Hlavní obsah

Diagonální dům má strohý tvar, ale zajímavý půdorys. Navíc je to skvělý úkryt před vedrem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letní dům na řeckém ostrově Kea je pěknou ukázkou minimalistického přístupu v architektuře. Nemá na sobě nic přebytečného a jeho hranatý tvar je tak strohý, jak jen to lze. Zajímavé je na něm uspořádání interiéru po diagonále čtvercového půdorysu. V letních dnech je tzv. Diagonální dům vděčným útočištěm před spalujícím vedrem.

Foto: Mariana Bistiová

Snímky z dronu odhalují, jak vypadá rozložení interiéru a venkovních prostor v domě.

Článek

Když se na architekty z řeckého ateliéru ERA, tedy En Route Architecture, obrátili klienti s žádostí o návrh letního domu na jednom z Kykladských ostrovů, bylo zřejmé, že si dílo bude žádat velmi šikovný nápad. A ten se dostavil.

Architekti poněkud atypicky orientovali dům se čtvercovým půdorysem ke svahu po diagonále. Tím zajistili rozumný přísun denního světla do interiéru, aniž by se vnitřek stavby zbytečně přehříval. Zvolený stavební materiál, beton, byl v tomto případě příslovečnou jasnou volbou.

„Použití pohledového betonu jako konstrukčního a vizuálního rámu je míněno jako současná interpretace tradičního kamenného domu. Tato reinterpretace tradičních stavebních technik také souvisí s integrací aktivních a pasivních způsobů vytápění, chlazení a výroby energie,“ vysvětlují architekti.

Prázdninovou vilu aby člověk na pozemku skoro hledal

Tipy a trendy

Zadní část domu je zanořena pod terén, který se kolem stavby příkře svažuje, zatímco čelní strana nabízí nádherný výhled na vody Egejského moře a okolní ostrovy.

Foto: Mariana Bistiová

Dům je chráněný jak proti horku, tak proti chladu.

Nápadité je rovněž řešení dispozice domu. Půdorys je rozdělen křížem na čtyři části, z nichž dvě protilehlé jsou zastřešené. Interiér a ze všech stran chráněná malá nádvoří jsou tak maximálně propojena. Díky tomu je veškerý prostor, ať již vnitřní, nebo venkovní, chráněn jak proti horku, tak proti větru.

Dům jako pro padoucha z bondovky se v krajině maskuje neuvěřitelným způsobem

Tipy a trendy

Rozložení funkčních zón v domě je opět velmi logické. Koupelna, ložnice a kuchyň jsou uložené vzadu, dopředu je umístěný obývací pokoj a terasa určená ke slunění.

Každá z místností má malá okna chráněná okenicemi, které lze v případě potřeby otevřít a vytvořit tak v domě průvan a jednoduše jej ochladit. Velká okna naopak umožňují v chladných dnech prohřátí interiéru.

Střecha domu slouží jako sběrnice pro dešťovou vodu, jež je odváděna do podzemní nádrže, aby pak mohla být po přefiltrování v domě využita. Solární panely jsou ukryty mimo dům, na pozemku, stavba je tedy soběstačná.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám