Hlavní obsah

Vrací se trend volně stojících garáží

Garáže jsou obvykle pevnou součástí domu, ale v poslední době začínají být v oblibě opět samostatně stojící. Často přitom plní i jinou funkci, třeba plotu pozemku. Důležité je rozhodnutí, jak prostor pro vůz správně situovat, záleží i na velikosti a tvaru pozemku, sklonu terénu.

Foto: Hörmann

Rolovací garážová vrata RollMatic se vejdou do každého garážového otvoru. Odpadá tak starost, zda je otvor pravoúhlý, zkosený či se segmentovým nebo kruhovým obloukem.

Článek

Garáž oddělená od obytných prostor má několik výhod: ekonomických i praktických.

Její stavba totiž vyjde levněji, není součástí domu a na výstavbu lze použít levnější materiály. Nemusí se zateplovat či vytápět, ušetří se tedy na jejím provozu.

Je třeba povolení?

Stavební povolení se odvíjí od velikosti garáže. U garáží nad 25 m2 je nutné získat jak územní rozhodnutí, tak stavební povolení. Garáže lze ovšem také k domu dodatečně přistavit. Podmínkou je, že pozemek musí být veliký.

Minimální rozměr garáže udává právní norma, která stanovuje, že mezi pevnou stěnou a bokem auta na straně řidiče by měla být mezera 75 cm a u spolujezdce potom 40 cm.

Foto: Lomax

Garáž, jež je součástí domu, poskytuje i prostor pro malou kutilskou dílnu. Pro majitele je rovněž komfortní vystoupit suchou nohu ze dveří svého auta.

Určitě je ale rozumné a v praxi oceníte, když budete prostor koncipovat vždy rozměrnější. Zvláště pokud vlastníte SUV, motorku nebo chcete do garáže umístit i sportovní vybavení.

Menší pozemek a garáž v domě

Tam je vhodné garáž připojit přímo k domu a obytné prostory přesunout do vyšších pater. Po majitele je příjemnější, že mohou suchou nohou vkročit do interiéru, nemusí zrána hned vycházet na mráz.

A když už máte vytápěný prostor, je dobré ho pojmout i jako dílničku. Myslete na vrata s kvalitními tepelně-izolačními vlastnostmi.

Co zloděje zdrží? Kvalitně ochráněná okna, dveře i garáž

Tipy a trendy

Z konkrétních hodnot odborníci doporučují soustředit se na tzv. součinitel prostupu tepla, který by se měl pohybovat kolem hodnoty 1,2 W/m2.K.

U takto pojatého místa na automobil je důležité dodržet technické předpisy. Mezi garáží a obytnou zónou musí být protipožární dveře. Nezapomínejte ani na výfukové plyny a celému prostoru zajistit odvětrávání.

V případě vytápěné či temperované garáže je nutná i ventilace. Ty, co nejsou vytápěné, potřebují průduchy. Odvádí i vlhkost, aby se pak následně na zdech netvořily plísně.

Pancéřovaná garáž se ze dne na den stala u sousedů žhavým zbožím

Tipy a trendy

Auto bez přístřešku?

Venkovní stání vyjde nejlevněji, ale auto není chráněno. Proto mu dopřejte alespoň variantu moderního přístřešku, který vypadá decentně a vyjde levněji než garážované auto.

Přístřešek auto chrání proti padajícímu listí, nepřízni počasí. Nánosům prachu, pylu či sněhu také spolehlivě odolá.

Foto: Bauhaus

Otevřená konstrukce dřevěného přístřešku nabízí lehký a přirozený vzhled. Přístřešek je stabilní, má dlouhou životnost díky speciální impregnaci dřeva pod vysokým tlakem.

Vchodové dveře v jednom stylu

Vstupní dveře musí ladit s typem garáže, vraty, přístřešku. A mít také bezpečnostní kování, jež zastaví zloděje. Vstupní dveře by měly vždy být osazené tříbodovým hákovým zámkem a bezpečnostní cylindrickou vložkou.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Všechny tři body hákového zámku jsou automaticky aktivovány již při zavření dveřního křídla. Tato funkce dokonale utěsní dveřní křídlo a rám současně ve třech bodech a je prevencí proti násilnému otevření.

Reklama

Související témata:

Související články

Trápení s bytem nad podzemní garáží

Velkoprostorové podzemní garáže jsou součástí většiny nových bytových domů. Byty v přízemí nad těmito garážemi mohou ale trpět několika neduhy. Tuto situaci...

Garážová vrata volte domu i autu na míru

Garážová vrata dostupná na trhu vyhoví rozličným požadavkům týkajícím se jejich optimálních rozměrů i designu. Typů vozů i způsobů využití garáže je totiž...

Výběr článků

Načítám