Hlavní obsah

Komfort v malém bytě nemusí být jen snem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pořídili jste si malý byt a marně přemýšlíte, jak do něj dostat vše potřebné a ještě si zajistit nějaký ten komfort? Pokud si nevíte rady, máme pro vás pár praktických tipů.

Foto: Bonami

Rozkládací pohovka Lucky Lucy

Článek

Dostat vše nutné do malého bytu 2+kk či garsonky je často skutečným oříškem i pro architekty a designéry. Využít je totiž třeba doslova každý centimetr. Zároveň ale byt nesmí působit stísněně. Naopak by měl být co nejvíce vzdušný.

Klamejte podlahou nebo stěnami

Toho lze zčásti docílit i určitým klamem. Například jednotnou podlahou, která celý prostor opticky spojí a zvětší. Vsadit můžete na praktickou dlažbu nebo vinyl. Ten navíc dokáže perfektně imitovat v podstatě jakýkoliv dekor včetně dřeva či kamene. V každém případě je vhodnější do menšího bytu volit světlejší odstíny. Což ostatně platí také o barvách stěn.

Do komory přes pouzdro

Drahocenné centimetry mohou ušetřit dveře. Tedy pokud ty otočné alespoň někde vyměníte za posuvné do pouzdra. Třeba ty do koupelny a na záchod nebo do komory, z níž neustále něco vynášíte a zase uklízíte zpět.

Malý byt řešte hlavně chytře

Tipy a trendy

Stavební pouzdro je vlastně plechová kapsa, do které dveře zajíždějí. Dveřní křídlo tedy v prostoru nezabírá místo, jelikož se schová do stěny. Pro stísněné prostory ideální řešení!

Nutno ale počítat s tím, že tato varianta si vyžádá větší stavební zásah. Pouzdro se totiž zabudovává přímo do zdi, je pro ně třeba připravit dvojnásobně široký otvor než pro klasické otočné dveře.

Skleněná brána obýváku

„Prostorově skromný obývací pokoj zase pomohou odlehčit celoskleněné dveře, které mezi dvěma místnostmi vytvářejí předěl, ale zároveň ponechají jejich vizuální propojení,“ dává tip Milena Tomčíková ze společnosti Vekra. Mohou být jak otočné, tak i posuvné nebo kyvné, možností je i jednokřídlé či dvoukřídlé provedení a lze je zasadit i do prosklených stěn.

Sklo může být jak v čirém, tak v matném provedení, s designovými ornamentálními nebo individuálními dekory. Díky použití speciálně tvrzeného skla jsou navíc při běžném provozu v domácnosti na ploše prakticky nerozbitné, a pokud by k tomu přece jen došlo, nevytvoří ostré střepiny.

Nábytek? Raději variabilní

V obývací části dejte přednost spíše nižším komodám a poličkám. Skvělými pomocníky jsou multifunkční kousky nábytku, jako je třeba sklápěcí stůl nebo menší, který se dá rozložit, či pracovní a jídelní stůl 2v1. Praktické jsou také sekretáře: skříň s vyklápěcí deskou, jež poslouží jako pracovní kout.

A jak vyřešit spaní? Samostatná ložnice, byť malinká, je v malém bytě výhrou. Klidný spánek je totiž základ. V garsonce se často nedá vyhnout rozkládací pohovce, která se na noc promění v lůžko. Tady se vyplatí investice do modelu s kvalitní matrací vhodnou pro každodenní spaní a ideálně i s úložným prostorem na lůžkoviny.

Alfou a omegou jsou v malém bytě úložné prostory. V garsonce nezbude, než je vměstnat do obýváku, případně chodby, je-li dostatečně velká. Výhodou bude i v tomto případě samostatná ložnice, kterou přece jen můžete o něco víc zaplnit.

Ideální jsou vestavěné skříně, od podlahy až po strop, s dobře promyšleným vnitřním uspořádáním, aby pojmuly co nejvíce věcí. Alternativou jsou velké šatní skříně, kterých je na trhu nepřeberné množství. Doplnit je lze o menší skříňky a komody. To vše spolu může perfektně ladit.

Nábytkové řetězce nabízejí celé série nábytku v jednom dekoru, takže je lze snadno kombinovat.

Kuchyně bez ostrých hran

Zásadní je rovněž vybavení kuchyně. S ohledem na maximální využití prostoru jsou i tady praktické skříňky až do stropu. Manévrovací prostor zvětšíte použitím bezúchytkového provedení nábytkových dvířek.

„Vyčnívající úchytky kuchyňského nábytku mohou způsobit natržení části oděvu i nepříjemné zranění. V malém interiéru proto doporučuji volit taková řešení úchytek, které nevyčnívají do prostoru,“ potvrzuje Martin Dusík ze společnosti Trachea.

Podobné je to i v koupelně. Vyšší nábytek s menší hloubkou je ideální. Spoustu místa také získáte s umyvadlem na desce. Její šířku lze totiž přizpůsobit přesně rozměrům koupelny.

Anketa

Máte zkušenosti s dveřmi posuvnými do pouzdra?
Ano, máme. Vážně ušetří místo.
55,5 %
Ano máme. Žádný velký rozdíl oproti otočným jsme nezaznamenali.
2,9 %
Ne, s těmito dveřmi zkušenost nemáme.
41,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 683 čtenářů.

4 tipy pro malé byty

Tipy a trendy

Reklama

Související témata:

Související články

Malá koupelna? Nevadí, i ta bude krásná!

Koupelna je prostor, kde začínáme den. Není to jen funkční místo určené pro hygienu, ale hýčká i naše smysly. Dodává energii, díky níž se cítíme hezky celý...

I v malé kuchyni připravíte velké dobroty

Přestože má vaše kuchyně jen pár čtverečních metrů, nemusíte se vzdávat dobré večeře nebo tříchodového nedělního oběda, kterým někoho pohostíte. S využitím...

Výběr článků

Načítám