Hlavní obsah

Jak vybrat správný vysavač

Právo, Gisela Růžičková

Jestli nám dosloužil vysavač, nebudeme mít jednoduché rozhodování. Výběr je veliký! Proto se při koupi nového vyplatí posuzovat takové parametry, jako jsou filtrace, sací výkon, hlučnost či příslušenství přístroje. Rozhodující by neměla být cena, spíš druh podlahy v bytě a také to, zda máme doma alergika nebo domácího mazlíčka.

Článek

Vysavače se liší nejen tím jak shromažďují a odlučují nečistoty z nasátého vzduchu, ale také vnitřním uspořádáním. Jsou vybaveny různým počtem, druhem a kvalitou filtrů.

Vzduchové filtry zachycují jemné nečistoty a chrání motor před poškozením, zatímco vstupní filtry odstraňují jemné částice prachu. Filtry s antibakteriální nebo uhlíkovou vrstvou se zaměřují na pachy.

  • Vysavače se standardní filtrací si pořídíme do bytu, kde se nevyskytují zvířata ani alergici. HEPA filtry nejvyšší třídy odstraní až 99,9 % částic prachu o velikosti 0,3 mikrometru. Důkladnější vysávání nabízejí cyklonové vysavače vybavené MEMA filtry. Ty zachytí částice prachu o velikosti 0,1 mikrometru. Mikroskopické částice, jako jsou pyly a exkrementy roztočů, zachytí Ulpa filtry.

U vysavačů se příkon pohybuje v rozmezí 600 W až 2000 W a sací výkon od 160 W do 480 W. Hladkou podlahu zvládne vysavač s nízkým příkonem, koberce už nikoli. Výkonnější vysavače by měly mít elektronické nastavení výkonu, aby se daly využít i tam, kde vadí právě vysoký výkon.

Důležitá je i délka kabelu a způsob jeho uložení. Dlouhý kabel potřebuje méně zásuvek. Výrobci uvádějí tzv. akční rádius, což je součet délky kabelu, vysávací hadice, trubky a hubice.

Podstatná je i hlučnost přístroje. Tiché vysavače mají hlučnost kolem 70 dB, některé jsou opatřeny dálkovým ovládáním. Jiné přístroje nabízejí možnost vysavač „zaparkovat“ zasunutím hubice do speciálního držáku a vypnout.

K příslušenství patří hubice pro různé povrchy, např. univerzální, štěrbinová na čištění radiátorů, kartáčová pro hladké i nerovné povrchy, či malá hubice. K dostání jsou turbohubice i elektrické a u víceúčelových přístrojů také šamponovací hubice.

Do větší domácnosti si můžeme pořídit hrncový vysavač, do kuchyně ruční na baterii či akumulátor, do domu centrální vysavač s dokonalou filtrací a plně robotické vysavače, které budou vysávat za nás.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám