Hlavní obsah

Kamenné dekory na podlahách zažívají boom

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Umění vytvořit dekor, jenž na první pohled připomíná skutečný kámen, přišlo až s moderními technologiemi a novými materiály podlahových krytin. Díky tomu kamenné dekory už tak nepaběrkují. Naopak, výrazně nabírají na síle.

Foto: KPP

Minerální jádro je inovativní směsí minerálů a moderních polymerů, které zaručují maximální odolnost a rozměrovou a tvarovou stabilitu podlah SPC Arbiton. Ty se tak svými vlastnostmi pohybují na pomezí mezi vinyly a keramickou dlažbou.

Článek

Kamenné povrchy tu byly od doby, kdy laminátové podlahy umožnily vyrobit v podstatě jakýkoli design, který výrobce napadl. Technologie ale tehdy nebyla na takové úrovni jako dnes a výsledný vzhled nebyl tolik přesvědčivý. Kamenný design byl v podstatě jen „fotografií“ na povrchu laminátových podlah, tedy vizuální záležitostí bez skutečné reálné struktury povrchu, který byste vnímali i na dotek.

Až moderní technologie, které šly ruku v ruce s vývojem vinylů a SPC krytin, stojí za současným boomem kamenných dekorů. Pokud totiž uvidíte dnešní vinyly a SPC krytiny s kamenným dekorem položené v ploše, nemáte šanci na první pohled rozeznat, jestli je to skutečný kámen nebo vinyl či SPC.

Navíc nabídka kamenných dekorů se rok od roku rozšiřuje. Zatímco dříve v kolekci s 20 dekory bylo 18 dřevěných a dva kamenné, dnes není výjimkou, že z 20 dekorů nové kolekce je jich kamenných osm. Potvrzují to např. kolekce značky KPP či světových výrobců – švédského Kährs a německého Wineo.

Touha po neokoukaném

Jednou z možných příčin tohoto trendu může být fakt, že lidé se všeho jednou nasytí. A to platí i o klasickém dřevěném vzhledu podlah. Pak hledají něco jiného, neokoukaného.

Druhým impulzem nástupu kamenných dekorů může být i jejich snazší kombinovatelnost s dalšími zařizovacími předměty s dřevěným povrchem. U dřevodekorů jste při slaďování interiéru limitováni. Kombinace více typů dřevin totiž nemusí působit dobře. Naproti tomu u kamenných dekorů nejsou omezení tak velká. Pro nábytek pak můžete vybrat takřka jakoukoli dřevinu.

Nejžádanější jsou podlahové krytiny ve světlejších odstínech, pískové či šedé. Tmavší až černé působí sice luxusněji, ale je to s nimi komplikovanější. Tmavá podlaha totiž vyžaduje větší místnost, protože opticky prostor zmenšuje. Místnost také musí mít velké zdroje přirozeného světla, ideálně by měla být orientována na jih. A hlavně, na tmavých podlahách je vidět každé smítko, takže jsou náročnější na údržbu.

Kámen imitují i dlažby

Pozadu nezůstávají ani výrobci keramické dlažby. Na obkladech a dlažbě tak dnes můžete mít téměř všechny imitace kamene, na které si jen vzpomenete. Od tmavého čediče přes vápenec, pískovec, travertin až po luxusní mramor atd. Za dokonalostí „keramického kamene“ stojí i v tomto případě nové revoluční technologie. Například český výrobce Rako představil ušlechtilé keramické obklady a design mramorů a kamenů v sériích Onyx, Flash, Cava, Levante či Topo.

Anketa

Máte raději podlahy s dřevěným nebo kamenným dekorem?
S dřevěným
83,6 %
S kamenným
16,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 862 čtenářů.

Teraco je staletími prověřený materiál, jehož krásu nově objevujeme

Tipy a trendy

Reklama

Výběr článků

Načítám