Hlavní obsah

Komfort, který vyhovuje staršímu páru

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zajistit si adekvátní bydlení s uvážlivou vyhlídkou do budoucnosti je někdy náročné. Obvykle jako singl preferujeme menší byt, když se rozroste rodinka, zjistíme, že domek je bezva a s přibývajícími roky a dětmi rozběhnutými po světě se zase rádi vrátíme do bytu, který zajišťuje jisté pohodlí.

Foto: Milan Malíček, Právo

Obývací pokoj je spojený s kuchyňským koutem. Je laděn do odstínů hnědé barvy: střídá se tmavá čokoláda s barvou světlé kávy, nechybí bílé plochy (konferenční stolek, police), které tak opticky spojují obytnou část s bílou kuchyní.

Článek

Jak si představujeme ideální bydlení? Každý asi trochu jinak. Někdo sní o domečku se zahradou na předměstí, protože rád pěstuje rostliny, kutí v dílně nebo má malé děti, které kousek zelené trávy s pískovištěm a houpačkou ocení. Jiný potřebuje být blízko centra, nabízejícího kina, kluby, sportovní fitka, polikliniku, blízkost zaměstnání. Jsou lidé, jimž svědčí dům, jiní jsou zase rádi, když nemají starosti s jeho údržbou, a preferují byt s možností volného víkendového cestování.

Byt nezatěžuje, prostě jen slouží

Přijali jsme pozvání seniorského páru, který se rozhodl pro prodej staršího domku a koupi nového bytu v bytovém komplexu Tulipa - Modřanská rokle.

Domek byl podle slov hostitelů ideální, když byly děti ještě doma. Nyní mají syn s dcerou už svoje rodiny, a tak místnosti navíc byly prakticky nevyužívány.

Domek rovněž potřeboval rekonstrukci, na kterou ale neměli dostatek sil ani financí. Postupně zjistili, že je zatěžuje i pravidelná údržba velké zahrady, finančně náročné bylo i vytápění. Padlo tedy jasné a moudré rozhodnutí: přestěhujeme se do menšího.

Dnes jsou manželé s volbou moc spokojeni. Do centra hlavního města to mají hromadnou dopravou 20 minut, pár metrů na tramvaj, v blízkosti je nákupní centrum, zdravotnické zařízení, ale i pěkná přírodní část Modřanské rokle s cyklostezkami, kde podnikají časté procházky.

Byt ve zvýšeném přízemí má dřevěnou terasu o velikosti 14 m2, kterou využívají k posezení za hezkého počasí, kdy muž jako kulinář rád připravuje na pojízdném grilu masové pochutiny. Paní se zase realizuje na předzahrádce, která má jen 60 m2, a fyzicky ji péče o tuto plochu nezatěžuje.

Dostatek světla

Byt v novostavbě s centrálním systémem vytápění a přípravou teplé vody typu 2 kk o cca 55 m2 pořídili manželé za 3 720 000 Kč. Součástí bytu je i uzamykatelná sklepní kóje o velikosti 3 m2, ve které jsou uloženy sezónní věci. Manželé si připlatili i parkovací stání v podzemní garáži, z níž se výtahem dostanou rovnou k bytu.

Byt má poměrně velkou předsíň s vestavěnou skříní až po strop a samostatné závěsné WC s malým umyvadlem. Centrem bytu je kuchyňský kout, který volně navazuje na obývací prostor.

Kuchyňská linka je ve tvaru písmene U, což je dispozičně velmi zdařilá volba. V takové kuchyni je vše při ruce, stačí se jen otočit. Má dostatek úložného prostoru na nádobí i volné plochy, kde se dá připravovat pokrm. Linka je v barvě bílé a opticky rozšiřuje prostor, bílé prvky se objevují i v obývacím pokoji (konferenční stolek, police v sestavě). Na ostatním nábytku manželé preferují různé odstíny hnědé, která je velmi decentní.

V obývací místnosti je dostatek světla i čerstvého vzduchu, protože se z ní dá volně vstoupit na dřevěnou terasu a zelenou předzahrádku. Dalším pokojem je ložnice, ze které lze rovněž vkročit ven na terasu, na protilehlé straně pak do prostorné koupelny s oknem. Koupelnu lze považovat za soukromý prostor manželů, protože návštěvám slouží samostatně oddělené WC v předsíni. Najdeme tady vanu, závěsnou toaletu, velké umyvadlo a žebříkové topné těleso.

Reklama

Související témata:

Související články

Komfortní matrace je zárukou kvalitního spánku

Každý ví, že kvalitní spánek je důležitý. Příznivé podmínky pro zdravé spaní vytvoříme správnou volbou lůžka, tedy matrací a pevným či polohovatelným roštem.

Jak vybrat správný vysavač

Jestli nám dosloužil vysavač, nebudeme mít jednoduché rozhodování. Výběr je veliký! Proto se při koupi nového vyplatí posuzovat takové parametry, jako jsou...

Výběr článků

Načítám