542 m2 má sama o sobě. (Jinde se musí „složit“ dohromady několik objektů na pozemku.)

Nezvyklý je už název domu. Volně přeloženo z japonštiny znamená „nepřetržité zlepšování“.

Dům má kostru z betonu, jeho povrch je různě plasticky upravovaný, takže například jeho dramatický vstup připomíná džunglí zarostlý starobylý chrám. Tento dojem podporují vodní prvky a dvojice soch jako strážců po stranách. V nich i laik brzy rozpozná napodobeniny slavných soch Moai z Velikonočních ostrovů - styl vily je sice realitními makléři popisován jako inspirovaný Bali, bedlivý pozorovatel ale záhy zjistí, že jde spíše o eklektickou směs exotických stylů.

Vila je vystavěná okolo centrálního nádvoří s bujnou vegetací včetně palem, do kterého je zasazeno i jezírko s koi kapry, do nějž stéká voda po stěně z vyřezávaného šedého kamene. Přes nádvoří pak vede stezka tvořená betonovými stupy ve tvaru pražců. Skleněné lucerny zde slouží zároveň jako ohřívadla.

Před vilou směrem k Tichému oceánu je pak téměř 30 metrů dlouhý nekonečný bazén, do něhož je zakomponovaná vířivka pro 12 osob, a jeho centrální část je vykousnutá. Tam, pod úrovní hladiny, je umístěno ohniště.

Dvoupodlažní sídlo má šest ložnic a 10 koupelen. Impozantně působí už vstupní foyer, které má strop ve výšce 7,5 metru, přičemž jeho velkou část zabírá světlík. Stěny jsou tu obložené panely z onyxu, spodní část pak vyřezávanými panely z dubového dřeva.

Směrem k oceánu se dům otevírá a ničím nerušený výhled si tak mohou návštěvníci vily užít například od dlouhého jídelního stolu pro 14 hostů či z obývacího pokoje, jehož pestrobarevné posezení je uspořádáno do čtverce. Oba prostory, jídelní a společenský, odděluje živá zelená stěna. Proti ní v jídelně je pak umístěn další živý prvek - více než 7500litrové akvárium se slanou vodou s malým korálovým útesem a spoustou živočichů.

Anketa

Chtěli byste bydlet v takové vile?
Ano, od minuty!
38,7 %
Asi by se mi tam líbilo...
7,2 %
Nevím, musel/a bych to vidět na vlastní oči.
3,9 %
Spíše ne.
12,5 %
Jenom to ne!
37,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 6847 čtenářů.

Tyto prostory lze zcela otevřít pomocí stisknutí tlačítka. Prosklená stěna se pomalu zasune a člověk odtud může volně vycházet na terasu k bazénu.

S onyxem se pak návštěvník může setkat ještě podruhé, ovšem pokud zavítá do veliké kuchyně. Zde je dvojice ostrůvků, každý z nich je zahnutý do pravého úhlu a každý z nich je celý obložený panely právě z onyxu v barvě zeleného bambusu. Aby jejich krása dobře vynikla, jsou ze všech stran podsvícené.

Za vyřezávanými dubovými obklady je pak ukryta ještě druhá kuchyň, která je vyhrazena pro soukromého kuchaře.

Horní podlaží je vyhrazeno pro ložnice, z nichž každá má svou vlastní terasu. V té hlavní je velice pohodlným prvkem hlasem ovládaná skleněná stěna, která slouží místo dveří.

Pozemek o výměře zhruba 4000 m2 koupil v roce 2018 developer Kriss Halliday a nechal na něm vilu vybudovat. Po jejím dokončení letos v březnu ji pak nabídl k prodeji za 74,8 milionu dolarů (1,7 miliardy korun), připomíná americká televizní stanice CNBC.

O vilu však za tuto částku neprojevil nikdo zájem, a tak byla v minulých dnech nabídnuta k prodeji znovu, tentokrát za 58,8 milionu dolaru (1,34 miliardy korun).

Reklama

Související témata:
Kaizen House

Související články

Výběr článků

Načítám