Hlavní obsah

Na kolik přijde stavba domu

Ceny bydlení dosáhly rekordních částek. Část lidí tak zvažuje, že místo koupě drahého bytu si raději postaví vlastní dům. Jenže obzvlášť v této turbulentní době málokdo dokáže spočítat, na kolik ho taková stavba vlastně přijde. Jaké jsou možnosti ohledně spočítání nákladů na budoucí dům?

Foto: Luxent

Mít rovnou hotovou i zahradu s bazénem je příjemná myšlenka. Finanční náročnost stavby ale mnoho stavebníků donutí dokončovat věci postupně.

Článek

Mnoho lidí se při rozhodování o budoucím bydlení řídí podle výše dostupné hypotéky. Je to přirozené.

„Kvůli rapidně rostoucím cenám nemovitostí a současně extrémnímu nárůstu úrokových sazeb v posledních měsících začínají být limity od CNB jenom obtížně splnitelné,“ konstatuje Lucie Drásalová, hypoteční analytička z portálu Klikoun.cz. Část rodin se tak k hypotéce nedostane vůbec.

Další pak zvažují, že si raději postaví dům, protože se dostanou na podobnou cenu jako u většího bytu ve městě. Jenže i cena domu se může výrazně prodražit a je třeba hodně obezřetně počítat.

Konfigurátor domu je bezplatné vodítko

Jednou z možností je navštívit architekta či projektanta. To samo o sobě ale již znamená nemalé náklady.

Další variantou je vybrat si typový dům a doufat, že se napjatý rodinný rozpočet vejde do uvedených částek. I to může být docela riziko. Typové domy jsou většinou uváděny v cenách „od“ a nepočítají s konkrétními specifikacemi pozemku. Navíc každá dílčí úprava projektu stojí další peníze.

Ale v úvahu přichází další řešení: existují aplikace (konfigurátory domu), které dokážou jednoduše nakonfigurovat ideální dům a spočítat cenu za jeho dokončení včetně materiálu a stavby. Budoucí majitelé tak mohou své představy včas korigovat, a to bez toho, aby vydali jakékoli peníze na přípravu.

Pasivní dům lze postavit i z cihel

Tipy a trendy

V jednoduché webové aplikaci si dokážete virtuálně postavit vlastní dům přesně podle představ.

„Důležité je, že pokud zjistíte, že jste mimo plánovaný rozpočet, můžete dům dál libovolně upravovat,“ říká Daniel Uskokovič, manažer programu Wienerberger e4 dům. A protože je konfigurátor neustále napojen na databáze aktuálních cen stavebních materiálů, jsou kalkulace skutečně přesné.

Ekologicky, nebo ekonomicky?

V konfigurátoru můžete vybírat z hotových řešení nebo si navrhnout své vlastní. Hned v úvodu určíte, kolik lidí bude v domě žít, kolik má mít pokojů, ložnic nebo koupelen či zda jde o bezbariérové řešení. Nebyly opomenuty ani důležité detaily, jako jsou vlastní šatna či umístění spíže.

Anketa

Použili byste pro promýšlení stavby a rozpočtu na ni konfigurátor domu?
Ano, určitě.
71,2 %
Pokud bych o tom od někoho z okolí slyšel/a, že to funguje dobře...
6,8 %
Ne, já těmto věcem nedůvěřuji.
22 %
Celkem hlasovalo 4359 čtenářů.

Kromě toho nabízí bohaté možnosti vlastních úprav. V návrhu lze specifikovat způsob vytápění, a to včetně tepelného čerpadla a fotovoltaických panelů.

Dále je možné do konfigurátoru zadat, zda bude řešen ekologický záchyt dešťové vody a její využití pro splachování nebo zalévání zahrady.

V Brně představují pasivní dům Tornádo. Je inspirací pro majitele nemovitostí poškozených živly

Tipy a trendy

Celkové možnosti úprav jsou opravdu široké: tvar stavby, typ oken, barva fasády nebo dlažba na terasu. Po každém výběru řešení se okamžitě zobrazí vizualizace zvoleného řešení, odborný výpočet ceny domu a rovnou také vidíte předpokládanou spotřebu energií.

Dokončete dům, zahrada počká Další důležitou možností konfigurátoru je rozlišení, zda bude dům vybudován kompletně včetně okolí, nebo půjde jen o dokončení stavby domu.

„Bylo by sice krásné mít dům připravený včetně bazénu, vysázené zahrady a zahradního domku. Jenže jen úprava okolí domu může stát další statisíce i více a ohrozit tak napnutý rozpočet,“ varuje Daniel Uskokovič. Odborníci proto doporučují nejprve postavit dům a okolí upravovat s ohledem na rozpočet.

Konfigurátor domu dokonce může nabídnout i samostatný rozpočet pro dokončení hrubé stavby. To pro případ, že by majitelé nespěchali a dům si chtěli stavět na etapy.

Takové řešení se hodí také v momentě, kdy si hrubou stavbu necháte postavit na klíč a další úpravy už probíhají svépomocí nebo za podpory místních řemeslníků.

Reklama

Související témata:
Konfigurátory domů

Související články

V Praze začala stavba nového mostu přes Vltavu

V Praze v úterý odstartovala stavba nového přemostění Vltavy. Dvorecký most spojí Prahu 4 a 5 v oblasti Dvorců a Zlíchova. Most bude primárně určen pro MHD,...

Výběr článků

Načítám