Hlavní obsah

Garážová vrata mají být nejen ozdobou, ale především neproniknutelnou bariérou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co chybí v domácnosti nejvíce? Ženám dostatek úložných prostor a mužům komfortní garáž. Pokud to lze, nešetřete na metrech. V rodinách jsou dnes běžná dvě auta, časem se může objevit i motorka, kola, lyže, sportovní vybavení. Příjemná je i malá dílnička s nářadím.

Foto: Vekra

Garážová vrata slaďte s okny a vchodovými dveřmi odstínem i použitým materiálem.

Článek

I když máte venkovní zastřešené stání pro auto, což je operativní a pohodlné, vnitřní prostor garáže zachovejte velkorysý. Je to cenný prostor, který vnímejte i jako možný vstup do domu. Dominantní jsou přitom vrata: mohou být sekční, posuvná, rolovací nebo složená ze dvou křídel.

Vrata bezpečná, kvalitní a krásná

Bezpečná: nepodceňte jejich výběr. Garážová vrata jsou choulostivým místem a častým vstupem pro zloděje, které láká drahé vybavení. Proto jsou vybavena množstvím bezpečnostních pojistek, aby nedošlo k úrazům a poškození movitých věcí. Vrata musejí splňovat české bezpečnostní normy.

Kvalitní: také z hlediska teploty, a to zejména v zimě, jsou prostorem, kudy může unikat drahocenné teplo. Jestliže budete garáž využívat i jako dílnu, je opravdu důležité vybrat zateplená vrata. Nekvalitními garážovými vraty může unikat až 20 % tepla. Navíc mráz umí poškodit i uložené věci, špatná izolace způsobuje hromadění vlhkosti a vznik plísní.

Krásná: garážová vrata bývá zvykem designově sladit s okny a vstupními dveřmi (slaďte odstín i materiál) a pláštěm fasády. Důraz by měl být kladen na jednoduchost a eleganci, snažte se vyhnout sytým odstínům, extravaganci. Aby vrata nepůsobila fádně, nabízejí se v mnoha variantách prolisů, které pohledově „rozbijí“ plochu. Vrata zaujímají velkou plochu a přitahují oko na první pohled.

Rady & tipy

  • Dobře nastavená vrata v ručním režimu při otevření přibližně do jednoho metru výšky nad zem zůstanou viset: ani nepadají, ani nestoupají.
  • Montáž vrat je výhodná, když už je hotová podlaha. Jinak je nutné vrata v požadované výšce podložit.
  • Dodavatel by měl pravidelně jednou ročně provést revizi vrat. Ta spočívá v kontrole chodu, seřízení, vyčištění drah a pantů.
  • Při montáži garážových vrat dbejte na geometrickou přesnost otvoru a povrchu stěn a také na dostatečnou nosnost dotčených ploch.
  • Garážová vrata lze přizpůsobit pro motorku nebo čtyřkolku (možnost pootevření pro pohodlný průjezd).

Sekční vrata jsou nejoblíbenější

Největší oblibě se mezi majiteli garáží těší sekční vrata. Proč? Jejich podstatnou výhodou je úspora místa, protože při otevření vyjedou pod strop a v otevřeném stavu zabírají minimum místa. Sekční garážová vrata se skládají z jednotlivých navzájem spojených panelů, které mají sílu 42 mm nebo 67 mm, jež jsou určena pro pasivní a nízkoenergetické domy.

Pohyb vrat je komfortně řešen motoricky nebo dálkovým ovladačem, ale lze ho doplnit i o ruční otevírání, záložní zdroj a zámeček pro případ výpadku proudu.

Vrata lze na přání doplnit o integrované dveře. Garáže bez oken můžete prosvětlit prosklenými panely. Vrata samozřejmě mají i bezpečnostní pojistku, která při zavírání detekuje případnou překážku.

Dílnička v garáži

  • Pověsit doma obraz, seskládat poličku, opravit poškozený nábytek či jakoukoliv drobnost v domácnosti. To vyžaduje kromě šikovných rukou mít k dispozici nářadí a místo na možnou renovaci. Do základní kutilské výbavy patří sada plochých a křížových šroubováků, nástrčných klíčů, kladivo, kombinačky a kleště. A vrtačka, která zvládne materiály od dřeva, sádrokartonu až po cihly. V garáži můžete využít speciální rádio, které zvládne prašné prostředí, vodu i případný pád.

Osazení garážových vrat

Existují dva základní způsoby, jak osadit garážová vrata: do otvoru nebo na otvor. O konkrétním způsobu rozhoduje montážní technik na základě stavební situace.

Při montáži na otvor se garážová vrata kotví z vnitřní strany místnosti a kostra vrat rámuje otvor po jeho obvodu. Samotná vrata jsou při pohledu zvenčí mírně zapuštěná. Pro tento způsob osazení musí být zevnitř kolem otvoru dostatek místa, ideálně alespoň 100 mm. Je ale třeba počítat se snížením hloubky garáže. Výhodou tohoto postupu jsou menší tepelné ztráty.

Když kolem otvoru zbývá méně než 60 mm - a také často při rekonstrukcích - využívá se montáž vrat do otvoru. Garážová vrata se kotví do ostění a nadpraží v otvoru a z vnější strany tvoří jednu rovinu s povrchem zdi. Zůstane tak zachovaná původní hloubka garáže téměř beze ztráty centimetru. Při tomto postupu lze překrýt původní rám starých vrat bez zednického zapravení. Nevýhodou je snížení výšky a šířky otvoru a také horší tepelně izolační vlastnosti po obvodu vrat.

Anketa

Používáte garáž také jako dílnu?
Ano, také.
70,1 %
Jen minimálně.
17,5 %
Ne, nikdy.
12,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 97 čtenářů.

Místo schválené garáže si postavili patrový domek. Úředníci nevěřili svým očím, černou stavbu nařídili strhnout

Tipy a trendy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám