Hlavní obsah

Proměna dodala klasickému městskému bytu dramatické barevné akcenty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Maximálně otevřený a prosvětlený prostor s dramatickými barevnými akcenty – tak by se dala ve zkratce shrnout proměna, kterou prošel jeden z klasických městských bytů v centru španělského Madridu.

Foto: Miguel de Guzmán a Rocío Romero, Imagen Subliminal

Aby byl celý byt skutečně vzdušný, volili autoři především světlé a v některých místech i poloprůhledné materiály.

Článek

Díky své ustálené struktuře jsou madridské byty poměrně předvídatelné. Systém nosných zdí je zpravidla rovnoběžný s vnější fasádou a obklopuje několik vzájemně izolovaných a velikostně různorodých místností propojených chodbou.

Obdobný stav byl také výchozím bodem této realizace, ve které jednu ze zásadních rolí sehrály zářivé barvy.

Staromládenecký byt je umístěn ve třetím patře jedné z bytových budov v madridské čtvrti Malasana. Je přitom dost zajímavý svou délkou – měří celých 21 metrů! Využít této zásadní charakteristiky a proměnit ji v plus se stalo hlavním záměrem rekonstrukce pod taktovkou Gonzala Parda z madridského studia gon architects a architektky Any Torresové.

Půdorys, kterému dali vzniknout, je výsledkem absolutního vyprázdnění původního prostoru, na které navázala rafinovaná přestavba. Nová koncepce prostoru je plná světla a skvěle funguje v mezích původní prostorové strategie nosných stěn.

Typický systém sousedících místností je v rámci realizace svým způsobem zachován, každé z nich je však dopřán mnohem větší prostor, a co je zásadní, jsou vzájemně podstatně lépe propojeny.

Foto: Miguel de Guzmán a Rocío Romero, Imagen Subliminal

Pohovka v rámci interiéru není nijak dominantní – má spíše drobnější rozměry a oproti zbytku vybavení i méně nápadné barvy.

Vzniklá bytová dispozice tak v rámci madridské architektury vyniká svým volným a plynulým domácím prostorem. V jeho mezích pak autoři konceptu vytvořili jednotlivá scénografická stanoviště zasvěcená základním životním akcím – vaření, spánku, odpočinku, práci i péči o tělo – a v bytě tak vytvořili pozoruhodnou atmosféru.

Za využití rozměrných ploch sytých barev a vhodného osvětlení proměnili dříve tmavé kouty v jednotlivé divadelní scény představení života.

Foto: Miguel de Guzmán a Rocío Romero, Imagen Subliminal

Původní nosné sloupy zafixované vnější konstrukcí tvoří optický přechod mezi kuchyňskou a jídelní zónou.

Vznikla tak modrá kuchyň, žlutá koupelna a červený prostor pro odpočinek. Domácí scénografie je korunována jednotnou podlahou z masivního dřeva, a majiteli Carlosovi tak pomáhá držet tu správnou hladinu domácího funkcionalismu.

Anketa

Líbí se vám výrazné barvy v interiéru?
Ano, nevýrazné odstíny u mě nemají šanci.
15,1 %
Jak kde, ale zcela proti nejsem.
57,6 %
Ne, přijde mi to jak u cirkusu.
27,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 238 čtenářů.

Jak to vidí architekt

„Světlo je jedním ze základních elementů, se kterým jako architekti pracujeme. Nestačí ho jen vzít v potaz, když připravujeme nějaký projekt. Je to samostatný parametr, který má zásadní vliv na organizaci a výslednou konstrukci celé budovy,“ prozradil Gonzalo Pardo.

Architekti rekonstruovali podkrovní byt, citlivě a s nádechem jemné elegance

Tipy a trendy

Se svým týmem má za sebou řadu realizací, které zpravidla září barvami nápaditě umístěnými v prostoru.

Autor: Sabina Bařinová, www.modernibyt.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám