Hlavní obsah

Dovolte barvám v koupelně, aby vás potěšily

Mohlo by se zdát, že barvy jsou otázkou preference a vkusu každého z nás, ale při zařizování zejména malé koupelny mají velký význam. Vedle designové stránky se dostávají ke slovu i vlastnosti jednotlivých barev.

Foto: Rako

Neutrální pojetí koupelny v podobě níže situovaných šedých odstínů dlažby a obkladů odlehčují směrem nahoru stříbrnošedé tóny až po bílou, takže místnost pohledově roste do výšky.

Článek

Koupelna je místem očisty, relaxace a načerpání sil. Často z ní vycházíme s pocitem „nového člověka“. Také proto jsou barvy v ní pro nás důležité.

Budiž lesk a světlo

„Zatímco tmavé a příliš výrazné barvy ubírají prostoru na vzdušnosti, světlé barvy v lesklém provedení ho dovedou opticky a pocitově zvětšit a příjemně odlehčit,“ říká Martin Dusík, obchodní ředitel firmy Trachea, výrobce nábytkových dvířek.

„Když se řekne světlá barva, většina lidí si ihned vybaví bílou, ale není nutné se omezovat pouze na tuto barvu. Na výběr je celá paleta zajímavých odstínů, jako jsou odstíny béžové, světle hnědé, šedé, ale i pastelové barvy, jako světle zelená, modrá či fialová, pro ty, kteří mají radši hravější design,“ doplňuje Iva Šedivá ze společnosti Laufen CZ.

Anketa

Jakou barvu máte v koupelně nejraději?
Jakoukoli světlou.
64,4 %
Pastelové.
16,9 %
Modrou, zelenou apod.
11,5 %
Spíše tmavé, jako je hnědá, černá.
5,1 %
Je mi to úplně jedno.
2,1 %
Celkem hlasovalo 884 čtenářů.

Světlejších barev je dobré se držet i na koupelnovém nábytku, kdy můžeme sáhnout po nestárnoucí bílé klasice nebo vybrat některý ze světlých dřevodekorů. K optickému zvětšení koupelny pak pomohou i vhodně zvolená zrcadla.

Doplňky v koupelně vnímejte jako šperk

Tipy a trendy

Pozor na tmavé barvy

Pokud je koupelna opravdu prostorná, bez obav využijeme syté tmavé odstíny. V současnosti jsou v kurzu např. tmavší šedá i černá. Je ale nutné s nimi umět pracovat a správně je kombinovat s kontrastními detaily.

Ústředním motivem koupelny se tak klidně může stát černá vana či jedna stěna s černými obklady, na které vynikne bílé umyvadlo, bílé koupelnové skříňky a další doplňky.

Pro malé koupelny jsou velké tmavé plochy naprosté tabu, protože je opticky ještě více zmenší. Na některé lidi taková koupelna působí až klaustrofobickým dojmem. Tmavé detaily jsou však povolené. Velmi oblíbeným prvkem je třeba černý koupelnový žebřík či umyvadlová deska.

Co říkají barvy

  • Bílá je spojována s čistotou i obnovou. Tyto pocity zažíváme hlavně po sprše, kdy z nás stékající kapky vody obrazně řečeno smyly starosti a pohladily nás svým dotekem. Bílá barva je příhodná pro celou plochu koupelny.
  • Modrá vynikne na větších plochách v koupelně spíše v zastoupení světlého odstínu. Značí klid, stabilitu, evokuje nebe a vodu. Její výraznější odstín aplikujeme doplňkově. Sytě modrá či tyrkysová působí osvěžujícím dojmem v bílých a v lehce béžových koupelnách.
  • Šedá zejména ve svém stříbrném odstínu vnáší do místnosti punc luxusu, elegance a nadčasovosti. Aby nepůsobila příliš nudně, doplníme ji bílou.
  • Zelená v pastelových tónech, v odstínech máty či oliv působí uklidňujícím dojmem. V jiskřivém limetkovém odstínu vzbuzuje více optimismu.
  • Žlutá vjemově rozsvítí prostranství, vnese do něj energii. Na větší plochy se hodí jen její pastelový náznak. Výrazná citronová i hořčicově žlutá sluší designovým prvkům, věšákům, osuškám, topnému tělesu, rámu zrcadla nejlépe v bílé, ale i v modré a zelené koupelně, kde si pohrajeme i se žlutými mozaikami a pásy z obkladaček.
  • Červená je energická, pro někoho až iritující. Uplatní se v drobných detailech, na kelímcích pro kartáčky na zuby a pastu, kartáčích na ruce, hřebenech, ale také na části stěny. Ve větší místnosti se hodí pro radiátor, v malé jako předložka u sprchového koutu. Výraznou karmínovou šetříme, častěji použijeme tmavší rubínové odstíny. Ve spojení s bílou je dramatická, lépe vynikne v béžové, modré i zelené koupelně. Totéž platí pro růžové a oranžové odstíny.
  • Černá s klasickou bílou, béžovou či šedou tvoří kontrast, který působí přepychově, ale pro někoho možná studeně až cize. V menších koupelnách bývá zastoupena ve zbarvení okrajů nábytku a rámů zrcadel nebo v ornamentálním dezénu na sprchové zástěně.

Reklama

Související články

Co umí moderní koupelnová zrcadla

Ačkoli si zrcadlo spousta lidí pořizuje do různých částí svého domova, to v koupelně čeká bezpochyby největší nápor a zápřah. Musí odolat podmínkám, které...

Co nemá chybět ženám v koupelně

Udělejte si radost novými doplňky, které vyladí relaxační prostor do posledního detailu! Pořiďte si modré a žluté ručníky, osušky, podlahové předložky. Myslete...

Malou koupelnu zařizujte s rozmyslem

Menší koupelnu pocitově zvětší dostatek světla a neutrální chladnější barvy. Také se vyplatí, když vsadíme na lesklé povrchy a prosklení. Optimální je velké...

Výběr článků

Načítám