Hlavní obsah

Dřevostavbu zdobí modřínová fasáda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mladý pár snil o prostorném bydlení a velké zahradě. Dnes obývá dvoupodlažní dřevostavbu s dětmi a se psem. Volný čas všichni rádi tráví na terase i v blízkém ovocném sadu.

Foto: Milan Hutera

Doplňkové stavby s rodinným domem spojuje stříška nad hlavním vchodem. Střechu pokrývá skládaná krytina šedé barvy. Vikýře oken chrání falcovaný plech z titanzinku

Článek

Rozlehlá parcela se nachází na okraji menšího města, na rozhraní obytné zóny a zahrádkářské kolonie. Atypický pozemek odděluje od komunikace řada domů. Je přístupný po vlastní cestě a obklopený převážně zahradami. Umístění a orientace domu se tak nemusely podřizovat okolní zástavbě.

Originální tvar i vzhled

K lehce archetypálnímu rozmístění objektů na pozemku do tvaru L návrháře inspirovala velká zahrada s ovocnými stromy. Hmoty domu a garáže jsou na sebe kolmé, mezi stavbami vznikl úzký průchod, takže se obytná zahrada s terasou nachází v soukromí.

Nepodsklepená dřevostavba má klasickou sedlovou střechu s výraznými vikýři prosvětlujícími podkroví. Do nejdůležitější obývací místnosti proniká přirozené světlo ze dvou stran. Nachází se v srdci budovy, na křížení podélného a příčného koridoru stavby. Přes galerii v podkroví je pak tento hlavní obytný prostor otevřen do krovu a propojuje v tomto místě interiér také vertikálně.

Z bytu 1+1 v pražských Vršovicích architekti vytvořili plnohodnotné 2+kk

Tipy a trendy

Fasáda sestává z modřínových palubek klasického profilu, ošetřených UV lazurou a kladených horizontálně. Místy, např. u hlavního vchodu, kontrastují fasádní desky v bílé a černé barvě. Fasáda garáže je rovněž z modřínových palubek s UV lazurou, ovšem zde jsou kladeny vertikálně. Plastová okna s probarveným povrchem zvenku neruší výsledný dojem. Vstupní dveře jsou dřevěné v oboustranně modrém provedení s prosklením. Interiérové dveře majitelé zvolili bílé a hladké.

Dispozice interiéru

V přízemí přechází vstupní a technická část v obytnou. V zadním úseku domu je situována ložnice rodičů, oddělená šatnou a koupelnou. Velkou prosklenou plochou směřuje do nejklidnější části pozemku. Všechny ostatní místnosti se postupně řadí podél vnější terasy a umožňují vkročit do obytné zahrady.

V podkroví se nad vstupní částí nacházejí dětské pokoje. Nad ložnicí rodičů je umístěna druhá koupelna a pracovna, která se využívá i jako příležitostný pokoj pro hosty. Velké okno tohoto prostoru má snížený parapet a je orientováno k nejhezčím výhledům do krajiny.

Údaje o stavbě

  • Užitná plocha: 135,2 m2 (1. NP - 80,5 m2, 2. NP - 54,7 m2)
  • Konstrukce: svislá nosná konstrukce z velkoformátových komponentů lepených z masivního smrkového dřeva, obvodové stěny a vnitřní ztužující příčky z dřevěných panelů
  • Střecha/krokve: KVH řezivo s vloženou minerální izolací
  • Vytápění: elektrické přímotopy, doplňkově krbová kamna
  • Ohřev TUV: elektrický zásobníkový ohřívač vody
  • Podlahy: třívrstvé dřevo, keramická dlažba
  • Autoři: Prodesi/Domesi (Václav Zahradníček, Klára Vratislavová)
  • Projektant: Josef Tománek

Býval zde taneční sál. Z místnosti s půlkruhovým půdorysem a ohromným oknem je moderní bydlení

Tipy a trendy

Může se vám hodit na Firmy.cz: Domesi, Prodesi

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám