Hlavní obsah

Garážová vrata nové generace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tepelné ztráty, minimalizovaná bezpečnostní rizika, technický typ provedení, cena, ale i estetika – to jsou nejčastější hlediska, která zvažujeme před nákupem garážových vrat. A že je z čeho vybírat.

Foto: Hörmann

Díky výraznému reliéfnímu povrchu Slategrain na bázi břidlice působí garážová sekční vrata moderně. Povrch je k dostání v sedmi různých barvách včetně dopravní bílé a antracitově šedé

Článek

Moderním garážovým vratům zpravidla nechybí přidaná hodnota, ať už tkví v umocněných tepelně izolačních vlastnostech, těsnosti přilehnutí vrat k podlaze, či komfortu ovládání. Mají se nám líbit, konvenovat se stylem domu a mají být maximálně praktická.

Technických vychytávek je spousta. Garážová vrata obecně směřují k ještě lepší ovladatelnosti, plynulosti a zároveň bezpečnosti pohybu. Mohou být opatřena světelnou signalizací a detektorem překážek, aby nedošlo k úrazu, přihlíží se rovněž k bezpečnosti a odolnosti vůči vodě, nabízejí se důmyslné pohony k ovládání vrat.

Konfigurátor a inovativní design

Když si po poradě s odborníky budete jistí ve svých technických požadavcích a nakonfigurujete ideální řešení, věnujte stejnou pozornost i designu. Renomované značky přinášejí na trh pozoruhodné produkty. Značka Hörmann například nabízí inovativní metodu tisku různých dekorů na kov.

Prostor garáže využijte na maximum

Tipy a trendy

Značka Trido v posledních letech zaznamenala velký zájem ze strany architektů o tzv. „fasádní vrata“, jejichž hlavním znakem je shodný vzhled s fasádou domu. Firma Lomax zase jako první na českém i slovenském trhu zařadila do prodeje fólie Veka Spectral, které najdou využití u řady prvků pláště domu – garážových vrat, stínicí techniky či vchodových dveří.

Každopádně s ohledem na časový horizont, v němž se garážová vrata stanou neodmyslitelnou součástí celkové podoby domu (nebo jeho bezprostředního okolí), budete s konečným výsledkem o to více spokojeni. A také nezapomeňte na tolik skloňovanou udržitelnost: vaše nová garážová vrata mají být bezpečná, pohodlná a také neutrální z hlediska emisí CO2.

S tmavou barvou opatrně

Myslete ale také na to, aby správnou funkci nových vrat neomezil tzv. bimetalový efekt. Tento fyzikální jev známe z běžného života: tmavé barvy přitahují sluneční svit, a tudíž se více zahřívají. Čím tmavší barva je u garážových vrat použita, tím více přitahují sluneční paprsky, což zahřívá jejich venkovní povrch. Tento jev rozhodně nepodceňujte, protože během nejteplejšího období roku mohou sluneční paprsky rozpálit lamely garážových vrat až na 80 °C.

Zabraňte únikům tepla

Máte garáž přímo v domě nebo na něj garáž plynule navazuje? Nezapomeňte na tepelnou izolaci vrat. Jimi totiž může unikat značné množství tepla. To se projeví jak na teplotě a vlhkosti v garáži, tak i v přilehlých místnostech. Zateplení vám přinese úsporu nákladů na vytápění, zvýší komfort, současně také sníží hluk z ulice. Pokud vybíráte nová vrata, ohlídejte si normy tepelné propustnosti.

Na trhu jsou v nabídce tepelně úsporná garážová vrata. Díky o 50 % tlustším zatepleným panelům vrata zaručují výrazně vyšší ochranu před povětrnostními vlivy. Lze je využít i u nízkoenergetických domů.

Místo schválené garáže si postavili patrový domek. Úředníci nevěřili svým očím, černou stavbu nařídili strhnout

Tipy a trendy

Odolnost proti násilnému vniknutí

Garáže jsou často vyhledávaným terčem zlodějů. Není divu, že požadavky na bezpečnost garáží jsou čím dál větší. Bezpečnost garážových vrat je definovaná podle norem ČSN EN 1627 až ČSN EN 1630, které popisují 6 bezpečnostních tříd.

Garážová vrata by měla splňovat bezpečnostní třídu RC2. Třída RC2 znamená vyšší odolnost a základní průlomové zkoušky pro případ pokusu o vloupání. Certifikát je udělován na základě náročných testů a nezávislého ověření výrobku.

Kromě manuálního zabezpečení pomůže i moderní technologie, kdy se vrata či prostor garáže napojí na chytrou domácnost. Investovat lze do zabezpečovacích sad, pohybových čidel, ale i kamer.

Tip pro menší garáže

I když jsou dnes spíše žádanější sekční garážová vrata, stále existuje mnoho garáží, kam jsou vhodnější rolovací garážová vrata. Jde především o menší garáže nebo ty, u nichž je omezený prostor ke vstupu.

Bezpečná garáž je zákonná povinnost

V kotelnách a místnostech s olejovými nádržemi potřebujete dosáhnout maximální protipožární ochrany. Zákon předepisuje protipožární dveře i u garáží, a to v místě, kde jsou přechody do obydlených prostor domu. Na trhu jsou například multifunkční dveře, které lze upravit i pro ochranu před možnými zplodinami a zároveň tlumí hluk při startování. Opatřeny jsou bezpečnostní sadou proti nežádoucímu vniknutí do objektu.

Základní typy garážových vrat

  • Výklopná – jedno pevné křídlo, výklopný mechanismus.
  • Posuvná – křídlo ze (sekčních) panelů svisle, posun do strany.
  • Sekční – křídlo složené ze sekčních panelů, posun nahoru pod strop.
  • Rolovací – lamely se srolují do boxu nainstalovaného nad otvorem garáže.
  • Křídlová – vrata z křídel zavěšená na bočních (dveřních) pantech. Dálkové ovládání je častou výbavou garážových vrat, zvyšuje komfort i bezpečnost. Dnešní uživatelé už nemusejí u sebe vozit dálkové ovládání, ale vystačí si s mobilním telefonem a chytrou intuitivní aplikací.

Garážová vrata mají být nejen ozdobou, ale především neproniknutelnou bariérou

Tipy a trendy

Může se vám hodit na Firmy.cz: Prodej garáží

Může se vám hodit na Zboží.cz: Garážová vrata

Reklama

Související témata:

Související články

Bezpečí domova: myslete na sklep i garáž

Nejen obytná část domu, ale také technická místnost, kotelna, garáž či zahradní domek. Každý prostor a stavba mají svá specifika, která je třeba brát v potaz...

Vrací se trend volně stojících garáží

Garáže jsou obvykle pevnou součástí domu, ale v poslední době začínají být v oblibě opět samostatně stojící. Často přitom plní i jinou funkci, třeba plotu...

Výběr článků

Načítám