Hlavní obsah

Prostor garáže využijte na maximum

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chybí vám nová garáž? Než se pustíte do stavby, zvažte, jak budete garáž v praxi skutečně používat. Kromě auta v ní může najít trvalé místo i zahradní technika, sportovní vybavení, může tu být i kutilská dílnička. A pak je návrh projektu zcela jiný než původní zadání: mít garáž či přístřešek pro rodinné auto.

Foto: Bauhaus

Základové patky pro přístřešek by měly sahat do nezamrzající hloubky, tedy minimálně 60 cm.

Článek

Při návrhu garáže myslete i na budoucnost. Může přibýt motorka či skútr, další auto, třeba pro dospělého potomka. Zásadní je tedy užití, od něhož se pak odvíjí samotná velikost. Bude garáž či přístřešek pro jedno, či dvě auta? Jak velký pozemek máme k dispozici?

Namontováno za den

Klasické zděné garáže jsou minulostí. Oblíbené jsou montované garáže a přístřešky, které nabízejí rozmanité velikosti a pojetí: různě umístěné dveře, okna či garážovou bránu. Jejich předností je variabilita a rychlost. Montáž jednoduché garáže je hotová za 6–8 hodin, komplikovanější stavba do 24 hodin.

Foto: Oika

Garážová stání a garáže mají izolovanou střechu speciálními THP panely. Díky tomu mají větší stabilitu a pevnost. Střecha snese vysoké zatížení, což oceníte v horských oblastech.

Rady a tipy

  • Standardní délka přístřešku pro jedno auto je 5 m, šířka 3 m a výška 2,8 m. Myslete na rezervu, která by měla být minimálně jeden metr šířky a délky.
  • Příjezdová cesta má být snadno přístupná, dostatek prostoru oceníte při parkování i couvání.
  • Důležité je ohlášení stavby a získání stavebního povolení. V případě rozsáhlejších staveb nad 25 m2 musí být tato povinnost splněna. Povolení na přístřešek se získá jednodušeji než např. pro výstavbu garáže.
  • Základní deska musí být pevná, vodorovná plocha, používá se betonová nebo zámková dlažba. Ale není nutná jen deska. Úspornější variantou jsou základové patky.
Foto: Hornbach

Přístřešek se montuje rychle a snadno. Dřevo bude v porovnání s hliníkovou konstrukcí vyžadovat pravidelnou údržbu, ale mnozí mu dají přednost.

Každá stavba, stejně tak i montovaná, potřebuje mít dobré základy. Ty se musí připravit předem, ještě před vlastní montáží. Svěřte tuto část raději spolehlivé stavební firmě, rozhodně se při výběru nerozhodujte podle ceny. Ty velmi nízké jsou podezřelé. Nekvalitně provedená práce či neodpovídající materiál se později projeví na nízké životnosti podkladu.

Garáž si můžete navrhnout sami na konfigurátoru. Pohrajete si s kombinací prvků. Nabídka je pestrá: vybírat lze typ garáže, rozměry, barevnost, typ střechy, garážová vrata a doplňky.

Foto: Gardeon

Rychlá výstavba v kombinaci s odolností je výhodou. Robustní ocelová konstrukce má tloušťku stěn jen do 50 mm. Je stabilní a zároveň přináší úsporu místa.

Anketa

Je podle vás lepší přístřešek, nebo garáž?
Přístřešek
14,9 %
Nejsem vyhraněným zastáncem jedné varianty
4,6 %
Garáž
80,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1178 čtenářů.

Garážová vrata mají být nejen ozdobou, ale především neproniknutelnou bariérou

Tipy a trendy

Reklama

Související články

Bezpečí domova: myslete na sklep i garáž

Nejen obytná část domu, ale také technická místnost, kotelna, garáž či zahradní domek. Každý prostor a stavba mají svá specifika, která je třeba brát v potaz...

Výběr článků

Načítám