Hlavní obsah

Když se do stavby perníkových chaloupek pustí architekti, je z toho vždycky celé městečko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se do tvorby perníkových chaloupek pustí více než padesátka architektů, je zřejmé, že nevznikne nic menšího než celé Perníkové městečko. A samozřejmě že je celé poživatelné. Městečko v minulých letech vystavovali v Londýně, letos se akce přesunula do New Yorku a je znovu na co se dívat.

Městečko z perníčkůVideo: Reuters

 
Článek

Více než padesátka architektů, krajinářů a designérů se zapojila do přípravy výstavy Perníkového městečka, vybudovaného nejen z perníku, ale i dalších sladkostí, kterou lze obdivovat v New Yorku. Skutečných perníkových chaloupek tu ale návštěvníci mnoho nenajdou. Jde spíše o zmenšeninu moderního města s vlaky, vodními toky a přírodní krajinou.

Tématem výstavy, která se koná letos už poosmé, je tradičně udržitelnost z hlediska architektury. Letos se pak autoři jednotlivých částí městečka měli zaměřit zejména na klimatické změny. „Konkrétně pak na zvedající se hladinu moří, bouře a další problémy související s vodou, včetně jejího nedostatku,“ říká Sulan Kolatan, jeden z účastnících se architektů a profesor na Prattově institutu v Brooklynu.

Výstavu začalo před sedmi lety původně pořádat Muzeum architektury v Londýně, kde se letos koná rovněž. Od začátku konání si akce získala takovou popularitu, že se letos rozšířila i na druhou stranu Atlantiku.

Pro vánoční dekorace domova využijte to, co naděluje příroda

Zahrada

Zde je jednou z částí městečka „Muzeum dešťových kapek“ se sladkým schodištěm a jezírkem ze sladkého modrého gelu, jež se vlévá do řeky. „Symbolizuje to neustále se měnící hladiny vody, které nás čekají, pokud nezačneme co nejdříve reagovat na změny klimatu,“ uvedla architektka Luise Bravermanová.

„Byla jsem nadšená, když mě pozvali, abych tu představila naši práci, protože se mi moc líbí výchozí myšlenka výstavy. Jde o to, vzdělávat širokou veřejnost v tom, čím se ve skutečnosti architektura, urbanismus a krajinářství zabývají, a to vše uživatelsky přívětivou cestou,“ uzavírá architektka.

Výstava v newyorském Seaportu bude na adrese 25 Fulton Street otevřena až do 7. ledna.

Anketa

Chodíte rádi na vánočně laděné výstavy?
Ano a pravidelně.
12,4 %
Občas na nějakou zajdeme.
33 %
Jen výjimečně.
25,8 %
Ne, to mě nebaví.
28,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 566 čtenářů.

Australan na svůj dům umístil vánoční výzdobu blikající v rytmu hudby. Sousedé jsou z ní nadšení

Vánoce

Reklama

Související články

KVÍZ: Jak dobře znáte vánoční zvyky?

Čas adventu i samotných Vánoc je obdobím, pro které si naši předkové vytvořili spoustu zajímavých a nevšedních zvyků a tradic. Některé časem upadly do...

Výběr článků

Načítám