Hlavní obsah

Dům ve Valencii se vtiskl mezi okolní zástavbu a vydobyl si i prostor pro vlastní dvorek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ne velmi nepravidelném pozemku v Alaquas ve Valencii navrhli architekti ze španělského ateliéru Mano de Santo – Equipo de Arquitectura velmi jednoduše řešený dům, který nadchne milovníky minimalismu. Nechybí mu nic podstatného a není v něm nic nadbytečného. Na stísněném prostoru má dokonce i vlastní dvorek s vířivkou.

Foto: Diego Opazo

Vedle bazénu je umístěna venkovní kuchyň.

Článek

Na pozemku z obou stran svíraném již existujícími domy si majitelé přáli mít dvoupodlažní dům s malým dvorkem. A rovněž chtěli, aby dům byl co nejvíce vizuálně i fyzicky propojený s tímto dvorkem a interiér tak získal na prostornosti.

Architekti proto celou nezastavěnou část parcely obehnali bílou zdí, která zajišťuje soukromí před okolními domy, a vytvořili tak malé nádvoří, do kterého orientovali zeď domu. Ta je na úrovni obou podlaží prakticky celá prosklená. Na úrovni přízemí pak lze exteriér a interiér díky posuvným oknům propojit.

Uspořádání domu tím pak bylo celkem logicky dané. Přízemí slouží jako denní zóna rodiny, v níž je propojena kuchyň, jídelna a obývací pokoj, to vše uloženo na půdorysu ve tvaru písmene L. Zbývající část přízemí pak zabírá garáž pro dva vozy, z níž vedou dveře do zádveří. V patře jsou tři ložnice. Hlavní má nejenom balkon směřující nad dvorek, ale také vlastní šatnu a koupelnu. O druhou koupelnu na patře se dělí zbývající dvě menší ložnice. Kromě nich je v horním patře také prádelna, která má vstup na vlastní maličkou terasu. Ta je určená k sušení prádla.

Dům, jenž na pozemku zabírá 185 m2, se směrem do ulice tváří dosti uzavřeně, což má dva důvody. Prvním je soukromí majitelů, druhým pak snaha architektů přizpůsobit se architektonickému jazyku okolní zástavby. I proto architekti dům na straně do ulice uzavřeli šikmou střechou s prejzovou krytinou a na fasádě použili čistě bílou omítku v kombinaci s kamenem. Patrně i proto nazvali projekt Casa Colón, což lze volně překládat jako Dům bílý jako chléb.

Vlastní nádvoří má hned několik funkcí. Jednak rozšiřuje interiér domu v teplých dnech, jednak umožňuje důkladné větrání, rovněž tak je zdrojem přirozeného osvětlení a zároveň díky bazénu zmírňuje teplotu venku před domem.

Anketa

Líbí se vám nápad doplnit dům dvorkem s bazénem?
Ano, já bych si to zařídil/a také tak.
47,5 %
Ujde to.
5,4 %
Já bych tam spíš chtěl/a klasickou zahrádku se zelení.
44,8 %
Raději bych to zastavěl/a celé.
2,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 223 čtenářů.

Nevěřili byste, že jde o stejný dům. Stojí na rohu dvou ulic a do každé nastavuje zcela jinou tvář

Tipy a trendy

Architekti proměňují staré nádraží v zelené plíce města

Tipy a trendy

Reklama

Související témata:
Studio Mano de Santo
Alaquàs

Související články

Výběr článků

Načítám