Hlavní obsah

Dům široký 3,5 metru nabízí čtyřčlenné rodině vše. Včetně garáže a střešního bazénu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po mnoha letech spoření si čtyřčlenná rodina mohla dovolit koupit malý a velmi úzký pozemek v Ho Či Minově Městě a postavit na něm dům. Ten měl obsahovat několik ložnic, obývací pokoj, kuchyň s jídelnou a garáž. To vše při maximální šířce 3,5 metru. Náročného úkolu se ujali architekti z místního ateliéru Story Architecture.

Foto: Lonton Studio

Díky umístění na střeše má rodina v bazénu naprosté soukromí

Článek

Velice úzký pozemek si pořídila rodina se dvěma syny v 7. městském okresu Ho Či Minova Města s tím, že by na něm chtěla postavit plnohodnotný dům se všem funkcemi a vybavením. Jeho šířka byla ovšem jen 3,5 metru. Oslovení architekti ale zvládli mnohem více, než se původně zdálo jako možné.

Dům navrhli s délkou 17 metrů a se šesti podlažími propojenými nejenom schodištěm, ale také výtahem. Právě umístění schodiště zaujme. Architekti jeho šachtu vložili až na samý konec domu, takže ponechává na každé výškové úrovni maximum volného místa.

Stěny světelné šachty jsou pak z pálených tvarovek, které umožňují volný průchod vzduchu i určitého množství světla. Do stěn navíc architekti vložili okna, která jsou dalším významným zdrojem světla v zadní části interiéru každého z podlaží.

Veliký stan, jímž prorůstá příroda. Originální stavba každého upoutá na první pohled

Tipy a trendy

Uspořádání jednotlivých funkčních zón domu je jednoduché a přehledné. Hned za vstupem je garáž, za ní pak už následuje vlastní obytný prostor tvořený obývacím pokojem, jehož součástí je i prostor obkládaný vyřezávaným dřevem vyhrazený pro rodinný oltář.

Nad obývacím pokojem je kuchyň s jídelnou. Další podlaží zabírají jednotlivé ložnice, přičemž každá má svou koupelnu. Ty jsou od spacího prostoru oddělené vždy jen prosklenou příčkou, aby nebylo nutné ubírat z obytné plochy zbytečné centimetry kvůli zdem.

Každá z ložnic má pak vlastní lodžii. Na úrovni horních dvou ložnic nezabírají však tyto lodžie celou šířku domu, ale sahají vždy jen do poloviny. Architekti tím dodávají čelní fasádě na zajímavosti a dynamice. Zároveň tak rodina může snadno využívat tento venkovní prostor ke vzájemné komunikaci.

Nejvyšší podlaží domu je ve skutečnosti jeho pochozí střechou, na níž je umístěn bazén. Rodina zde má tak nejenom zcela soukromý venkovní prostor, ale také výhled na město.

Jak uvádějí architekti, přáním otce rodiny bylo, aby mu vytvořili dům s nostalgickou atmosférou, kde by mohl konečně v klidu posedět nad kávou a rozprávět s ostatními členy rodiny a mohl si také najít práci, kterou by mohl vykonávat z domova.

Architekti k vytvoření domácké atmosféry použili i specifický materiál. Zejména přední část domu je obložena proužky z cihel z demolic jiných staveb a na mnoha místech uplatnili i dřevěné prvky v rustikálních barvách, které atmosféru přirozeně proteplují.

Tento dům na otáčení kolem své osy spotřebuje stejné množství elektřiny jako ventilátor

Tipy a trendy

Reklama

Související témata:
Atelier Story Architecture

Související články

Plovoucí dům má tvar stanu

Dům v podobě velkého áčkového stanu plovoucí na vodě může vypadat jako velmi romantické bydlení. Vietnamští architekti z ateliéru H&P Architects jej ale...

Výběr článků

Načítám