Hlavní obsah

Dům dvou tváří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový, netradičně řešený dům si s manželem pro svou rodinu postavila architektka Veronika Zimková. Parcelu nijak složitě nehledali, tak nějak k nim prý „přišla sama“ a za dva roky od dokončení vlastního projektu už s rodinou bydleli.

Foto: Jiří Ernest

Dominantním prvkem v podkroví je knihovna vyplňující celou plochu štítové zdi.

Článek

Parcela, na které dům stojí, se nachází ve staré zástavbě v Brně-Bystrci. Rozloha pouhých 173 metrů čtverečních ve svažitém terénu s pětimetrovým převýšením představovala výzvu hned od počátku. Na to by si jen tak někdo netroufl. Ale protože je Veronika architektka, přetavila zdánlivou nevýhodu v přednost, která definuje charakter celého domu.

Slovo architektky

„S ohledem na svažitý terén jsem musela k projektu přistoupit opravdu netradičně. Z ulice stavba vypadá jako normální třípodlažní dům se sedlovou střechou. Z druhé strany se dům tváří jako jednopodlažní s velkou terasou, která přechází do zahrady. Zastavěná plocha tvoří polovinu parcely. Nezastavěná část parcely je překryta v úrovni třetího patra výše zmíněnou terasou, která rozšiřuje obytnou plochu domu. Pod terasou se nachází původní sklep a retenční nádrž na dešťovou vodu,“ popisuje architektka.

Byt v jedenáctém podlaží nabízí panorama minimalismu

Tipy a trendy

„Do přízemí jsem umístila samostatný ateliér a dále prostornou garáž. V druhém podlaží se nachází manželova pracovna, zázemí domu a ložnice s šatnou. V podkroví, které je velkoryse otevřené na terasu, je obývací pokoj s kuchyňským koutem, jídelnou a dětský pokoj. Na projektu je také atypické, že se dětský pokojík nenachází u ložnice rodičů v klidové části domu, ale je v podkroví u hlavního obytného prostoru. To vychází ze zvyklostí naší rodiny, protože v podstatě žijeme v obýváku a sedm měsíců v roce i na terase, která z něj ústí,“ vysvětluje architektka.

Minimalisticky a prakticky

Interiér měl být jednoduchý a nadčasový, aby se brzy neokoukal. Je pojatý také velmi jednoduše, což dovoluje postupné doplňování či obměňování zařízení. Důležitým kritériem byla pro architektku i snadná údržba domu. Proto jsou veškeré prostory více méně minimalistické v materiálovém a barevném složení – bílá, dub, smrk, travertin a beton.

Velký důraz kladla i na úložné prostory. Vyřešila je vestavěnými skříněmi v chodbě, v dětském pokoji, šatnou v ložnici a také malým skladem v druhém podlaží. Veškerý nábytek je vyrobený na míru podle architektčina návrhu.

Dominantní je v podkrovním prostoru bílá knihovna, která vyplňuje celý štít. Na ni navazuje kuchyň v kombinaci bílé barvy a dubu. Teplo vnáší do velké otevřené podkrovní místnosti smrkové obložení. Nábytku zde najdete minimum.

V jídelní části je dřevěný stůl značky Ton, doplněný repasovanými retro židlemi. Obývací část vymezuje sedačka zakoupená v Ikee. Nehledejte televizi, tu zde nahrazuje stahovací promítací plátno a velké okno s výhledem na zabydlenou terasu. Celý interiér hezky propojuje dubová podlaha.

Technické údaje:

Rodinný dům je v pasivním standardu s rekuperací.

Užitná plocha: 195 m2 včetně garáže a ateliéru

Zastavěná plocha: 89 m2

Topení: plynový kondenzační kotel, teplovodní podlahové vytápění

Okna: dubové rámy s trojsklem (www.janosik.cz)

Stínění: screenové předokenní rolety

Omítka: fotokatalytická omítka

Terasa: dubová masivní prkna

Architekti: Magion Architekti

Autor: Lucie Martínková, www.bydlenimagazin.cz

Zdařilá rekonstrukce domu po babičce probíhala podle vlastního tempa majitelky

Tipy a trendy

Může se vám hodit na Firmy.cz: MAGION ARCHITEKTI, Ing. arch. Veronika Zimková

Reklama

Výběr článků

Načítám