Hlavní obsah

Jednou tak, podruhé jinak. Rodinný dům prošel už podruhé zásadní přeměnou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Několika zásadními proměnami prošel dům v Předměřicích na Královéhradecku. Stavba zasazená do mírně svažitého terénu vznikla v 70. letech minulého století jako rodinné bydlení. Na počátku druhé dekády tohoto století byla ovšem přestavěna na administrativní budovu a její současný majitel si ji nechal opět proměnit na rodinný dům.

Foto: Archiv architektů a časopis Bydlení mezi panely

Rodinný dům stojí na svažitém pozemku v Předměřicích nad Labem

Článek

Majitel domu ze 70. let, který byl mezi roky 2011–2014 přeměněn z rodinného na administrativní budovu, se rozhodl nechat jej přestavět ještě jednou a vrátit původní účel, aby jej mohl využívat k bydlení. Na pomoc si přizval architekty ze studia Gebas Atelier Architects.

Ti v celém objektu nechali vybourat příčky a změnili dispozice místností, nechali demontovat otvory pro průchody a garážová vrata a v neposlední řadě nechali sundat obklady a zavěšené podhledy. Podle projektu architektů vznikly v domě nové příčky včetně nových povrchů, obkladů a podhledů. Nosné zdivo je zděné, cihelné, stropy keramické. Nové příčky jsou také zděné, mají tloušťku 300 mm. Celá podlaha je nově izolovaná (tloušťka 40 mm) a je zde nový cementový potěr se samonivelační stěrkou – anhydrit.

Tělocvična v suterénu

Rodinný dům je vytápěn plynovým kondenzačním kotlem, žebříkovými kombinovanými radiátory a krbem. Suterén domu je z části využíván jako garáž pro auto a motorku, sklad a technické zázemí. Další část podzemního podlaží je využívána jako domácí tělocvična, pokoj pro hosty a menší koupelna se sprchovým koutem a WC.

Do prvního patra i hlavním vchodem

Po schodech se ze suterénu dostaneme do přízemí, kam zároveň přivede hosty i hlavní vchod. Za ním je zádveří odkud vede vstup do pracovny majitele domu, šatny a hlavního obytného prostoru. Je zde také schodiště do druhého patra i do suterénu.

Obývací prostor je propojený s jídelnou. Od kuchyně je oddělen praktickou zástěnou. Součástí kuchyně je i samostatná spíž, což uvítá hlavně majitelka domu. Dále je zde relaxační zóna s domácím barem, koupelna a WC.

Užitná plocha domu

Suterén a garáž: 154 m2

Přízemí: 176 m2

Patro: 125 m2

Ozdobou koupelny je volně stojící vana

V patře se nachází ložnice se šatnou a dva pokoje. Také je zde velmi prostorná koupelna, ve které je moderní designová volně stojící vana, dvě umyvadla, bidet a toaleta. V koupelně se též nachází sauna a prosklený sprchový kout. Koupelna je velmi prosvětlená díky velkým francouzským oknům.

Dostatek soukromí pro celou rodinu

Interiér celého domu je zařízený v industriálním stylu. Jedná se o velmi prostorný dům, který poskytuje dostatek soukromí celé rodině. Stavba je umístěna na velké zahradě, kde nechybí bazén, posezení na terase a zahradní domek.

Z terasy je krásný výhled na celou obec. Část zahradního domku je využita velmi prakticky jako sklad pro potřeby majitelů. V zahradě je několik stromů, které hlavně v letních měsících poskytují dostatek stínu.

Anketa

Bydlíte v domě, který také prodělal více než jednu změnu účelu?
Ano, také.
27,3 %
Bydlívali jsme.
3,2 %
Ne, nebydlíme.
69,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 476 čtenářů.

Nový vstup a prostorově úspornější dveře pomohly s pohodlnějším pohybem v domě

Tipy a trendy

Jak ušetřit nejen při rekonstrukci

Jak na to

Reklama

Související témata:
Předměřice nad Labem

Související články

Výběr článků

Načítám