Hlavní obsah

Majitelka si nechala upravit dům tak, aby v něm mohla cvičit jógu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Učitelka jógy z brazilského Eldorado do Sul si nechala upravit svůj dvoupodlažní dům tak, aby v něm měla více místa pro cvičení se svými studenty. Úkolu se ujali architekti z ateliéru Stemmer Rodrigues a projekt nazvali příznačně - Ananda House, tedy Dům nejvyšší blaženosti.

Foto: Lucas Franck/NMLSS

Dům příchozího vítá tajemně poloprůhlednou křivkou skleněné stěny.

Článek

Název domu, jenž je převzat z názvu jedné z pozic jógy, přímo odkazuje na přání majitelky proměnit svůj domov ve světlý prostor, ve kterém může žít a přijímat studenty na hodiny cvičení a meditace.

Dům stojí na pozemku o rozloze 600 metrů čtverečních. Jedním z nejvýraznějších prvků, který v rámci proměny přibyl, je obloukovitě stáčející se skleněná stěna, jejíž částečná průhlednost láká k hádankám, co je asi za ní.

„Přivítání čeká již u hlavního vchodu, kde opěrné pilíře napodobují přírodní kmeny stromů, zatímco skleněné prvky rámují prostor věnovaný meditaci a józe,“ vysvětluje Ingrid Stemmerová, spoluzakladatelka ateliéru Stemmer Rodrigues.

Interiér stavby, jež zabírá na pozemku 350 čtverečních metrů, je rozdělen do dvou podlaží, přičemž v přízemí je společenská část tvořená obývacím pokojem, kuchyní a jídelnou. S ní uvnitř domu hned sousedí již zmiňovaná místnost pro hodiny jógy. Naopak, z druhé strany je z jídelní zóny plynulý přechod na mramorem dlážděnou terasu na zahradě, kde je BBQ kout.

Právě posezení venku je jako stvořené pro setkávání s přáteli a povídání si s nimi při něčem dobrém k snědku.

Dům s vyhlídkou a nekonečným bazénem používá rodina jen část roku, přesto láká k celoročnímu pobytu

Tipy a trendy

Horní podlaží si mezi sebou rozdělila trojice ložnic, které mají všechny přístup na horní terasu, která je na střeše cvičebny.

Mezi použitými materiály vynikají na stavbě především pohledový beton, dřevo a sklo.

„Dřevěné latě pokrývají fasádu horního podlaží před soláriem. Tam přinášejí nejenom více pohodlí a soukromí do intimních prostor, ale zároveň navozují rovnováhu v designu fasády,” vysvětluje Luciana Medeirosová, koordinátorka projektu.

Anketa

Máte doma také místnost na meditaci či jógu?
Ano, bez toho by to nešlo.
17 %
Měli jsme, ale už ji nemáme.
2,4 %
Plánujeme ji vytvořit.
5,5 %
Ne, není na ni dost prostoru.
26,9 %
Ne. K ničemu by nám nebyla.
48,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1054 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám