Hlavní obsah

I v malé kuchyni připravíte velké dobroty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přestože má vaše kuchyně jen pár čtverečních metrů, nemusíte se vzdávat dobré večeře nebo tříchodového nedělního oběda, kterým někoho pohostíte. S využitím několika chytrých tipů vyčarujete i z té nejmenší kuchyňky plnohodnotný prostor.

Foto: Trachea

Malý prostor může působit stísněně. Světlé barvy mu dodají vzdušnost.

Článek

Nejen v panelácích musí lidé řešit, jak na malý prostor dostat vše, co si žádá moderní kuchyně.

Možností, jak uspořit trochu místa v malém kuchyňském prostoru, se nabízí dost. Od stavebních úprav, přes samotnou kuchyňskou linku až po nejrůznější spotřebiče.

Využijte v kuchyni prostor u dveří!

Začněte od základu. Vlastně od dveří. Zapomeňte na otočná dveřní křídla, která v malé kuchyni překážejí, a využijte buď stavební pouzdra pro zasouvací dveře, nebo posuvné systémy pro dveře posuvné.

„Stavební pouzdro je stavební prvek, plechová kapsa, do které dveře zajíždějí. Dveřní křídlo tak v prostoru nezabírá místo, protože se schová do stěny. Oproti tomu klasická otočná dveřní křídla zabírají v otevřeném stavu podlahovou plochu přibližně 0,6 m2,“ vysvětluje Pavel Hajný, manažer interiérových dveří značky Vekra. Tento nově získaný prostor následně můžete efektivně využít.

Při změně původních otočných dveří na posuvné se ale připravte na větší stavební zásahy. Pouzdro se zabudovává přímo do stěny a potřebuje dvojnásobně široký otvor než pro klasické otočné dveře. Je totiž nutné počítat jak se šířkou dveří, tak i pouzdra.

V malé kuchyni si pomozte optickými triky!

Potřebovala by vaše malá kuchyně ještě trochu více lehkosti? Pomozte jí optickými triky – pohrajte si s barevnými odstíny!

„Zatímco tmavé nebo příliš výrazné barvy prostoru ubírají na vzdušnosti, světlé barvy v lesklém provedení dovedou prostor opticky a pocitově zvětšit a příjemně odlehčit,“ říká Martin Dusík, obchodní ředitel společnosti Trachea.

Foto: Solodoor

Posuvné dveře jsou v interiérech velkým trendem. V malé kuchyni navíc ušetří spoustu místa.

K optickému zvětšení můžete využít např. dvířka s moderním akrylátovým povrchem T.acrylic, která kromě vysokého stupně lesku a designového vzhledu zaujmou také praktickými vlastnostmi, jako je vysoká odolnost vůči teplu a vlhku či možnost opravení poškozeného lesku.

Zajímavého efektu dosáhnete i s foliovanými dvířky, která nabízejí opravdu široký výběr světlých odstínů a dekorů.

Spotřebiče v hlavní roli

Rozhodujícím faktorem je vybavení kuchyně spotřebiči. Jak těmi velkými, jako jsou lednice, myčka, trouba, tak těmi drobnějšími. Jedny i druhé přitom mohou být nejen malé, ale také krásné a s technologiemi pro život v 21. století.

Dobrým řešením jsou multifunkční spotřebiče, které na malém prostoru nabídnou mnoho užitečných funkcí. A také pomocnou ruku – třeba v podobě automatických receptů nebo pokročilé technologie, která sama ohlídá vše potřebné.

Anketa

Máte rádi v kuchyni hodně spotřebičů, nebo jenom nezbytné minimum?
Čím je toho v kuchyni na pracovních plochách méně, tím lépe!
79,1 %
Mám určitý okruh spotřebičů, bez kterých nedám při vaření ani ránu. Bez spousty dalších se ale klidně obejdu.
18,4 %
Čím více mám k dispozici a na očích spotřebičů, tím se v kuchyni cítím lépe.
2,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 277 čtenářů.

Tak třeba kompaktní turbo trouba. „Kombinuje výhody tradiční trouby s horním, spodním a horkovzdušným pečením a mikrovln. Představuje vlastně dva samostatné spotřebiče v jednom. S její pomocí připravíte spoustu dobrot v polovičním čase, a vejde se i do nejmenšího 1+kk,“ popisuje Darina Papáčová, produktová školitelka značky Whirlpool.

Může být dokonce i chytrá, s wi-fi a vymoženostmi pro kuchaře nové generace. A přitom mít na šířku pouhých 45 cm.

Pokud nemáte možnost umístit v kuchyni vestavný spotřebič, skvěle poslouží volně stojící multifunkční mikrovlnná trouba. Díky mnoha funkcím v ní můžete ohřívat, péct horkým vzduchem, zapékat s křupavou kůrkou, grilovat, a dokonce i vařit v páře pomocí speciální nádoby. Nebo smažit bez tuku jako v horkovzdušné fritéze.

Foto: Whirlpool

Indukční sklokeramická varná deska WS Q0530 NE s dvěma varnými zónami pro menší domácnost postačí.

Varnou desku můžete zvolit s ohledem na prostorové možnosti. Klasickou variantu se čtyřmi plotýnkami můžete nahradit dvouplotýnkovou. Na výběr je úsporná indukce nebo sklokeramická varná deska. A nemusí to být žádná popelka.

Indukční deska s šířkou pouhých 30 cm může být vybavená i funkcemi pro asistované vaření. V nabídce jsou rovněž plynové varné desky s dvěma plotýnkami.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Chlazení a mytí nádobí

V malé kuchyni využijete nejčastěji nižší kombinovanou chladničku nebo malou chladničku s mrazicí přihrádkou, kterou umístíte pod pracovní desku. I v tomto případě vám vyspělé technologie prokážou dobrou službu – potraviny vydrží déle čerstvé, nebudete muset plýtvat jídlem a i provoz bude levnější.

Pokud to jen trochu jde, neměla by vám chybět ani myčka. Ideálně by měla mít i při svých 45 cm šířky tolik vymožeností jako klasická „šedesátka“. Tedy horní příborovou zásuvku a vynikající výsledky mytí a sušení.

Může se vám hodit na Zboží.cz: Kuchyňské linky, Posuvné dveře, Kuchyňské spotřebiče

Reklama

Výběr článků

Načítám