Hlavní obsah

Dětskému pokoji kralují hry a bezpečí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od prvních krůčků má v hájemství dítěte přednost fantazie, volný prostor pro pohyb a s tím související bezpečnost. Do čeho se vyplatí investovat?

Foto: Westwing

V pokojíčku dopřejeme soukromí i malým dětem. Uvítají stan, do kterého si můžou večer uložit hračky. Úklid usnadní košíky a hravé krabice.

Článek

S ohledem na vývoj potomka by měl být základem každého pokojíčku variabilní nábytek. Ideálně ten, který roste s ním. Na trhu najdeme např. výškově nastavitelné stolkyžidle, postele, které lze prodloužit a nastavit podle výšky dítěte. Modulární (stavebnicové) komody, závěsné skříňky i šatní skříně a další vybavení vytvářejí set, který s rostoucím věkem dítěte rozšiřujeme o další prvky.

Nadčasový základ

Investicí do budoucna je dostatečné osvětlení včetně lampy u postýlky. Varianty s polohovatelným ramenem umožní dítěti, aby si samo nasměrovalo světlo, kam potřebuje. Lampu s klipem zase připevní tam, kde si právě hraje. Oba typy světel později ocení jako školák.

Dále volíme protiskluzovou odolnou krytinu, nejlépe hřejivou na dotek. Nabízejí se moderní korkové podlahy; voděodolné lamináty, SPC tvrzené vinylové podlahy, kompozitní kamenné/plastové podlahové krytiny, které vynikají houževnatostí vůči mechanickému poškození.

Bezpečný domov se týká hlavně dětí

Tipy a trendy

Základní vybavení místnosti pořizujeme v neutrálních nadčasových tónech. Barevné mohou být výmalba, tapety, koberec, závěsy, ale také polštáře, sedací vaky, povlečení apod.

Organizace i hrátky

Od počátku udržujeme jistou míru pořádku. Menší děti chtějí mít své plyšové, dřevěné a jiné kamarády na očích, takže skvělé jsou otevřené regály, do nichž samy své hračky ukládají. Nezapomínáme ani na síťované vaky, koše a krabice, v nichž dětští kamarádi v noci „přespávají“.

Fantazii rozehrávají zarámované obrázky, fotky na nástěnce, samolepky na zdi, vlastní výtvory na poličkách, barevná světýlka.

Děti rády zdobí svůj prostor, překvapit je můžeme koberečkem či tapetou, které si vybarví podle vlastních představ.

Oblíbené jsou různé skrýše, stany a místa k dovádění, na která pokládáme polstrované omyvatelné podložky pro případ nehody.

Pojistky a ochrana

Už batole si umí přisunout stoličku k oknu a začít s ním manipulovat. Proto okna opatříme omezovačem otevření nebo kličkami s pojistkami.

Flexi a jednoduché zábrany stavíme zejména na noc před schodiště, aby dítě jdoucí na toaletu při bloudění nespadlo. Těžký nábytek kotvíme ke zdi.

Samozřejmostí jsou záslepky do elektrických zásuvek a ochrana ostrých hran a rohů skříněk s hračkami a oblečením.

Kusové koberce, o jejichž okraj může dítě v běhu zakopnout, podlepíme fixační páskou a občas sami zkontrolujeme, zda na krytině drží skutečně pevně.

Anketa

Máte v dětském pokoji nábytek, který s vaším dítětem roste?
Ano, máme.
25,4 %
Jen jeden dva kusy.
21,1 %
Ne, ale plánujeme jej pořídit.
4,2 %
Ne, nemáme.
49,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 71 čtenářů.

Jak vést děti, aby je úklid bavil

Děti

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám