Hlavní obsah

Rodina se stala dobrovolně pokusnými morčaty - bydlí v domě pod kupolí

Novinky, Jana Nesvadbová

Dobrovolně se příslovečnými pokusnými morčaty rozhodla stát ruská rodina Jefremových. V tvrdých podmínkách ruské severní oblasti v okolí Jakutska testuje možnosti úspornějšího a pohodlnějšího bydlení v domě pod kupolí z PVC.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Rodina na Dálném východě testuje život v domě zakrytém obří kupolíVideo: Reuters

 
Článek

Rodina Jefremových, konkrétně Alexandr, jeho žena Aina, jejich dcera a kočka žijí v přízemním dřevěném domku asi 40 kilometrů od Jakutska. Jejich příbytek je uschovaný pod deset metrů vysokou kupolí z PVC. V nezvyklém obydlí na počátku března vystřídali předchozí obyvatele.

Glasir - zázračný strom, jenž plodí ovoce i zeleninu

Tipy a trendy

I oni mají stejný úkol. Během života v domě pravidelně odečítají teplotu ve všech místnostech a zaznamenávají své zkušenosti prostřednictvím video blogu. „Celkově se nám tu líbí,” říká Alexandr, jenž pracuje jako učitel v autoškole.

Jak uvádí agentura Reuters, experiment probíhá od prosince 2019 a jeho cílem je zjistit, jak kupolovou konstrukci ovlivní extrémní teploty v oblasti, kde rtuť pravidelně klesá pod -40 °C. A naopak, autoři projektu rovněž sledují, jak kupole ovlivňuje spotřebu energie v domě, chování permafrostu pod ním, i duševní a fyzickou pohodu jeho obyvatel.

Podle jednoho z organizátorů experimentu, děkana Severovýchodní federální univerzity Dmitrije Filippova, když teploty v Jakutsku klesly na -50 °C, teplota pod kupolí byla -34 °C. Rozdíl teplot připisuje energii ze slunce nahromaděné pod kupolí během dne a teplu vycházejícímu z domu.

Každé ráno jiný výhled z okna. Luxusní vila nabízí to, co žádný jiný dům

Tipy a trendy

Výzkum probíhá společně mezi Severovýchodní federální univerzitou a IT skupinou Sinet. Pokud se experiment ukáže jako úspěšný, je možné, že se bydlení pod kupolí v severovýchodní oblasti Ruska rozšíří.

Anketa

Lákalo by vás bydlet s rodinou v rámci experimentu po jistý čas v nezvyklých podmínkách?
Ano, moc. Byl by to zajímavý zážitek pro všechny.
59,5 %
Možná, ale raději bez rodiny.
7,5 %
Rodina by asi chtěla, ale já ne.
1,8 %
Tím si nejsem vůbec jistý/á.
4,9 %
Raději ne.
7 %
V žádném případě. My máme rádi to své.
19,3 %
Celkem hlasovalo 4396 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám