Hlavní obsah

Studentský pokoj má být moderní a originální

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Děti dospívají a úměrně s věkem mění požadavky na vzhled i uspořádání svého pokoje. Nevzdávají se originality ani kvality, ale chtějí se obklopit střízlivějšími barvami a ty výraznější použít spíš na stěnách nebo textilních doplňcích.

Článek

Ve studentském pokoji už nemusí být dominantní holčičí růžová a klučičí modrá. To neznamená, že děti, které měly barevně neutrální nábytek, netouží po změně. Obvykle mají jasnou představu o tom, jak by měl jejich pokoj vypadat.

Proto při jeho zařizování nepodceníme pravidla ergonomie, vhodné umístění nábytku, jeho vzhled i osvětlení.

Nic nezkazíme, vybereme-li přírodní dýhu, lakované povrchy, hliník či barevný plast. Nevšední a moderní design těchto nábytkových programů plný zajímavých detailů zaujme nejen rodiče, ale i dospívající děti.

Dobře zařízený studentský pokoj by měl být vybaven dostatečně velkým psacím stolem, prostornou šatní skříní, knihovnou a pohodlnou postelí.

Kreativní prostředí

Zatímco děti školou povinné potřebují prostor na hraní, studenti se neobejdou bez velkého a členitého stolu, kde má výsadní místo počítač či notebook a další elektronika, spojující mladé lidi se světem.

Přiměřený věku má být stůl s nastavitelnou výškou a s regulovatelným sklonem pracovní plochy o rozměrech 85x120 nebo 85x150 cm. Čas věnujeme také výběru židle. Kvalitní pracovní židli na kolečkách potřebují zejména ti, kdo tráví hodně času u počítače, aby netrpěla páteř.

Své místo v pokoji pro studenta má i knihovna nebo police přiléhající ke stolu, přestože klasické odborné knihy a slovníky jsou k dispozici na internetu.

Dalším nezbytným kusem nábytku je šatní skříň. Má být tak rozměrná, aby se do ní vešly šaty, boty a další potřebné věci, aby se šatstvo nepovalovalo na zemi, na křeslech a dalších nevhodných místech.

A postel? Jestli to prostor dovolí, dáme přednost lůžku širokému 120 cm. Postel je místo, kde tráví student volný čas, ať už ji používá jako pohovku, učí se na ní, dívá se z ní na televizi, pracuje na notebooku, čte si či telefonuje.

Kvalita postele závisí také na matraci a roštu. Matraci volíme podle typu roštu nebo podložky použité v rámu postele. Ze zdravotních důvodů měníme matrace přibližně každých sedm let, což platí jak pro dospělé, tak i pro děti. Na postel pořídíme i kvalitní přehoz.

Celkové osvětlení pokoje vyřeší centrální svítidlo. Na pracovní plochu patří nastavitelná pracovní lampa z výšky 40-50 cm pod úhlem 70°. Relaxační část pokoje osvětlí nástěnné lampičky. Na čtení to budou stolní lampy, jejichž světlo by mělo dopadat na knihu pod úhlem 50°. Z osvětlení mají k dennímu světlu nejblíže širokospektrální žárovky nebo úsporné zářivky. Vybíráme svítidla jednoduchá a stylově vhodná.

Málo místa v pokoji

Tam, kde musíme šetřit místem, pořídíme sektorový nábytek, který je opět moderní. Jeho výhodou je variabilita a snadné složení modulů. Sektorové stavebnicové systémy jsou také funkční, kvalitní a navíc vypadají dobře. Jdou snadno složit, rozmístit i upravit na míru v malé i velké místnosti a také rozebrat.

Jednotlivé prvky nabízejí mnoho rozměrů i rozsáhlou škálu barev. Další předností sektorového nábytku je účelnost, precizní zpracování a elegance.

Chytrá židle má

  • nastavitelné područky
  • mechanismus pro plynulou regulaci výšky sedáku
  • tvrdší sedák, neboť podepírá převážnou část stehen
  • bederní opěrku s regulovatelnou výškou
  • tzv. dynamické sezení pro posílení zádového svalstva
  • zaoblenou hranu sedáku kvůli správnému průtoku krve
  • ergonomicky tvarovanou a výškově nastavitelnou opěrku hlavy pro relaxaci krčních a ramenních svalů

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám