Hlavní obsah

Majitelé moderní dřevostavby ze všech oken vidí do lesa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moderní dřevostavba nedaleko Benešova nabízí majitelům komfortní bydlení, které odpovídá současným požadavkům. Dům přirozeně zapadá do krajiny a na pohled nabízí krásnou architekturu.

Foto: Archiv Prodesi/Domesi

V obývacím pokoji je přiznaný dřevěný pohledový sloup a ocelový sloupek kruhového průřezu před okny.

Článek

Na konci vesnice, ve svahu, je stavení, jež z jedné strany lemuje louka, z druhé les. Terén prudce klesá až k blízkému potoku, ale tím jen podtrhuje dojem z místní krajiny. Dominantním prvkem stavby, kterou navrhli architekti z ateliéru Prodesi/Domesi, jsou velkorysá okna a prosklené dveře, díky nimž si majitelé užívají velmi blízký kontakt s přírodou, i když jsou uvnitř domu.

Stavba v nerovném terénu

Pozemek, jenž není v rovině, je pro investora a architekty výzvou. Dům je totiž sice přízemní, ale zároveň několikaúrovňový. Kopíruje dokonale terén, sklon šikmé střechy i domu samotného vycházejí z konkrétně nastavených podmínek.

Fasáda má svislý dřevěný obklad z modřínových palubek bez povrchové úpravy. Díky tomu je naprosto přirozená, jen v menších plochách je dřevo doplněno omítkou v šedé barvě.

Dům má účelnou a praktickou dispozici. Jeho užitná velikost je 130 m², prostory jsou rozděleny na pojetí 4+kk. Tři úrovně domu jsou propojené vyrovnávacími schody.

Ekologie a udržitelnost

Dřevostavba má na střeše fotovoltaické panely. Dům je zásobený pitnou vodou ze studny na pozemku, ale využívá i tzv. dešťovku. Ta je shromažďována v akumulačních nádržích a využívána na zálivku, toaletu, praní prádla.

V nejnižší úrovni je obývací pokoj s jídelnou, kuchyní a pracovním koutem. Oblíbeným prvkem rodiny je krb na otočné noze, který vyhřeje prostor a vykouzlí přívětivou atmosféru.

Z domu lze vyjít na krytou terasu, na níž se dá posedět celoročně a kochat se proměnami přírody.

Přespříliš otevřená garsonka v novostavbě získala nové uspořádání. Svému majiteli může konečně řádně sloužit

Tipy a trendy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám