Hlavní obsah

Domácí pracovna má být kreativní a zdravá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prostor, v němž trávíme pracovní den, ovlivňuje psychiku, výkon i fyzické zdraví. Věnujeme proto pozornost nejen základnímu vybavení, ale také důležitým detailům, jako jsou dostatek světla i míst k ukládání.

Foto: Ikea

Víceúčelový stůl se sklopnými deskami se dvěma až čtyřmi místy nabízí i úložný prostor. Cena 5490 Kč

Článek

Sterilní monochromatické pracovní místo může zdánlivě vést k nerušenému soustředění, jenže po čase zjistíme, že myšlení určité podněty potřebuje. Podle vlastního vkusu se obklopíme barevnými, dekorativními i užitečnými prvky, které podpoří produktivitu i kreativitu.

Zapojíme obrazy, zelené rostliny, suvenýry z dovolené, pestrobarevné regály, zkrátka vše, čím dodáme domácí kanceláři vizuální dynamiku i přívětivou atmosféru.

Při zařizování platí „všeho s mírou“, aby výsledný efekt nebyl chaotický a rušivý nebo přímo naváděl k relaxaci!

Dětskému pokoji kralují hry a bezpečí

Tipy a trendy

Světlo je vhodné raději přírodní

V pracovně potřebujeme světelné podmínky podporující zvýšené soustředění, nikoli usínání. Ideální je kout v blízkosti okna, přičemž denní světlo bude na desku stolu dopadat pravákům z levé strany a levákům ze strany pravé.

Ve večerních hodinách je nejdůležitější bodové osvětlení pracovní plochy v kombinaci s centrálním osvětlením. Ostrý světelný přechod mezi místem kolem počítače a tmou v bezprostředním okolí není žádoucí, zrak jím dost trpí.

U umělého osvětlení vsadíme na vyšší barevnou teplotu, tzn. chladné bílé světlo, které nás udržuje svěží. Trh nabízí svítidla umožňující regulaci teploty barev, takže ke konci pracovní doby, kdy se třeba věnujeme vyřizování e-mailů, snížíme barevnou teplotu na teplou bílou.

Při volbě množství osvětlení zohledníme barvu pracovní plochy stolu. Čím je tmavší, tím by mělo být osvětlení intenzivnější.

Neopomeňte podpěrky pro klouby

Riziko zánětů karpálních tunelů či poruch oběhového systému zmenšíte, když zvážíte podpěrky pro klouby. Pro správné uchopení myši vyzkoušejte např. gelovou podložku, nohám zase poslouží ergonomická opěrka chodidel, která zajistí správný úhel kolen.

Stůl a židle na míru

Správná ergonomie napomáhá prevenci bolestí zad a šíje. Investujeme tudíž do pracovního stolu a židle, které odpovídají individuálním potřebám a tělesné konstituci. Nejlépe je vyzkoušíme na vlastní kůži ještě před zakoupením.

Stůl musí být dostatečně velký a má poskytovat optimální prostor pro nohy a kolena. Plusem je výšková nastavitelnost, takže můžeme pracovat i vestoje. Polohovat lze i některé pracovní desky, pod nimiž se obvykle nachází úložný prostor.

Pracovat, cvičit a šetřit energii zároveň? S novým designovým kouskem to jde

Tipy a trendy

Základními kritérii pro židli jsou nastavitelná výška i poloha sedáku, zádové opěrky a opěrky rukou. Obzvlášť důležitá je dostatečná opora beder.

Existují židle nabízející tzv. dynamické sezení se synchronní mechanikou a bočním nastavením přítlaku zádové opěry. Pozor však na dostatečnou stabilitu takové židle. U drtivé většiny židlí se setkáme s rozpětím nosnosti 50-125 kg tělesné hmotnosti. Výjimkou není ani 150 kg.

Alternativní doplňky

Vedle práce vestoje u výškově nastavitelného stolu se stále častěji prosazuje stanice Walk-and-Work. Jde o spojení chodicího pásu, puštěného ovšem na minimální rychlost, se stolkem s výše umístěnou pracovní plochou. Lehký pohyb může zvýšit hladinu energie a podpořit koncentraci. Vyplatí se, když se potřebujeme v hlavě vrátit k předchozím myšlenkovým krokům, k proběhlým událostem či vyřešit „zaseklý“ problém.

Na půl hodinky můžeme vyměnit židli za fit ball, který podporuje cirkulaci krve i lymfy v těle. Podobnou službu prokáže dynamická podložka umístěná na sedáku židle.

Kdo má v pořádku kolena, využije klekačku. Sedíme na ní s ohnutými koleny, což podporuje přirozené držení páteře a mírní tlak na bedra.

Sedíte správně?

  • Držte záda rovně a opírejte se o zádovou opěrku.
  • Nohy jsou položené celou ploskou na podlaze, případně na podložce pro nohy tak, aby stehna byla rovnoběžně se zemí a kolena v pravém úhlu.
  • Ramena a lokty by měly být uvolněné, lokty rovnoběžně s podlahou.
  • Ruce položte na opěrky židle. Ujistěte se, že horní hrana monitoru je ve výšce očí.

Anketa

Pracujete z domova?
Ano, pracuji.
52 %
Ano, pár dní v týdnu vždycky pracuji z domova.
15,7 %
Ne, nepracuji.
32,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 204 čtenářů.

Domácí knihovna: ostrov zážitků a pohody

Tipy a trendy

Reklama

Související články

Potřebujete bydlet bez bariér?

Až oslavíte krásných -sát, pomalu přijde i čas na přípravu domova pro pohodlné finále naplněného života. Kdo je připraven, nebude nemile překvapen! Možná je to...

Výběr článků

Načítám