Hlavní obsah

Dvojice domů si je v mnohém podobná, přesto je každý jiný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvojici rozdílných, a přesto tolik si vzájemně podobných domů navrhli architekti z britského ateliéru Studio Saxe v přímořském městečku Santa Teresa v Kostarice. Jejich zdobným a zároveň velmi důležitým prvkem jsou panely z teakového dřeva, které polootevřené prostory chrání před nepříznivým počasím i sluncem.

Foto: Andres Garcia Lachner

Přízemní dům nese název Naia One a má ložnice rozmístěné okolo společenské zóny.

Článek

Majitelka pozemku, který je nedaleko pláže, si přála postavit hned dva domy. Angličtí architekti, kteří mají na Kostarice svou pobočku, vymysleli způsob, jak tento úkol splnit a přitom se vyhnout až příliš jednoduchému řešení založenému na vytvoření dvou zcela identických staveb.

Namísto toho navrhli dva zcela unikátní domy s celkovou užitnou plochou 595 m², které se už na první pohled liší tím, že jeden je přízemní a druhý patrový. Také jejich půdorysy jsou odlišné, ovšem co je naopak propojuje, je architektonický styl.

Obě stavby (nazvané Naia One a Naia Two, tedy Naia Jedna a Naia Dvě) mají lehký ocelový skelet, který nese lehkou konstrukci společenských částí a propojuje je s poněkud „solidnějšími” betonovými bloky, v nichž jsou uloženy ložnice.

Foto: Andres Garcia Lachner

Dvojice domků na jednom pozemku má velmi podobné uspořádání.

Foto: Andres Garcia Lachner

Společenskou zónu domu nazvaného Naia Two (Naia Dvě) tvoří v podstatě zastřešená terasa.

Společným prvkem jsou střechy s hodně dlouhými přesahy stínícími interiéry. Rovněž tak jsou společným prvkem čistě bílé fasády betonových boxů střídající se s perforovanými panely z teakového dřeva. (Materiál byl natěžen ze znovu osázeného teakovníkového lesa.) A společným prvkem je rovněž styl společenských prostorů, které jsou řešeny jako částečně otevřené, takže přechod mezi nimi a zahradou je neznatelný.

Majitelka si nechala upravit dům tak, aby v něm mohla cvičit jógu

Tipy a trendy

Architekti se při návrhu domu soustředili nejenom na vybudování domků, které nabídnou příjemné prostředí k odpočinku a setkávání s přáteli, ale měli na mysli i jejich udržitelnost. Proto jsou jejich společenské zóny větrané a chlazené pouze přirozeně proudícím vzduchem, velké plochy střech slouží k zachycení vody, která je pak využita k zavlažování zahrady, solární panely zajišťují ohřev vody.

Anketa

Máte také část domu otevřenou?
Ano, máme.
13,8 %
Možná by se to dalo tak nazvat.
11,4 %
Nemyslím si.
8,5 %
Ne.
66,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 246 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám