Hlavní obsah

Kdepak, to vás nešálí zrak, tohle je skutečně poloviční dům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dům v ulici Saint Patrick Street v kanadském Torontu je ve svém okolí velmi známým místem. Je totiž dokladem toho, jak také může dopadnout poněkud neobvyklé vyjednávání developerské společnosti se skupinou vlastníků domů. Polovičatě. A proto i tohoto domu zůstala jen polovina.

„Poloviční dům“ v Torontu pochází z viktoriánské éryVideo: Reuters

 
Článek

Na první pohled je zřejmé, že tento podivný relikt v podobě poloviny řadového domu v ulici Saint Patrick Street v Torontu je památkou na cosi hodně neobvyklého. Už jeho adresa je podivná, zní Saint Patrick Street 54 1/2. Ale kupodivu, ta polovina čísla s polovičatostí domu nesouvisí.

Jeho historie je přitom docela dlouhá. Na konci 19. století byly v této části Toronta slumy. Samotná ulice, kde poloviční dům stojí, se jmenovala Dummer Street. A zde, někdy v letech 1890 až 1893, upřesňuje web Atlas Obscura, postavili celkem šest řadových domů, které byly vzájemně stavebně provázané. Měly pěkná arkýřová okna a štíty.

Jak doba pokročila, změnil se název ulice a zhruba v polovině 20. století začala jedna developerská firma skupovat jeden řadový dům po druhém. A bourat je. A tak z řady postupně ukusovala a ukusovala, až narazila na obzvláště tvrdohlavé majitele, kterým patřila část domu na samém okraji. Jak připomíná web Village, jmenovali se Valkosovi.

Architekti postavili dům dle hesla Polovic je někdy víc

Tipy a trendy

Ti se vzepřeli a rozhodli se, že svou část domu neprodají. Developerská společnost tedy najala ty nejšikovnější bourače, kteří s pomocí těžké stavební techniky poměrně mistrně strhli jen tu polovinu domu, která patřila společnosti. A počínali si opravdu velmi precizně. Na fasádě zbytku domu není vidět po bourání ani stopy.

Relativně nezvyklý postup umožnilo ale především vnitřní uspořádání jednotlivých řadových domů. V polovině každého z nich se totiž nacházela nosná zeď, která od sebe oddělovala obývací pokoje a ložnice sousedů. To díky ní bylo možné dům takto poměrně hladce rozpůlit, aniž by byla nějak ovlivněna statika zbytku stavby. A jak ukazují nejnovější záběry agentury Anadolu, tato zeď je nyní obložena a natřena antracitovou barvou, stejně jako polovina arkýřového okna a štítu.

Dům lze dnes objevit nedaleko stanice metra Saint Patrick a stal se vyhledávaným a často fotografovaným objektem ve městě. Dodnes má soukromého majitele.

A to poloviční popisné číslo? Tak se v době jeho vzniku domy ve městě běžně popisovaly. Zachoval se dům a s ním i jeho označení.

Milovnice 40. let žije v dobově zařízeném domě, vaří si válečná jídla a poslouchá hudbu z vinylových desek

Tipy a trendy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám