Hlavní obsah

Šestičlenná rodina z Anglie se přestěhovala do dvoupodlažního autobusu, ušetří statisíce ročně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Manželský pár přestavěl patrový autobus na prázdninový dům na kolech – ale zamiloval si ho natolik, že se do něj se svými čtyřmi dětmi přestěhoval natrvalo. Díky tomuto kroku ušetří v přepočtu 329 tisíc korun ročně.

Jsme šestičlenná rodina a přestěhovali jsme se do dvoupatrového autobusu, abychom ušetřili 12 tisíc liber ročně.Video: AP

 
Článek

Jedenatřicetiletý Conrad Kirk a jeho partnerka Nicole McCarthy (31) koupili v září 2021 dvoupodlažní autobus Rod-Bodied Daimler Fleetline z roku 1978 za 2000 liber (55 tisíc korun). Dvojice plánovala přestavět vozidlo na luxusní mobilní prázdninový dům. Důvod byl prostý, ušetřili by za hotely a podnájmy a mohli více svobodněji cestovat během svých dovolených.

Nicméně tak jak postupovaly práce na proměně autobusu, oba partneři si začali uvědomovat, že by byla škoda jej využívat jen o prázdninách. Vše začalo jako vtip. Ovšem když jej trochu rozvedli a zapojili matematiku, došlo jim, kolik by mohli ušetřit, kdyby se do autobusu přestěhovali natrvalo. A tak když byla přestavba hotová, vyklidili svůj třípokojový nájemní dům v Rotherhamu v anglickém hrabství Jižní Yorkshire a společně se svými čtyřmi dcerami – Lunou (4), Poppy (7), Summer (7) a Phoebe (8) - se nastěhovali do autobusu.

Jejich úspory jsou nezanedbatelné. Za nájem domu platili 1300 liber (35 700  Kč) měsíčně. Nyní ušetří takto každý měsíc rovnou tisícovku liber (27 500 Kč). Samotná přestavba autobusu je vyšla na 8000 liber, tedy 220 000 korun. Jinými slovy se jim úpravy autobusu zaplatily už po prvním roce bydlení v něm.

Nečekaná proměna. Manželé ze svého rodinného domu udělali plavecký bazén pro veřejnost

Tipy a trendy

Rodina má svou základnu v Rotherhamu, neboť tu děvčata chodí do školy. Nebydlí ale stále na stejném místě, a jak je to jen trochu možné, dělají si vyjížďky po okolí.

V autobusu jim přitom nic nechybí. Mají tu koupelnu, obývací prostor, samostatnou kuchyň a otevřenou ložnici s manželskou postelí a dvěma palandami. „Rodina a přátelé nám obrovsky pomohli. Podpořili nás radami a znalostmi. Snažili jsme se vyjít z toho, co jsme měli k dispozici, abychom udrželi náklady co nejníže. Hodně jsme využívali recyklované věci. Společnosti chtěly dalších 6000 až 7000 liber (165-192 tisíc korun) na výrobu našich solárních panelů, ale díky videím na internetu a s pomocí našeho elektrikáře jsme to zvládli za méně než 800 liber (22 000 korun),“ svěřil se deníku The Sun Conrad, jenž podniká v oblasti médií.

Na proměně autobusu se podílely i dcery, které rodičům pomáhaly například s rozměřováním a poté i řezáním dřeva. „Naučily se dovednostem, které by se normálně ve škole nenaučily,“ podotýká Conrad.

Jako podobné rodiny, i tato šestice z autobusu se o své životní zážitky dělí s ostatními lidmi prostřednictvím sociálních sítí. K nejčastějším dotazům, které dostávají od sledujících, patří ten, jak se šest lidí může vejít do jednoho autobusu, jestliže v něm mají bydlet. Na to má rodina jednoduchou odpověď. Dívky jsou přes den ve škole a poté si stejně nejraději hrají venku.

A v tom tkví patrně základní výhoda, kterou mají. Jak totiž říká Conrad, nejsou typem rodiny, která by celý den posedávala před televizní obrazovkou. I oba rodiče jsou s dětmi venku a pořád spolu něco podnikají a kutí. „Teď o víkendu jsme zrovna byli na paddleboardech a lezli po skalách,“ říká a dodává, že vlastně díky životu v autobusu si jeho děti vyzkoušely spoustu outdoorových aktivit. A samozřejmě díky změně životního stylu se také začala rodina stýkat se zcela novým okruhem lidí a našla spoustu nových přátel. Ostatně prý se vůbec stali mnohem společenštějšími, než bývali, když bydleli zavření ve svém domě.

„Máme svobodu skutečně jít a zažít věci jako rodina, které jsme dříve nestíhali. Zkoušení nových věcí a trávení času venku se stalo součástí našeho životního stylu,“ pochvaluje si na jedné straně Conrad. Na druhé straně však plánuje ušetřit až 10 000 liber (274 tisíc korun) v příštích třech až čtyřech letech, aby si mohli koupit pozemek a postavit si na něm svůj vlastní dům.

Anketa

Dokážete si představit, že byste bydleli v šesti v obytném autobusu?
Ano, pokud je rodina sehraná, neměl by to být problém.
65,2 %
Jen horko těžko.
3,8 %
Moc ne.
13,9 %
Tak to ani náhodou.
17,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3991 čtenářů.

Nový účel starého protileteckého krytu nemůže být ve větším protikladu k jeho původní funkci

Tipy a trendy

Mladý pár proměnil opuštěnou budovu s kancelářemi v příjemný domov

Tipy a trendy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám