Hlavní obsah

Cihlový dům má neobvyklý půdorys. Fasádami vyhlíží do více stran, než je zvykem

Mladá rodina měla v belgickém městečku Grez-Doiceau rohový pozemek nejednoduchého tvaru. Architekti z bruselského ateliéru DéDal architectes jí na něj vymysleli cihlový dům, který má atypický půdorys a přitom skvěle vychází vstříc potřebám svých obyvatel.

Foto: Stijn Bollaert

Dům na první pohled upoutá pozornost kolemjdoucích svým ojedinělým tvarem.

Článek

Rodinný dům se nachází v srdci venkova v provincii Valonské Brabantsko. Architekti pro jeho návrh měli nejednoduchou výchozí pozici. Z pozemku je přes pole vidět na les, takže o budoucí hezký výhled z domu nebyla nouze. Ovšem samotný tvar rohového pozemku nevycházel právě vstříc jednoduchému návrhu rodinného domu, jenž na něm měl stanout.

Architekti proto museli tradiční obdélníkový půdorys tu někde osekat, jinde mu naopak něco přidat. Vznikl tak naprosto unikátní tvar, který dal vzniknout i nevšední dispozici interiéru.

Samotný styl stavby odpovídá okolnímu prostředí, kde jsou patrné prvky běžné pro příměstské bydlení 60. let 20. století. Architekti se proto rozhodli okolnímu rázu vyhovět a jakkoli atypicky tvarovaný dům mu přiblížit.

Vlastní interiér rozložený do dvou podlaží s celkovou užitnou plochou 210 čtverečních metrů je organizován kolem centrálního jádra, jež tvoří schodiště. Na úrovni přízemí je tu kuchyň, jídelna a obývací pokoj. Každý z prostorů má svůj vlastní výhled, protože je každý na jiné straně domu, přesto jsou všechny volně propojeny.

Dům, který dýchá s lesem

Tipy a trendy

Na úrovni horního podlaží lze pak objevit dva dětské pokoje a ložnici rodičů.  Všechny tyto místnosti se dělí o společnou koupelnu s vanou a sprchovým koutem.

Obě výškové úrovně domu jsou propojeny nejen schodištěm, ale vizuálně i dvojitou výškou stropu nad obývacím pokojem.

Mladá rodina se dvěma malými dětmi tak díky nápadité práci architektů získala domov, který zvenčí úspěšně ladí s okolní zástavbou, zatímco uvnitř nabízí plně moderní prostředí, kde si všichni mohou užívat pocitu vzájemné blízkosti.

Anketa

Máte rádi, když je dům v něčem atypický?
Ano, to se mi líbí.
64,6 %
Jen někdy...
17,5 %
Já si na neobvyklosti moc nepotrpím.
3,2 %
Ne, líbí se mi domy tradičních tvarů.
14,7 %
Celkem hlasovalo 1482 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám