Hlavní obsah

Majitelé při renovaci zašlého rybářského domku objevili starou studnu a proměnili ji ve šperk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se majitelé starého rybářského domku v anglickém letovisku Redcar pustili do jeho rekonstrukce, zůstali při kopání základů pro jeho přístavbu v úžasu. Jen kousek od vstupních dveří objevili v zemi historickou studnu. Na přístavbu mohli zapomenout, a tak domek pronajímají. Hosté v jeho chodbě však mají unikátní prvek – Studnu přání.

Majitelé při renovaci domu objevili pod chodbou 200 let starou studnu.Video: AP

 
Článek

Manželé Victoria (36) a Andrew (40) Ellingtonovi ze Severního Yorkshiru v roce 2020 koupili starý rybářský domek na pobřeží ve městě Redcar. Původně jej chtěli rekonstruovat a rozšířit, aby si z něj udělali pohodlné a prostorné bydlení pro svou rodinu. Prací se ujal sám Andrew, který se živí jako stavitel a kvůli covidu měl volno.

Když ale začal kopat základy pro přístavbu, zjistil, že na jednom místě začínají ujíždět, stejně jako okolní hlína. Bylo jasné, že něco není v pořádku. „Jednoho dne Andrew našel tuhle hlubokou díru a uvědomil si, že na nejvyšším místě pozemku, jen kousek od vchodových dveří, je docela hluboká studna,“ popsala webu Manchester Evening News jeho žena Victoria.

„Pochopili jsme, že domek rozšířit nemůžeme, a tak jej pronajímáme,“ pokračovala majitelka domku.

Takto vypadá domov manželského páru, jenž bydlí s rodiči, 150 rostlinami a dvěma kočkami

Tipy a trendy

Manželům přišlo líto historickou studnu prostě překrýt a dělat, že neexistuje. Rozhodli se proto, že z ní udělají prvek, který jejich domek bude od okolních podnájmů odlišovat.

Ve studni byla navíc křišťálově čistá voda. Její cihlami vyložené zdi proto doplnili světly, aby bylo dobře vidět až na dno, a její vršek zakryli světlíkem z pochozího skla. Hosté tak hned po příchodu do domu mají něco neobyčejného k vidění.

S nápadem přišly děti

Ve světlíku je rovněž ponechán menší otvor, aby si každý, kdo pocítí potřebu vyjít svému štěstí alespoň trochu naproti, mohl do studny vhodit pár mincí. S nápadem povýšit starou studnu na Studnu přání, jak ji nazvali, přišli dva malí synové majitelů, Oscar (5) a Henry (9). Z jejího objevu byli, jak vzpomíná Victoria, úplně nadšení, a tak se rodiče rozhodli nápad svých dětí realizovat.

„Do studny můžeme načerpat vodu a vidět až na dno. Andrew se pokoušel několikrát změřit její hloubku. Myslím, že je to něco kolem 27 stop (8,22 m),“ říká Victoria.

S rekonstrukcí domku o dvou ložnicích majitelé skončili v dubnu letošního roku. Od té doby jej pod názvem Bute Cottage pronajímají v přepočtu za 18,5 tisíce korun za týden.

Historička architektury koupila starý, neobyvatelný dům a vdechla mu nový život

Tipy a trendy

Související články

Výběr článků

Načítám