Hlavní obsah

Pro vánoční dekorace domova využijte to, co naděluje příroda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přetvořit kousek větvičky nebo hrst semínek v milou pozornost pod vánoční stromeček je výzva, která vás bude bavit. Nasbírat přírodní materiál na zahradě, v blízkém lesíku a doplnit ho špetkou soustředění je základem k vytvoření originálních vánočních dárků. Nechte se inspirovat.

Foto: Adéla Mclintock

Bohatou kytici z větviček a trav vezměte s sebou coby milou pozornost pro hostitelku, až o svátcích vyrazíte na návštěvu.

Článek

Apartní kytice

Kytice se dává k nejrůznějším příležitostem. Proč by Vánoce měly být výjimkou?

Solidní základ obstarají červenými tisinkami přikrášlené větvičky tisu, který neopadává tak rychle jako chvojí, a břečťan s plodenstvím. Bílé kouličky pámelníku a rudé hložinky na haluzce vyzlacené lišejníkem prosytí kytici barvami. Luxusně působí čupřinaté laty ozdobnice. Dojem přepychu nekazí ani fakt, že kytice stojí ve sklenici od okurek. Zlatá mašle a třpytivé koule jí propůjčí správnou slavnostní auru. Pozor s touto kyticí ale v domácnostech s malými dětmi, tis je jedovatý.

Pohádková lesní tišinka

Nikde není psáno, že do štamprličky patří jenom likér. Odehrávat se v ní může třeba příběh zasněženého lesa.

Vyplňte ji ze dvou třetin mechem, zbytek dosypte solí. Stromečky vytvořte z výhonků jehličnanů. V tomto případě byly použité tisové. Zapíchněte je obráceně, aby kopírovaly siluetu smrku. Figurky zvířátek jsou z obchodu se železničními modely. Nakonec tišinku zaprašte moučkovým cukrem. Aby se v dárkové krabičce nepřevrhla, měly byste skleněnou nožku vklínit do kusu aranžovací hmoty.

Foto: Adéla Mclintock

I maličkost dokáže potěšit. Zvlášť když má dárce hravou fantazii a chuť dávat věcem novou, neobvyklou roli.

Vyrobte si jednoduchou a přitom krásnou vánoční dekoraci z fošny

Jak na to

Plamínek (z) lásky

Bude-li svíčka ručně odlitá, a navíc krásně vonět, tím milejší vzpomínka na vás se rozhoří při každém zažehnutí knotu. Zvolte knot s plíškem, vložte ho do plecháčku nebo porcelánového šálku, zakápněte voskem a vrchol připněte žabkou na záclony ke špejli položené přes okraje, aby držel pěkně rovně. Zalijte sójovým či voňavým včelím voskem a nechte ztuhnout. Pokud jste se svou šikovností na štíru, dejte do svícnu hotovou svíčku a dozdobte třeba věnečkem z rozmarýnu, korálky skalníku, vlastnoruční visačkou.

Foto: Adéla Mclintock

Přívětivost zimním dnům dodá nejen vlněný svetr, ale i svíčka v originálním svícnu dekorovaném přírodou.

Relaxační záložka do knihy

Kniha je krásným dárkem a záložka smysluplným doplňkem, jehož nápadité ruční zpracování ocení každý čtenář.

Tuhle jsme vystřihli ze zlatého fotokartonu a přelepili užším proužkem tapety s motivem kapradí. Všechno se využije – noty, komiks, stará mapa, fotografie, zbytky látky, malůvky vaší ratolesti. Průchodky ve spodní části záložky slouží k zavěšení přívěsku z kaštánků navlečených na bavlnce. Uznejte, že jírovcová semena jsou skvělou volbou! Hlaďounká jako vyleštěný mahagon se přímo vnucují do dlaně a stejně jako četba navozují pocit pohody a uvolnění.

Foto: Adéla Mclintock

Kombinace dobré knihy a záložky opatřené hlaďounkými kaštánky přinese čtenáři dvojnásobnou radost a pohodu.

Efektně servírované chutě

Kompilace sušených bylinek a koření, sklizených v bio kvalitě z vlastní zahrádky, potěší hned několikrát.

Zvlášť je-li příjemcem nadšená kuchařka nebo třeba nadšený konzument léčivých odvarů. Podělte se o úrodu máty, kopru, šalvěje, meduňky, rozmarýnu, semínek fenyklu a naservírujte je pod stromeček v originálním balení. Pro každý druh vyhraďte krabičku vyrobenou na míru vykrajovátku ve tvaru hvězdy. Do něj bylinky nasypte. Chutě a vůně se nepomíchají. Zahrádkáře nadchne varianta se semínky letniček a zeleniny.

Foto: Adéla Mclintock

Co balíček, to nové překvapení. Schovejte do nich sušené bylinky z vlastní sklizně nebo semínka zahradních rostlin.

Rozkvetlý obraz

Z krásy, která obvykle trvá pár týdnů na záhonech, se člověk může radovat dlouhá léta. Stačí zarámovat hrst sušených květů.

Radost uděláte milovníkům přírody i designu. Botanické motivy jsou totiž v módě. Nemáte-li v zásobě vylisované květiny, nevadí. Roztodivně pokroucené větvičky, listy, plody se za sklem také budou pěkně vyjímat. Důkladně je usušte a vložte do kazetového rámu. Větší kreativci přilepí rostlinný materiál k papíru vlastnoruční výroby.

Foto: Adéla Mclintock

Obrázek ze sušených rostlin přenese do pokoje kousek zahrady, lesa či louky. Botanické motivy jsou teď v kurzu.

Inspirace na dárky do 1000 Kč

Vánoce

Reklama

Související články

Vyberte ten správný vánoční stromek

Víte, jak vybrat ten pravý vánoční strom a následně o něj pečovat? Špatný stromek už nezachrání ani skvělé ozdoby. Důležité je, jaký má tvar, zda má symetrický...

Výběr článků

Načítám