Hlavní obsah

Potřebujete bydlet bez bariér?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Až oslavíte krásných -sát, pomalu přijde i čas na přípravu domova pro pohodlné finále naplněného života. Kdo je připraven, nebude nemile překvapen! Možná je to ještě na míle daleko, ale vyplatí se vám to. Jen co vypravíte děti do světa, zkuste se dobře postarat také o sebe.

Foto: Oresi

Bezpečný interiér musí umožnit pohodlný pohyb s chodítkem nebo berlemi. Přidejte si madla a místa na odpočívání, v kuchyni se vždycky hodí i snadno dostupné otevřené police.

Článek

S vyšším věkem se hodí upravit vlastní domov tak, aby mohl i nadále sloužit k vaší plné spokojenosti. Etapy snížené pohyblivosti nemusejí souviset jen s datem narození.

Úrazy, infarkty, mozkové mrtvice, stavy po implantaci totální endoprotézy a mnoho dalších nepřízní osudu mnohdy nejsou doprovodnými znaky rozšafného stáří, mohou vás nemile překvapit v podstatě kdykoli. Pojďme jim čelit s grácií!

Místo pro pauzičku

Než se pustíte do náročnějších stavebních úprav, zkuste domov nejprve upravit tak, aby potenciálně vyhovoval i šouravé chůzi s chodítkem, berlemi či holí.

Jak vyladit koupelnu? Vsaďte na stylovou harmonii

Tipy a trendy
  1. Vytvořte si své jistoty - záchytná stanoviště, kde se můžete opřít nebo usadit v případě chvilkové slabosti v kolenou, nebo když se občas hlava zamotá.
  2. Vyberte si nábytek, který je stabilní a bytelný, postavte několik dalších židlí na různá místa v bytě či domě.
  3. Odstraňte koberečky, o jejichž cípy byste mohli případně zakopnout. Zbytečný úraz nemáte zapotřebí.

Poproste další členy rodiny a dohlédněte i na děti, aby uklízely a udržovaly podlahu bez možných překážek. Hlavní komunikace musejí stůj co stůj zůstat volné.

S vrtačkou i bez

Svůj domov opatřete několika ergonomickými madly na místech, kde jsou nejvíce potřeba. Hlavně na WC a v koupelně. Madla je nejlepší do zdi pevně přivrtat, můžete si pořídit typ pevný nebo sklopný.

Někdy ovšem vrtání není možné, např. když bydlíte v nájemním bytě, ale i tady se najde obstojné řešení. Existují madla přísavná, která dobře přilnou k hladkému povrchu obkladaček. Při výběru sledujte údaje výrobce, především nosnost, většinou jde o madla podpůrná, na něž se nelze zavěsit plnou vahou.

Kolem toalety si postavte pevnou, ale přemístitelnou podpěru. Tato trubková konstrukce vypadá jako ohrádka, ale podstatně usnadňuje vstávání a usedání na WC. Mívá nastavitelnou šířku, a hodí se proto ke všem záchodovým mísám.

Osobám se sníženou hybností dolních končetin a kloubů velmi pomůže nástavec na toaletu, tzv. límec. Výška nástavce by měla být taková, aby se celková výše toalety s nástavcem shodovala s výškou podkolenní jamky.

Doporučujeme vyměkčenou verzi s horní vrstvou ze speciální, lehce elastické hmoty. Na mnoho z těchto kousků můžete získat na základě doporučení ošetřujícího lékaře příspěvek od zdravotní pojišťovny, pořídíte je v prodejnách kompenzačních pomůcek.

Přístup do vany si také můžete usnadnit, aniž byste vrtali do stěny, k vaně lze připevnit speciální madlo s rychloupínacím šroubem.

Jak ušetřit? Zateplit a chytře ovládat provoz

Tipy a trendy

Čas na rekonstrukci

Začněte doslova od podlahy. Dejte sbohem prahům, stačí použít nizoučké přechodové lišty. Při důkladné přestavbě veškeré povrchy vyrovnejte do jediné výškové úrovně. V rodinném domě nebo bytě s terasou to platí nejen uvnitř prostoru, ale i při vycházení směrem ven. Pomohou vám posuvné dveře s tzv. HS portálem (zdvižně-posuvné křídlo).

V koupelně místo vany zvolte praktický sprchový kout ve walk-in provedení, což je bezbariérový typ koutu instalovaný přímo na podlahu. Můžete ho vybavit i sklopným sedátkem nebo sem postavit židli z pevného plastu. Pozor, vždy s protiskluzovými nožkami!

Jelikož se mnoho pádů uskuteční právě v koupelně nebo na toaletě, podle současné normy se dveře v těchto místnostech musí vždy otevírat směrem ven, aby se k ležící osobě snadno dostala pomoc.

Dveří, které se otevírají dovnitř malého prostoru toalety, se ale rozhodně zbavte! Pokud při stavbě nelze změnit směr otevírání dveřního křídla, pořiďte si dveře posuvné. Mohou zajíždět do stavebního pouzdra, nebo se posouvat po stěně. Architekt nebo výrobce dveří vám poradí, které řešení je ve vašem případě vhodnější.

Snadná obsluha

Myslete na to, že k stáru ubývá nejen sil, často utrpí i jemná motorika. Dobře se vám tedy bude žít s předměty a zařízením, které nevyžadují zbytečně složitou manipulaci. U kuchyňského nábytku volte např. dobře uchopitelné úchytky, hlubší zafrézované úchytky nebo dbejte na kvalitní kování u dvířek typu tip-on, která se po zamáčknutí otevřou sama.

Přehledného vnitřního členění úložných prostor dosáhnete s plnovýsuvnými zásuvkami. Při rekonstrukci kuchyně vynechte nepraktický barový pult, který vůbec nevyužijete. Výhodnější je delší pracovní deska protažená v navazující jídelní stůl, u kterého můžete připravovat pokrmy vsedě, když vás dlouhé stání unaví.

Jak vybírat velkoplošná okna

Tipy a trendy

Reklama

Související články

Sestavte si kuchyni pro efektivní pohyb

Chcete si dopřát novou kuchyň? O její podobě rozhodují nejen vaše přání, ale i daný prostor, rozmístění rozvodů vody, odpadů a elektřiny. Cestu k vlastní...

Organizéry usnadní vaření i úklid

K benefitům, které poskytují kuchyňské organizéry, patří rychlá orientace v kuchyni, úspora místa a přímá dostupnost nejdůležitějších věcí. Jaké organizéry si...

Výběr článků

Načítám