Hlavní obsah

Nerez je elegantní a odolná stálice nejen v kuchyni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nerezová ocel si dávno získala nepřehlédnutelné místo v kuchyni. Působí neutrálně a zároveň elegantně, povrchy z ní navozují pocit hygienického prostředí a spotřebiče v této úpravě jsou zároveň i nenásilnou připomínkou profesionálních provozů. Nerezová ocel zkrátka do kuchyně už neodmyslitelně patří.

Foto: Oresi

Spotřebiče s nerezovými povrchy se v kuchyni vyjímají dobře a na někoho mohou působit i více profesionálním dojmem, neboť tak trochu připomínají zařízení velkých kuchyňských provozů.

Článek

Nerezová ocel má z hlediska designu dvě důležité přednosti. Dobře odolává oxidaci a umí vypadat pěkně. Z hlediska výroby přináší pak i další výhody - dobře se svařuje, obrábí i tvaruje. Vyniká netečností vůči dalším prvkům a právě díky tomu ovládla zdravotnictví i gastroprovozy. Co ale o ní opravdu víte?

Ocel je železný kov s nízkým obsahem uhlíku. Podle dalších příměsí se rozděluje do různých tříd. Mezi nimi jsou i oceli legované chromem, niklem, případně dalšími materiály – to jsou tzv. nerezové oceli.

„Snahou výrobců při výrobě takového materiálu je modifikovat původní vlastnosti oceli do podoby, která vyhoví uvažovanému použití – obvykle zvýšenému mechanickému a chemickému namáhání,“ vysvětluje Patrik Duda ze společnosti Atreon.

Tyrkysová kuchyň je zářivým srdcem miniaturního bytu

Tipy a trendy

Pomineme-li přechodové skupiny, lze nerez oceli rozdělit na tři základní druhy podle jejich složení a struktury:

  • Austenitické oceli představují nejběžnější druh nerezů. Obsahují alespoň 18 % chromu, nikl a zároveň velmi malý podíl uhlíku. Pro svou vysokou míru odolnosti proti korozi a snadnou údržbu povrchu jsou oblíbené v hygienicky náročných provozech. Dobře se svařují a tvarují.
  • Martenzitické oceli jsou magnetické a až na výjimky speciálních aplikací neobsahují nikl. Vyrábějí se procesem rychlého zchlazení austenitických ocelí. Jsou extrémně pevné, ovšem jsou méně odolné vůči korozi a mají i horší kujnost.
  • Feritické oceli mají minimální obsah chromu 12 %, nikl pak neobsahují vůbec. Vynikají vysokou kujností, působením tepla se ovšem nezvyšuje jejich pevnost. Jsou vysoce dekorativní a dlouhodobě odolávají zatížení mořskou vodou.

Nerezová ocel nejen v kuchyni

Nerez v kuchyni je nejnápadnější jako povrchový materiál velkých spotřebičů - lednice, sporáku, myčky, případně vinotéky či mikrovlnné trouby a dalších, už menších přístrojů. V nerezu lze mít například rychlovarné konvice, kávovary a další drobné spotřebiče a samozřejmě i nádobí. Tradičním materiálem je pro výrobu dřezů a baterií.

Se všemi těmito výrobky lze pak ladit i design kuchyně jako místnosti. Někomu se bude líbit například panel z nerezu za pracovní plochou, jiný sáhne jen po detailech, například v podobě rámečků vypínačů a zásuvek. Jejich působivý minimalistický vzhled ocení zejména milovníci jednoduchých interiérů. „Kov na rámečcích vypínačů je nadčasovou a vysoce elegantní záležitostí,“ vyzdvihuje Martina Obadalová ze společnosti Obzor Zlín.

Stejně tak nenápadně elegantním detailem může být vhodně zvolené kování na dveřích kuchyně. „Nerezové kliky vynikají vysokou pevností i velmi dobrými mechanickými vlastnostmi,“ uvádí Roman Ulich ze společnosti M&T. Skvělou volbou jsou také z pohledu požární odolnosti: „Schopnost dveřního kování vzdorovat po určitou dobu plamenům spočívá především v kvalitní mechanice a použitém materiálu. Tím nejvhodnějším je z tohoto pohledu právě nerezová ocel, která dokáže ohni po velmi dlouhou dobu odolávat,“ dodává.

S nerezem ale není potřeba začít a končit jen v kuchyni, další místností, kde se tento materiál dobře uplatní, je koupelna. I zde lze s nerezem čarovat. Snad každý si jako první jistě vybaví baterie v nerezovém provedení, s nerezovým povrchem lze ovšem mít také pračky a sušičky i sušicí skříně.

Kdo chce využít nerez opět jen v podobě menších detailů, doplní například již zmíněné baterie radiátorem v tomto provedení. „Radiátory s povrchem z kartáčované nerezové oceli nabízí jedinečný nadčasový vzhled. Jsou nenáročné na údržbu a svým nekonfliktním vzezřením se výborně hodí do koupelen, ale i ostatních obytných prostorů,“ doporučuje Miroslav Váša ze společnosti Zehnder.

Anketa

Líbí se vám kuchyně zařízené velkými spotřebiči s povrchy v nerezovém provedení?
Ano, velmi.
54 %
Některé ano.
27,6 %
Mně je to celkem jedno.
2,3 %
Moc ne.
1,1 %
Ne, to není nic pro mě.
15 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 87 čtenářů.

Po ruce a na pár kroků. Máte zásady ergonomie v kuchyni v malíčku?

Tipy a trendy

Reklama

Související články

Vystupte ze zóny nudy!

Osvětlení, doplňky, rozmanité dekorace a nábytek. Zkuste je vnímat pod jiným úhlem než doposud a dovolit si extravagantnější alternativu. Lesklý kov, matné...

Vyšperkujte koupelnu stylovými doplňky

Zařizujete novou koupelnu, nebo toužíte dodat jiskru již léty nezměněnému prostoru? Pak vsaďte na praktické, ale i vkusné vybavení, které vás bude dlouho...

Výběr článků

Načítám